Hur Många Besöker Ssa Forum?

Så här fungerar ett forum

Alla forum på internet verkar fungera på ungefär samma sätt. Nedan återger jag en text som är hittad på ett annat forum och som belyser problematiken på ett bra, men något humoristiskt, sätt. Hur som helst så är det tänkvärt.

Hur många forumdeltagare krävs det för att byta en glödlampa?

1 för att byta glödlampan och posta att den blivit utbytt.

14 som delar liknande erfarenheter av att byta glödlampor och ger förslag på hur glödlamporna skulle kunna bytas på annat sätt.

7 som varnar för farorna med att byta glödlampor.

10 som pekar på stavfel och grammatiska fel i tråden om hur man byter glödlampor.

5 som anmärker på språkpoliserna.

3 språkpoliser som hackar tillbaka på de som anmärkte på språkpoliserna.

6 som argumenterar om det heter ”glöd lampa” eller ”glödlampa” och ytterligare 6 som idiotförklarar de 6 första.

2 yrkesmän som arbetat i glödlampsindustrin och menar att den korrekta benämningen är ”lampa”.

15 besserwissers som hävdar med bestämdhet att de också arbetat med glödlampor och att ”glödlampa” är det korrekta uttrycket.

19 som postar att det här forumet inte behandlar byte av glödlampor och ber moderatorn flytta tråden till ett glödlampsforum.

11 som försvarar att tråden är på detta forum därför att vi alla använder oss av glödlampor och att det därför är en relevant diskussion.

36 som debatterar vilken utbytesmetod som är bäst, var man köper de bästa glödlamporna, vilket glödlampsmärke som är bäst och vilket som är sämst.

7 som postar länkar till siter där man kan se olika typer av glödlampor.

2 som påpekar att det finns en sökfunktion på forumet och att man kan hitta svaret om man använder den, för ämnet har varit uppe förut.

4 som postar inlägg om att länkarna inte fungerade och själva postar rätt länkar.

3 som postar länkar från ovanstående länkar med relevant innehåll för de som behöver ytterligare länkar om glödlampor.

13 som citerar inlägg med hela innehållet inklusive alla föregående signaturers inlägg och skriver ”Jag håller med”.

5 som PMar sina närmaste kompisar och ondgör sig över trådens utveckling.

4 som skriver ”Hade vi inte den här diskussionen uppe i en annan tråd nyss”.

2 som länkar till den föregående diskussionen om att byta glödlampor.

13 som skriver ”Gör en Googlesökning på byte av glödlampor innan ni postar inlägg om hur man byter glödlampor!”.

1 forummedlem som efter 6 månader hittar tråden på sidan 126, postar ett inlägg och startar om alltihop igen...
 
Hade texten inte varit så lång hade jag citerat den och skrivit "Jag håller med"!
Undrar Just Var Jag Passar In, Språk Polis Kanske?
 
Stämmer verkligen bra, undrar varför det är så? När jag läser Odurs inlägg så är det kul men i verkligheten så är det kanske lite tristare? :D

Roger
 
Stämmer verkligen bra, undrar varför det är så? När jag läser Odurs inlägg så är det kul men i verkligheten så är det kanske lite tristare? :D
Javisst, och inte så lite heller!

I min nidbild av "verkligheten" kommer 45 forumdeltagare (=självutnämnda miljöpoliser) med insinuanta men fullständigt divergenta påståenden om varför glödlampan inte får bytas, utan mööööjligen ersättas med en lågenergilampa/lysdiod/stearinljus/oljelampa etc. Varje annat tänkbart alternativ förlöjligas. 1 (lampans ägare) vågar ifrågasätta, varefter den totala forumanarkin utbryter tills hårddisken slutligen ger upp och kraschar.

Eftersom ingen gett sig tid att fixa backupen, utbreder sig det stora lugnet och 1 byter alla glödlampor mot långlivsmodeller, nöjd och belåten. :cool:

/ Göstha
 
Last edited:
För att komma till rätta med forumsproblem så kanske alla måste ha rätt att byta sin egen lampa själv och i egen takt på valfri tid på dygnet. Ingen bör se ned på sin granne bara för att han valde en 25 wattare (QRP) istället för en 1000 wattare som lyser mycket starkare. ;) Ingen får se ner på den granne som valde lågenergi varianten för den gör ju sitt jobb bättre än glödtrådsvarianten till ett lägre pris. När får vi uppleva det?

Roger
 
Jag läser av och till på SSA-forumet, och skriver i bland. Jag tycker inte att det är särskilt mycket aktivitet där, och en hel del är inte heller särskilt intressant.

