Ingen hör mig på FT8

Loop av kopparrör men inte magnetisk koppling mot min radio utan jag matar direkt med coaxen ansluten till den stora loopen.

Stapeln till vänster i WSJT-X ligger relativt stadigt på 77dB och är grön. Jag har kontrollerat i Windows inställningar att enheten samplar med 48kHz och inte 44kHz enligt instruktioner jag hittade. Jag har pillat lite på MIC gain-inställningarna på radion då de rekommendationer jag hittade som angav 50-70% var alldeles för höga och jag ligger nu på 10% vilket låter mig justera nivån inom rimliga gränser via SignaLinken. Vad jag förstår så finns det ingen reglering av utgången för radion utan den har en fixed nivå och sedan ställer man SignaLinken så att stapeln inte visar rött.
 
Har haft liknande problem, dock på en FT-897D, kolla så att du har "modulation" med när du sänder. ALC får inte vara för hög heller, helst knappt att den ger utslag.
 
Är det inte en mycket stor loop av kopparrör har du förluster nånstans, SWR-kurvan är för flack! Bandbredden borde vara i storleksordningen en tiondel av vad du har. Med 5 W ut från riggen och enstaka procent i verkningsgrad på antennen kommer det inte ut så mycket.
/Jan
 
8m 22mm kopparrör ihoptryckt med 8st 45-graders krökar. Den är inte lödd än eftersom jag måste göra det på plats då den är för stor för att kunna flytta när den är ihoplödd. Diametern är ca 2,3m så den går inte att få ut genom en vanlig dörr.

Just nu står den på golvet lutad mot en betongvägg med vakumkondingen i botten. För att få ner den till 80m sitter det två 100pF "door knobs" parallellt med den ställbara vakumkondensatorn. Koaxens (Aircell 5 för att få en solid innerledare) skärm är ansluten i mitten av det översta röret och matningen justeras mha ett kopparsvep. Man får flytta matningspunkten aningens när man petar på kondensatorn. Den är lite känslig att stämma av men ger man det lite tid så känns det som att resultatet borde bli bra.

Jag är fullt medveten om att den absolut måste lödas för att användas för sändning då strömmarna åtminstone i övre halvan av loopen är hyffsat höga men det förklarar inte den dåliga mottagningen. Enligt kalkylatorn på 66pacific bör jag ha en effektivitet på ca 20% eller strax under -6dB med strax över 1kV vid kondensatorn och närmare 7A i matningsänden. Har sett att vissa menar på att man inte kan använda loopar med kondensatorn i nedre änden men det finns en hel del uppgifter på motsatsen så det är sannolikt inte mitt största bekymmer.

Jag justerar nivån från SignaLinken för att inte aktiver ALCn och använder både radions display och min PWR-meter för detta. Jag har sett att precis när ALCn går inte passerar nålen på mätaren 3W så jag ser till att hålla mig precis under 3W på mätaren. Jag begriper inte riktigt varför jag måste öka signalnivån ifall jag väljer en frekvens i närheten av 2500Hz men så verkar det fungera i alla fall.

Jag har stängt av IPO, AGC och alla andra trebokstäversförkortningar som kan ställa till det eller påverka negativt.
 
lutad mot en betongvägg
Betongvägg, och förmodligen golvet, är armerat med järn. Järn har stora förluster om det är i närheten av HF-strömmar. Kan det vara orsaken? Prova lägga loopen på ett eller ett par bord mitt i rummet, eller ännu hellre utomhus, och mät SWR med VNA:n. Om frekvensen eller resistiva delen blir fel gör inte så mycket, men bandbredden borde bli mindre.
Strömmen i loopen är nog ganska lika runt om. För att driva strömmen även genom kondensatorn krävs som du skriver en ganska hög spänning där.
Klämförband i skarvarna funkar också. Då går det att ta isär. Men se till att inte ha stål att klämma med. Mässing funkar.

/Jan
 
Det är, som SM4HFI är inne på, sannolikt flera samverkande problem.

En "magnetloop" är en extremt liten antenn på 80m, där varje tillskott till förlustresistanserna
får stor betydelse.

Strålningsresistansen är endast en handfull milliohm, så varje ökning genom övergångsresistanser ger en dramatisk minskning av den utstrålade effekten. Dessutom är "door-knob" kondensatorer inte avsedda att ingå i avstämda kretsar. Deras förluster är ett par tiopotenser över en vakuumkondensators.

