1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Köpa material för jordning

Discussion in 'Antenner och master' started by SA0HTV, Aug 29, 2017.

 1. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

  Hej, det gick inget vidare på Ahlsell så jag får leta vidare. Vart har ni köprt era grejer för jordning?

  Jag tänkte hålla det hyfsat enkelt med 5mm dvs 16 kvadrat kopparlina, nån sorts bygel som kopplar till maströret, nån form av isolerande infästning ner långs facaden som är av trä, och därifrån dra linan rakt ut i gräsmatten. Sen skarva på en annan lina som går i gräsmattan så det blir nån typ af Y eller X.

  Tacksam för tips till vart jag kan handla - och såklart också inspel till hur jag borde göra istället. NZB's avhandling är nerladdat och läst, jag har försökt anpassa till lokala förhållanden - det finns inte 20-50 cm jord bara under gräset.
   
 2. SM5XUN

  SM5XUN ░░░░░░░

  Jag ritade ett exempel på en förenklad åskskyddsjord,
  både mast och hus förses med en ring/kransledare, 16kvmm duger fint för detta ändamål.
  Kabeln mellan hus och mast får en flankledare på var sida, flankledarna ansluts till ringledarna.
   

  Attached Files:

  Last edited: Aug 29, 2017
 3. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  För några år sedan var jag in på http://elrond.se/ . Jag bor nära. Där finns det åskskyddsmateriel. Tyvärr skulle det bli ganska dyrt, så det fick bli enklare lösningar.
  /Roland
   
 4. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

  Stoppa mig om jag är helt ute o cyklar här: en bunt med 4 * 2.5mm järntråd (från Granngården) ner från maströret, förlagt i vp-rör på facaden. Sen sprida dom nere i marken för att täcka större area. Sen en annan bunt likadan ut från shacket och ner i marken. Samt en koppling mellan dom två
   
 5. SM0KBW

  SM0KBW Well-Known Member

  Förzinkat järn(stål) används väl vad jag vet

  Ren järntråd kommer väl rosta bort fort i fuktig mark?
   
 6. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

 7. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Mig veterligen ska nedledare och ringledare vara minst 50 mm² (EN 50164-2). Eftersom man inte vet vilken väg strömmen kommer gå i förväg är det nog ingen bra idé att dela upp nedledaren i flera kardeler. Man vill inte underdimensionera nedledaren, den ljusbåge som uppstår när ledaren brinner av, och den glödande metallen som stänker runt, är en stor brandfara. Köp 8mm stålwire, det kostar inte så många kronor i sammanhanget.
   
 8. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

 9. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Vad är det för "jord" som är tänkt att åstadkommas här?
  TS nämner HF-jord och många svar handlar om åskskydd.
   
 10. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

  TS skulle föredra om han fick båda och :-D
   
 11. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Att få någon HF-jord som är värd namnet i en villa är i stort sett omöjligt, så använd balanserade antenner eller möjligtvis verikaler med eleverade, avstämda, radialer istället. Satsa på ett rent åskskydd.
  För att få en vettig HF-jord krävs ett stort antal radialer i bra jord. Räkna med minst en våglängd ut från mitten, alltså 80 meter om du tänkt köra 80-10 meter. Anslutningen från antenn/tuners jordpunkt till radialnätet måste vara kort, betydligt kortare än 1/4 våglängd på högsta frekvensen, annars blir impedansen till jordplanet lika stor som matningsimpedansen för antennen och alltså helt meningslös. Alltså under 2 meter om jorden ska vara användbar på 28 MHz. Använd gärna kopparband för att hålla induktansen nere. Men varför? Mycket enklare att använda antenner som inte behöver ett ordentligt jordplan för att fungera.
   
  SM0KBW likes this.
 12. SA0HTV

  SA0HTV Active Member

  Tack för klarspråket! Har du några rekommendationer till antenn? Jag undviker gärna behov av rotor.... och helst sånt som går att köpa i en svensk butik. Är http://butik.limmared.nu/sv/basantenner/975-sandpiper-mv-10-vertikalantenn-18-57-mhz.html nånting att ha?
   
 13. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Vill du ha något enkelt som funkar hyffsat till det mesta så en dipol (så högt du får upp den) matad med en bandkabel eller stege till en CM-choke (1:1 ström-balun) vidare till en tuner. Försök då dra bandkabeln nästan ända fram till tunern (en äkta balanserad tuner är naturligtvis kanon, men det är svårt att hitta, då får du bygga).
  Du kan göra dipolen resonant på det band du använder mest. Har du flera band du använder mycket kan du sätta dipol-element parallellt (så kallad fan-dipol). Den blir då bra på de band du har radiatorer för, och helt ok på övriga band med tuner.
  Undvik i möjligaste mån koaxialkabel mellan tuner och antenn.
  Jag skulle säga att det är enklare att bygga en egen dipol än att försöka sätta ihop en fabrikstillverkad vertikal. Och har du inte en uppsättning fullstora radialer till vertikalen så funkar dipolen bättre.

  Värt att tänka på kanske är att undvika länder på bandkabeln som kan transformera impedansen till något som tunern har svårt att matcha. Undvik alltså udda multipler på 1/4 våglängd av frekvenserna själva antennen är resonant på.

  Antennen du länkar till är i allra högsta grad beroende av radialer. Har du inte det kommer koax och elledningar i ditt hus agera radialer, med EMI-problem som följd. Med sina 4,5 meter så kommer den också vara synnerligen ineffektiv på alla lägre band.
   
  Last edited: Aug 30, 2017
  SM1TDX and SM0HXO - Sven like this.
 14. SM1TDX

  SM1TDX Well-Known Member

  Undvik korta multibands köpeantenner! Dipol är bäst att börja med. Ena punkten i t ex ett träd hos grannen o andra punkten i skogen så mitten kommer nära huset.
  Komplettera m vertikal m radialer som går på 1-2 band. Försök inte köra med mer än några få band vid de första antennförsöken. Vad vill du göra/köra?
  Du har garanterat lokala störningar, vanligtvis från egen utrustning som du bör försöka hitta.
  HF jord är ingen magisk soptunna som suger upp störningar och missanpassning och är svår att få till.
  Åskjord är viktigast om man har hög mast, inte i villa omgiven av träd.
  Ett antennmätinstrument ger många nyttiga insikter.
   
 15. SM0XHJ

  SM0XHJ Well-Known Member

  Jag håller med om att ett riktigt åskskydd mest är intressant om man har mast eller möjligtvis bor utsatt till. Men ett enklare transientskydd är bra att ha. Blixtar flera hundra meter bort kan inducera höga strömmar i antennen. De flesta åskskador orsakas inte av direktnedslag utan av just inducerad ström eller av stegspänning (spänningsskillnad mellan två närliggande platser på marken).
   

Share This Page