Det är ett antal brister i själva tänket runt forumet, det känns som att man startat det lite för att "ett forum måste vi ha", utan att egentligen ha funderat på vad man vill få ut av att ha ett forum, och det inverkar givetvis menligt på innehållet i forumet.

Det känns lite stelt helt enkelt.

Stängt för utomstående
Forumet är förvisso för SSA-medlemmar, men kanske borde man ha en öppen del för icke-medlemmar och framförallt presumtiva medlemmar och utövare av hobbyn.

Oftast har ju ett forum en publik del och en medlemsdel, och den publika delen är en mycket bra reklampelare.
I dag är det ju inte helt ovanligt att folk som är intresserade söker information och ställer frågor via forum, en möjlighet som i nuläget tyvärr inte finns hos SSA.

Jag hoppas dock att det blir bättre med tiden, att man börjar fundera på vad man vill ha ut av forumet, och är lyhörd för synpunkter från användarna/medlemmarna.


Interndemokratin
Det verkar som att medlemmarnas kritik mot styrelsens bristande informationsspridning faktiskt har medfört en viss förändring mot det bättre på sistone, jag tänker på diskussionerna kring PTS-remissen och IARU.

Jag tror inte heller att man riktigt förstått hur man kan använda forumet för att snabbt och enkelt dels informera medlemmarna om aktuella saker omedelbart, i stället för att man läser det två månader senare i QTC.

Dels hur man kan använda forumet för att snabbt och enkelt få reda på vad medlemmarna tycker och vill i olika frågor. På så vis skulle man kunna ligga mer "rätt", och man får en mindre representativ och mer direkt demokrati i föreningen.

Tyvärr är det egentligen endast en av styrelsemedlemmarna som deltar i diskussionerna, nämligen vice ordförande LQV. Det skall han givetvis ha credit för. Att han sen har en lite märklig syn på saker och ting och stundtals en skev attityd är en annan femma.

Debatten
Många debattörer är tyvärr Det-var-bättre-förr-amatörer.

(Nu kommer det generaliseringar).

Dessa är (oftast) en äldre amatör som med fasa ser massa nymodigheter som digitala moder, FM och annat lömskt som inte fanns förr.
SSB får väl gå an på nåder, men CW är det som gäller (AM vid högtidliga tillfällen möjligen).
Förslappningen började när CW-kravet för licensen togs bort, och det bör givetvis bli krav på CW-kunskaper igen, för så var det förr och då var det ju bättre. B:90 är bibeln och världen slutar vid 30 MHz.

Att få licens skall vara få utvalda förunnat och gärna ta lång tid (det gjorde det ju förr), samt kräva kunskaper motsvarande de som medlemmarna i denna "grupp" skaffat sig under ett helt liv som amatör. Man skall tex. kunna bygga en egen rig, helst från grunden.

Alla som inte kan lika mycket som dem eller som, Gud förbjude, köper fabrikstillverkad utrustning är inga riktiga amatörer, utan operatörer, och dem ser man ner på.

Nyheter och utveckling är av ondo, saker som distanskurs via Internet och systemkunskap är inte bra, utan katederundervisning och komponentkunskap är grejen hela dagen.

Yngre amatörer kan inget, vet inget och skall lyssna och lära, och göra likadant som "vi" alltid har gjort (dvs. knacka CW på kortvågen). Värnar om traditionerna intill självutplåning och har alldeles för mycket tid över för att skriva långa inlägg på forumet.


Sen finns det en mindre andel människor som har insett att det inte är 1965 längre, som har hängt med och förstått hur samhället har utvecklats (på gott och ont) och som kommer med konstruktiva ("det skall vara som det var förr" är inte konstruktivt) förslag på hur vi skall utveckla hobbyn i takt med tiden och komma framåt i stället för att stå still eller till och med gå baklänges.

De sistnämnda sablas oftast ner och deras förslag dränks bland långa noveller om hur dåligt och slappt allt är i dag, och hur bra och uppsnäppt allt var förr, och att vi skall sträva mot det föga realistiska målet att resa en sisådär 30-40 år tillbaka i tiden.
Sannolikt med resultatet att hobbyn dör.
 
Last edited:
Hej på er alla !

Båda jag och SA0AZS tillhör ju de "nya" amatörerna, och det fick vi inledningsvis
verkligen veta å det allra bestämdaste, ty vi kunde ju varken morse eller bygga vår
utrustning själva (vilket var fel, då allt utom radion i mitt shack är självbyggt)

Jag tror i början att när SSA skapade sitt forum var meningen att avståndet mellan
styrelsen och medlemmarna skulle bli mindre. Tyvärr blev det nu inte så.
Tror ibland att dom ångrar att forumet blev till...

Som nybakad amatör fick jag snabbt en mycket negativ bild av hobbyn:
Är det bara bråk ? Är det ingen som faktiskt kör radio ?
Jag tappade helt intresset för att köra radio och alla dessa forum-intriger.

