IC-R20 som fjärrkontroll

sm5pnp

Well-Known Member
Efter ett antal år på hyllan blev min R7100 reparerad, ganska enkelt var det när väl tummen lossnade...
Att programmera R7100 med alla frekvenser på VHF/UHF som jag vill ha i den är dock ganska tidsödande eftersom jag inte har något program för det.
Lösningen är enkel, R20, som redan är programerad, kabel för CI-V, Tranceive påkopplat.
R20 skickar frekvens och mode till R7100, bara att trycka MW och stega upp på R7100 till nästa lediga minnesposition och sen vrida ett steg på R20, tryck MW osv. 200 frekvenser/kanaler kopierade på ett nafs !

Som koriosa så funkar det att använda R7100 som vfo till R20, bättre ratt men kanske inte så meningsfullt.

Scanning funkar lika bra, R20 är väl 10ggr snabbare än R7100, samma antenn och njut av ljudet i R7100.

Nästa idé som dök upp var att nyttja alla minnena i R20 för att styra R75 som bara har 100, dessutom kan R75án stå en bit bort och R20 användas som fjärr.
 
Kul ide
Som dock behöver två riggar med CI-V.
Jag brukar testa CI-V funktionen på en ICOM radio genom att koppla den till en annan radio med CI-V.
Behövs bara en sladd med 3,5 mm telefonpropp i båda ändar, och att man ställer in samma CI-V adress på båda. Med auto på båda kan de spöka lite så välj fast datahastighet. Exvis en IC-706all till en IC-756PROIII. Med delad front till IC-706all får man då en behändig fjärrstyrning (kort avstånd) av den stora radion.

CI-V in och utgången är ofta föremål för skador, dvs den funkar inte. Det är därför man lätt kan kontrollera CI-V enligt ovan. Oftast är felet jordförbindelsen som är avbränd. Enklaste felsökning är då att motståndsmäta mellan 3,5 mm telefonproppen till chassiet. det skall vara nära noll Ohm. Ofta sitts en liten drossel (EMC) mellan 3,5 mm jacken och jord i radion. Denna brinner av om hög ström flyter denna väg.

Genom att samköra två ICOM med CI-V kan man exvis använda VFO på en radio och lyssna med två, och då varsin antenn, kul metod att försöka höra något med två antenner samtidigt.

Andra ideer finns säkert som ge kul experiment.


Ja varför jordförbindelser brinner av? En bra fråga.....
Samma skäl som jordförbindelsen på mikrofoningången och på ACC jackorna oxo brinner av.
Ett fall kan vara att man har dålig förbindelse mellan DC matningens svarta sladd till PS, då flyter en stor del av strömmen till TRX via andra vägar. Vid TX blir det lite väl mycket för de små EMC komponenterna.
Mikrofonjorden då? Underligt, men det sker ofta. Har lagat många sådana. Kanske man kommer åt plus med mikrofonhöljet? eller så löder man i miken med den inkopplad och lödkolven till annan spänning, 230 V exvis??
I allmänhet brinner inte små EMC-Dosslar av sig själv med närmast explosionsartad kraft.

Nå tråden handlar ju om kul ideeer att använda CI-V med.

Det är dock få handapparater som har CI-V, som trådstartarens IC-R20, även R10.
Handapparaternas cloning-ingång är en helt annan sak.De
SM4FPD Roy
 
Back
Top