Att ha antennen nära armerad betong ger påtagliga förluster, både övertransformerade resistiva förluster från de ferromagnetiska materialen i armeringen samt dielektriska förluster i själva betongen.

Betong dämpar elektromagnetiska vågor i HF-området mer än man tror. Har själv haft anledning att räkna
på hur mycket av en EMP-puls som tränger in i en industribyggnad, och det är i häraden 20 dB dämpning i HF-området.

Sedan finns problemet med ledningsbundna störningar som transformeras över i loopen från el-ledningar i närheten.
Detta kan försämra mottagningen ytterligare.
 
Det låter som att alla är ganska överrens om att möjligheterna till att nå ut på HF-banden från min lägenhet är begränsade. Tjocka betongväggar med isolering skärmar mer än önskvärt och det är inte direkt möjligt att placera antennen på annan plats just nu men jag ska undersöka saken närmare.

När det gäller strömmen i loopen är jag inte helt hundra på att den är samma runtom. Det känns inte direkt logiskt/rimligt och även om jag tar all "internetkunskap" med en rejäl nypa salt så har jag hittat ett youtube-klipp som antyder att strömmen är inverterad i förhållande till spänningen, lägst vid öppningen/kondingen och högst vid matningen i motsatt ände av öppningen. Å andra sidan går det säkert att hitta bevis för det motsatta om man letar så jag ska inte påstå att jag vet vad jag pratar om - jag försöker lära mig genom att lyssna på andra och göra egna experiment. Jag skulle kunna löda ihop övre halvan av loopen för att hålla motstånden nere så gott det går innan allt är på plats. På så sätt blir den mer eller mindre flyttbar men jag behöver göra mer tester innan jag vet ifall den ska vara så stor som den är just nu eller ifall jag ska korta ner den något.

Tack för infon gällande door-knob-kondingarna. Jag hade lite funderingar på att införskaffa vakumkondensator med fast värde nu när jag vet vad jag behöver och det låter som att det kan vara värt pengarna.
 
Det låter som att alla är ganska överrens om att möjligheterna till att nå ut på HF-banden från min lägenhet är begränsade. Tjocka betongväggar med isolering skärmar mer än önskvärt och det är inte direkt möjligt att placera antennen på annan plats just nu men jag ska undersöka saken närmare.
Mitt första försök på HF från nuvarande lägenhet bestod i ett 10m metspö med kabel ut genom fönstret inkilat under ett bord för att inte ramla ner på gatan. Som motvikt slängde jag ut en kabel längs husfasaden.
Detta möjliggjorde relativt god mottagning på HF-banden men även några qso.
Vad jag vill säga med detta är att du kan förmodligen tillfälligt få upp ytterligare en antenn bara för att jämföra med din loop.
Kanske finner du att loopen har stora brister eller så har du ett fel i din övriga utrustning.
 
Har kört en del FT8 med en mindre loop, runt 1,2m i diameter och avstämd med en luftisolerad kondensator. Loopen är gjord av 8mm kopparrör och matas med en konventionell kopplingsloop. Jag har kört med den antennen från vår balkong av loggia typ d v s balkongen ligger inne i huset - sticker inte ut utanför väggen. loopen sitter monterad på ett glasfiberrör som står i en skrotad julgransfot, försöker få loopen så långt från väggar och tak som det är möjligt. Vår balkong har sin öppning åt söder och vi bor på tredje våningen.

Nåväl med denna antenn och en QRP station som ger max 10W (Ubitx), så har jag jag lyckats få kontakter med andra kontinenter på 15, 20 och 30m-banden och hela Europa på 40m.

Du bör kunna köra med din utrustning bara du hittar felkällorna och åtgärdar dem.
 
Hittade en sida på internet som anger att strömmen ÄR i stort sett lika stor i hela loopen vilket innebär ruskigt höga strömmar och spänningar över kondensatorn. Det är inte lätt att veta vilka uppgifter man ska lita på. Jag tror jag ska bygga några olika mindre och enklare loopar och mäta på innan jag ger mig i kast med att bygga en och placera på taket av huset ifall min hyresvärd går med på detta. Jag har MYCKET kvar att lära mig men det är bara roligt.
 
Last edited:
Det cirkulerar många egendomliga uppgifter om magnet-loopar.

Dock har frågorna ibland behandlats av fackfolk, som t.ex. professor Brian Austin ZS6BKW.