Så vad gjorde jag då ?

Jo jag höll mig ifrån allt vad forum hette under nästan ett halvår och körde bara radio
i stället (mest psk-31 och ssb på 20m) och det har gett mig både glädjen och lusten
för hobbyn tillbaka !

Dessutom startade vi en ny klubb, SK0ZA, vilket gav mig en välbehövlig nytändning !

Så kanske mer radio och mindre forumskrivande är bra som lugnande medicin :D

Bästa 73's de Christian AYF / SM0O
 
Last edited:
-AZS och -AYF, jag kan bara stå bredvid och applådera era inlägg.

Jag har liksom du Christian haft vita veckor från forumen. Men jag återvänder ständigt med hopp om att nivån blivit bättre. Jag gillar i grunden forum, det är väl ett arv från gamla Usenet News-tiden. :)

De delar av SSA's forum som handlar om själva föreningen tycker jag att är helt naturliga att ha slutna. Däremot är jag mer tveksam till varför teknikdiskussioner ska vara slutna.

I praktiken ser man också att övervägande delen av diskussionerna handlar om forumet själv, QTC eller SSA som förening.

Jag har många gånger funderat när jag har en teknisk fråga. Varför ska jag posta den i ett forum där jag inte kan få hjälp av alla amatörer i sverige? Det verkar ju bara dumt. Postar man här eller på QSY.se så når man ju många fler.

Till sist... Roger, jag kan inte låta bli... :)
När ska vi få se att folk slutar hacka på varandra för att man väljer dimmer eller vanlig lysknapp till sin glödlampa?
:D

73 SM0RVV
 
Det är tråkigt att läsa att ni inte blivit välkomnade med öppna armar. Är det nåt vi behöver är det engagerade radioamatörer. För att driva det hela framåt. Jag vet nybakade amatörer som flytt efter några månader eftersom de inte hittar likasinnade (läs jämnåriga) i hobbyn. Det är också ledsamt.

Men, en anledning till att "det var bättre förr" eller "behåll höga tekniska krav" osv är en förhoppning om att säkra hobbyn för framtiden. Om det blir så att amatörradio internationellt och nationellt blir något "för alla" oavsett elektronikkunskaper eller utbildning i relevanta ämnen, kommer hobbyn att förlora sin speciella status och snart behandlas samma lagar som omgärdar PMR-radio och liknande. Om vi inte har ovanligt bra tekniska kunskaper (om störningar, filter, felsökning bl.a.) finns det ju ingen anledning till att vi ska få vräka ut en kilowatt på en hel flora av frekvenser? Vilken treåring som helst får sända PMR. Effekten är långt under 1 watt.

Denna frihet under ansvar, som vi än så länge åtnjuter, tycker i vart fall jag är värd att försvara. Det betyder INTE att jag tycker vi ska kräva högskoleutbildning. Det betyder INTE att en återgång till 1965 är att sträva efter. Och det betyder INTE att jag ser ner på nykomlingar. Men jag blir orolig om amatörradion nedmonteras och töms på innehåll, för då kommer nån och vill ha frekvenserna till slut och då kan vi packa ihop och gå hem. Allihop.


Jag har många gånger funderat när jag har en teknisk fråga. Varför ska jag posta den i ett forum där jag inte kan få hjälp av alla amatörer i sverige? Det verkar ju bara dumt. Postar man här eller på QSY.se så når man ju många fler.

Tycker samma. ham.se är favoriten vad gäller tekniska frågor. Och så är denna site mycket lättare att knappa också. SSA:s är väl snyggare men inte lika funktionell/snabb. Och får jag välja väljer jag lättanvändbarheten först!

/Micke
 
Konstruktiv kritik är nyttigt.

Ja aaa vad skriver man om ovanstående spalter...???..

Personligen tycker jag att det ligger mycket i raderna och mellan dem som är enligt mina erfarenheter riktiga.

Vi får inte glömma ALLA väldigt goa människor av de äldre amatörerna !! Jag har träffat många, men här liksom på de flesta platser (skola, religion, politik, ungdomar och i andra föreningar och hobbies, så finner man att de flesta är bra människor, men det finns en hel del och tillräkligt många skitstövlar överallt tyvärr.

Vi får inte glömma att människor är födda till egoister, men fostrats med mer eller mindre framgång till sociala individer, med empati,ödmjukhet och väldigt många andra fina parametrar att hantera.

