Icom 720

roland.olofsson

New Member
Hej. Har en gammal Ic720 som det där reläet inte funkar något bra i.Bara några band stoppar det och jag testa på det bandet.Var sitter det där reläet? på ovansidan eller undersidan i radion?
 
IC-720 var en ICOM kortvågstation som såldes tiden 1980 - 1983, IC-720A till 1984. Radion var toppmodern på den tiden, dyr som ....fläsk.
Förmodar du menar stegmotorn som byter filter vid bandbyte.
Denna var en nackdel, då den ju bygger på öppna kontaktytor som ofta blir dåliga .
"det där reläet" kan även vara det som växlar mellan mottagare och sändare, ett enpoligt relä. Brukar yttra sig som att mottagaren är döv men kan komma efter ett par ptt.
Även reläet i PREAMP kan bli glappt, det ger +10 dB eller -20 dB med knappen att.
Stegmotorn är en del arbete med att komma åt. Var den sitter upptäcker du om du öppnar radion och tar av de blanka kåporna på enheten längst bak. Består av tre omkopplardäck byggda av kretskort. ett för RF in ett för RF ut, från filtren, samt ett däck för positionering, dvs så systemet vet var den står. Däckens kontaktytor är försilvrade, trots detta blir de med dålig kontakt. Oxiderande atmosfär, rökning och tidens tand kan var skälet.
Service består i att göra rent kontaktytorna på dessa däck. Kontaktspray, tops hjälper, samt ett vist mått av tålamod och erfarenhet i jobb av denna typ. Kontaktskydd från BILTEMA 36-4542 funkar.
Enheten måste svängas upp för att kunna köras under jobbet. Trasor som samlar upp sprayen under enheten behövs, så att inte hela radion blir fylld av kontaksprayen. Samt att man gnuggar kontaktytorna med tops.
Liknande problem har vi i radiostationer med öppna manuella omkopplare.

Genom tiderna har försök gjort med modifieringar där man bygger på vanliga reläer och elektronik som väljer filter vid bandbyte.
Kräver att man kan bygga nya kretskort.

Kvalitet på försilvrade ytor kan man ha åsikter om, men det är en annan tråd.

SM4FPD
 
Om det är så enkelt att det är omkopplarens "lägesrapportering" som fallerar, så har du en rätt trevlig station att jobba med, om det går att göra rent och få full funktion. Om du tröttnar, så kan du skicka ett PM till mig och försöka sälja den... :)
 
Lägesrapportering, ja ett av däcken jag talade om.
Har aldrig någonsin varit med om att något annat spökat i den här konstruktionen.
Men tiden gör ju sitt och något i styrelektroniken kan ju få för sig något.
Försök med rengöring ger snart svar om man är på rätt väg, dvs det börjar funka.

Här har vi kretskort med etsade ytor för omkopplaren, ytorna är sen försilvrade. Något man tycker borde vara bra.
Silver är ju både dyrt och bra samt leder ström.
Men ett tunt silverlager med koppar under brukar bli svart av oxid. Oxid som löser sig av sprayen och färgar topsen svart.
Man ser det till och med på försilvrade smycken och prydnadsgrejer. Kopparen tränger igenom. KEMI.
Man ser det på äldre kontakter.
Men går att göra rent, med ett lager Vaselin över brukar det funka i tiotals år sen.

Viktigt att även göra rent löparen, dvs den rörliga kontakten, som. är en liten silverkula.

IC-720A, hade en förbättrad PLL, spektralt lite renare.
I övrigt en slitvarg.

Morokuliens radiostation var i tiotals år en IC-720A, kördes miljontals radiokontakter.

SM4FPD
 
Lite OT, men ändå:
Det finns en reaktionshämning som gör att silver inte oxiderar, dvs förenar sig med syre, i normala omständigheter. Däremot kan det ske en förening med svavel (sulfidering?), om det finns svavel/-oxider i atmosfären, vilket är vanligt i stadsområden och andra områden där det bränns mycket olja/kol (industriell verksamhet). Sulfiden är mörk på silverytan. Om man lägger det ankomna silverföremålet i en elektrolyt (enklast: saltvatten) tillsammans med en oädel metall (enklast: aluminiumfolie), kommer silversulfiden att reduceras till silvermetall och svavlet att bilda svavelväte (H2S) med oxoniumjoner (H3O+) i elektrolyten, vilket kan verifieras genom den speciella doft (ruttna ägg) som uppstår vid denna process. Gör man detta med bordssilvret (alltså kokar det med saltvatten och aluminiumfolie i kontakt med besticken), får man blanka bestick, men det krävs lite ventilation för att få bort stanken av svavelväte.

Om man försilvrar en kopparyta och gör det alltför snålt, med porer och extremt tunna lager, kan det dessutom bli en del intressanta interaktioner mellan metallerna och de reaktiva ämnen som kan finnas i atmosfären.
 
Back
Top