I den ovanstående uppsatsen går man igenom huvudmekanismerna bakom förluster i magnetloopar.
Även frågan om Q-värdet och bandbredden på en loopantenn tas upp, och för en loop med dina dimensioner
ska dessa ligga på c:a 1200 resp. 3 kHz vid 3:1 SWR-punkterna.

Ämnet är förvisso omstritt, på en av det brittiska ingenjörssamfundet IEE:s HF-konferenser i mitten av 90-talet bevittnade jag ett "hettat" meningsutbyte mellan professorerna Brian Austin och Mike Underhill i ämnet...

En "liten" loopantenn måste ha en nära konstant ström utefter sin omkrets, alltså vara "kvasistationär", helt enkelt därför att det krävs en viss sträcka för att uppnå fasskift, och utstrålningen från loopen är inte stor nog
att minska strömmen utefter omkretsen.

Om man behandlar en "liten loopantenn" utefter klassisk elektrodynamik med Maxwells ekvationer, så finner man att när omkretsen är mindre än våglängden/10 så skiljer strömmarna utefter omkretsen sig obetydligt.
 
Last edited:
Jag skulle rekommendera att du kör WSPR så får du snabbt reda på hur långt du hörs.
Typ så här ser det ut.
1641120400074.png
 
CW kommer. Jag behöver komma vidare med övandet och sedan bygga vidare på min en-rörs-sändare men har dessvärre inte kunnat ägna så mycket tid och fokus på den de senaste månaderna. Då har FT8 varit bra eftersom grejjerna kan sköta sig själva lite mer.
 
Inte helt säker på att jag gjort rätt men det här är vad jag kom fram till nu strax innan 12 UTC

wspr_20220102.gif
 
Så här blev mitt resultat nu med ca 10W o en dipol på ca 10m höjd.

1641129467658.png

Som du ser så är man inte så stark.

TimestampCallMHzSNRDriftGridPwrReporterRGridkmazMode
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570081​
-25​
0​
JO99cc​
1​
SWL03NO​
JO59​
414​
279​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-23​
0​
JO99cc​
1​
2E0PYB-1​
JO01is​
1366​
241​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-17​
0​
JO99cc​
1​
OE9GHV​
JN47wk​
1408​
207​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-19​
0​
JO99cc​
1​
PD0OHW​
JO33lc​
963​
231​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570073​
-22​
0​
JO99cc​
1​
GM0UDL​
IO77vo​
1312​
272​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570071​
-23​
0​
JO99cc​
1​
OH8GKP​
KP24rt​
738​
28​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570076​
-17​
0​
JO99cc​
1​
ON5KQ​
JO10os​
1327​
232​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-12​
0​
JO99cc​
1​
LX1DQ​
JN39cq​
1300​
222​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570070​
-23​
0​
JO99cc​
1​
PA0EHG​
JO32sq​
973​
228​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570063​
-25​
0​
JO99cc​
1​
YL3LJ​
KO26rr​
503​
119​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570073​
-12​
0​
JO99cc​
1​
DJ9PC​
JN59po​
1146​
206​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570074​
-25​
0​
JO99cc​
1​
GM4SJB​
IO88ba​
1280​
274​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570075​
-24​
0​
JO99cc​
1​
DL/PA0EHG​
JO32sq​
973​
228​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570074​
-26​
0​
JO99cc​
1​
DF8FH​
JO33pm​
914​
232​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570073​
-24​
0​
JO99cc​
1​
DL9GTB​
JO63lx​
654​
212​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-22​
0​
JO99cc​
1​
DK8FT​
JN58oe​
1297​
204​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570074​
-28​
0​
JO99cc​
1​
IW2NKE​
JN63np​
1753​
194​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-4​
0​
JO99cc​
1​
OZ7IT​
JO65df​
559​
222​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-28​
0​
JO99cc​
1​
DL4TOM​
JN59it​
1140​
208​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570072​
-23​
-1​
JO99cc​
1​
IV3DXW​
JN65qq​
1526​
194​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570074​
0​
0​
JO99cc​
1​
SM6FMB​
JO57vo​
410​
249​
2​
2022-01-02 13:12​
SM0IKR​
3.570071​
-28​
0​
JO99cc​
1​
DJ6DK​
JN48fw​
1295​
213​
2​

Lycka till es HNY
Göran
 
Back
Top