Att försöka påverka skitstövlarna med att försöka "rätta till dem" är ganska meningslöst tror jag, eftersom de INTE har någon självinsikt (oxo mina erfarenheter)

Handen på hjärtat....Hur beter vi oss i trafiken??? De flesta kör som hel...e !!
NEJ !! Inte jag inte...?? Jodå du kanske är en av de få, men det är inte jag tror jag, trots att jag är en hygglig och snäll människa. (fråga mina bekanta):)

Vad vill jag då med dessa rader??

Jo..att vi inte tröttas ut, utan fortsätter kämpa mot trevligare tillvaro, skapa självinsikt, vara frikostig, ignorera skitstövlarna men informera dem gärna om vad du tycker i klarspråk, för de kan inte bli sämre av att du gör det (de dör ut av sig självt)

Vi lever här och nu !! Vi lever INTE på medeltiden och vi kan INTE stoppa utvecklingen, enbart försöka styra den.

Enbart en liten grej till: Visst har de flesta hört "det var mycket bättre förr" ??
Märkligt nog har även jag tagit detta uttryck i min mun,,, med tanke på musikutvecklingen från "Snoddas" Beatles, Bill Haley och de andra mot dagens RAPP, TEKNO,SYNTH, METAL och annat skräp.:D

Erland SM6KTC
 
Kul att den positiva andan börjar sprida sig på forumet, hoppas den håller i sig. Eller snarare, vi bestämmer att den kommit för att stanna.

Roger
 
Hej Roger

Kul att den positiva andan börjar sprida sig på forumet, hoppas den håller i sig. Eller snarare, vi bestämmer att den kommit för att stanna.

Roger

Trevligt med denna kommentar.
Ha de gôtt
Erland SM6KTC
 
Kul att den positiva andan börjar sprida sig på forumet, hoppas den håller i sig. Eller snarare, vi bestämmer att den kommit för att stanna.

Roger


Ja ni ser mina herrar att det går att få fram den positiva andan i den tråd jag skapade, rådet att vara mer aktiv på radion än på forum är också mycket bra!


Mvh Janne
 
Last edited:
Vad syftar du på nu VVG? Denna tråden? En tråd på SSA:s forum? Det är en ärlig undran, då jag verkligen inte vet vad du menar nu.
 
"dilletanten Med Bihang" ??

Jaha då har Dilletanten med Bihang förstört ytterligare en tråd/forum. Förlöjligar kunskap och erfarenheter. Tror att allt ska serveras som sparvar i munnen.

Får dom fortsätta att hållas så är väl de speciella privilegier som radioamatörer åtnjuter att tas bort snart.
Att kunna cw eller inte är väl inte den yttersta kravet men att sabla ner på tekniken, och jag menar inte att trycka ner PTT'n eller att ansluta en PL-259 kontakt i den nyinköpta vertikalen, är väl det lägsta man kan göra.

Detta är ett typexempel (enl. min åsikt) hur människor hamnar i osämja, krig och elände.

Att ge uttryck i att kalla andra för "dilletanten med bihang" är återigen (enl.min åsikt) ett destruktivt sätt att slå ner andra människor och deras åsikter.


Nej våra previlegier att vara sändareamatörer är nog ingen som tar ifrån oss, eftersom hela världen utanför vårt land kör radio som vi, dessutom är vi en resurs i samhället.

Svårt ibland detta att antaga allt det nya som tiden för med sig, ganska stora förändringar sker i världen, en färgad man som Obama har blivit vald som president i USA.


"Förlöjligar kunskap och erfarenheter" skriver du ?? Jag tror för min del att ingen förlöjligar kunskap, även om både kunskap och erfarenheter kan vara relativa liksom så mycket annat.

Nej tro på framtiden, var vidsynt, sträva framåt och vara rädda om varandra är min övertygelse.
Erland SM6KTC
 
Tack för ditt inlägg Erland. Trevligt att det finns en amatör med framtidstro på forumet+ några till. Men vi vanliga amatörer får väl glädjas åt att vi har kul i vår hobby. Sedan får dom som ser problem i allt och alla "glädjas åt det". Godbajs skrev en amatör ur det gamla gardet, det tycker jag sätter nivån på mycket som kommer från det "lägret"

73 de Roger
 
Jag tycker inte att SSAs forum är värre än andra amatörradio forum, snarare tvärt om. OM man nu skall kritisera SSA och vill förändra SSA så är det väl bäst att göra det i SSAs forum än nåt annat forum. Och meningen är väl att medlemmarna skall komma till tals, då är ju forumet ett utmärkt media för det.
 
Jag tror inte att man kan förändra ssa via forumet. Då är det bättre att bli invald i styrelsen och jobba utifrån den. Att ssa forumet är "värre" tycker jag är uppenbart. Det är skillnad på forum och forum. SSA forumet har man slantat av 440kr för att få tillgång till, då blir kravet högre på innehållet, eller hur? :cool:

Roger
 
Back
Top