KRAS field day på Sandviks camping i Degerhamn 23 - 29 juni 2014

SM7MCD

Well-Known Member
Som förra året har KRAS field day på Sandviks camping i Degerhamn. Tiden är 23 - 29 juni med tyngdpunkten 26 - 29 juni. Vi har samma erbjudande som förra året med 3 nätter/betala för 2 och det är samma priser som förra året.

Vi har samma erbjudande att bo 3 nätter betala för 2, (pris per dygn är 250 kr inkl el.)
4 natten och uppåt kostar platsen 200 kr per dygn (inkl el).
Stugorna kostar 300 kr/per dygn (ord 400 kr), kan även erbjuda ett ”prova på pris” på våra nya villavagnarna 1000 kr/dygnet (ord. 1200 kr) dessa kan man bo upp till 6 personer i. I den kvarvarande stugan finns det 5 bäddar varav 3 är preliminärbokade torsdag - söndag, men det går lätt in ett par extra luftmadrasser för de som vill ha budgetboende och inte vill tälta. Stugorna har ett enklare pentry för matlagning utan grill...

Årets byggprojekt blir en sändare/mottagare för 160 mb där mottagaren byggs på ett färdigt kretskort. Sändaren kommer att vara kristallstyrd på 1995 kHz och företrädesvis moduleras med AM/CW. Mottagaren är en klassisk AM-mottagare för mellanvågsbandet där vi modifierar VFO-kopplingen att arbeta så mottagaren fungerar på 160 mb. Sändaren byggs som ytmonterad träelektronik, dvs häftstift på en träplatta och det kommer att bli en del labbande där sändaren funktion och arbetssätt står i fokus. För de som vill kan man komplettera mottagaren med en BFO och till detta finns en resonator levererad. Med lite labbande så räknar vi med att bygga en "walkie talkie" för 1995 kHz AM att ha som en enkel lägerradio. För driften behövs ca 8 - 10 batterier AA/LR6 som var och en får ta med sig själv. Det kommer att finnas spänning för att prova bygget med, mein inga batterier ingår i byggsatsen.

Priset är 200 kr/byggsats och byggsatsen kan endast inhandlas på lägret... även om vi har ganska många byggsatser så är antalet är begränsat. Du som vet att du vill bygga en radio kan gärna ta med en lödpenna och en avbitare, vissa verktyg och lödpennor finna att låna, men antalet är även där till viss del begränsat. En skarvsladd med grendosa med jordade kontakter för 230 VAC är inte heller fel när man vill låna lite ström.

Vi hoppas att kunna ha lite föredrag i vårt stora klubbtält. Föredragen är så klart kopplade till byggsatsen, men vi kommer även att informera om kommande byggprojekt i hös inom KRAS kursverksamhet.

Stay tuned on this frequency for updates...
 
Mer om byggprojektet...
Tittar vi lite närmre på årets byggprojekt kommer det att ge sina byggare ett par utmaningar. De som var med då vi byggde KRAS-radion kommer säkert ihåg hur mycket tid vi ägnade år VFO-kopplingen och att oscillatorn skulle svänga så nära sinusvågen som möjligt, helst utan för många övertoner. Vi arbetade även ganska mycket med att linda dubbelbalanserade blandare med matchade dioder. Allt detta för att få en så bra blandningsprocess som möjligt och det vi byggde var väldigt nära så bra som det är möjligt att åstadkomma med traditionell teknik.

I vår lägerbyggsats har mottagaren en självsvängande blandare där en transistor är både VFO och blandare. Jämfört med tidigare KRAS-radion är lösningen med självsvängande blandare en riktigt usel lösning. Allt som matas in i antennen kommer att orsaka massor av blandningsprodukter. Med lite starka sändare och en oren VFO-signal är det lätt att få 100 falska blandningsprodukter och där minst 10 finns där de han hamna inom detektorns arbetsområde. Det innebär att vi måste försöka att få oscillatorn att arbeta hyfsat bra med sinusformad utsignal. Ett sätt vi använt har varit att anpassa strömmen i kollektorkretsen med att montera ett motstånd på 1 – 5 kohm. Då det skiljer sig lite på vilket hfe vi har i transistorerna är det praktiskt att montera en trimpot på 5 kohm i kollektorn på T1. Vi kan mäta i emitterkretsen och se hur strömmen genom transistorn ser ut när vi varierar värdet på trimpoten.

Till vår hjälp har jag tagit med ett oscilloskop att mäta med, men de som vill passa på att förkovra sig i lite praktisk mätteknik kan gärna ta med ett eget oscilloskop och öva med.

För de som gillar att utveckla sina byggprojekt kan man strunta i oscillatorn som ger den självsvängande blandaren och i stället koppla in mottagaren från KRAS-radion. Vi behöver då justera KRAS-radions VFO-frekvens så att blandningen passar till mellanfrekvensen på 455 kHz. Dessutom behöver vi en BFO på nära mellanfrekvensen för att höra CW/SSB-signaler. Därför finns det med en keramisk resonator på 455 kHz som kan bli en bra grund för att skapa en stabil oscillator.
Det går även att bygga AM-mottagaren utan några ändringar och man får då en enkel mellanvågsmottagare. Även om det inte är så många stationer längre på mellanvågen så finns det lite kul att lyssna på till och från. Men ett annat användningsområde för mottagaren är att leta störningar med. Genom att "sniffa" runt sin hemelektronik hör man snabbt vilka delar som ställer till ett elände med att generera störningar.

Det finns alltså flera användningsområden för årets byggprojekt... bara det egna intresset sätter gränsen.
 
På Öland är man stolta över sina fyrar, så även vi. Därför har vi startat en radiofyr som sänder lite reklam på 3555 kHz.
:)
 
Kl 13.25

SK7CA/p Fieldday Sandvik....

Dåliga conds. Det krävdes den bästa av två Drake R4C och en 80 meter Bäver för att kunna ge rapport RST 319. Men det är QSB och på topparna är den fint läsbar här i Saxtorp.

Vad är uteffekten?

73
Göran
 
Knappt läsbar med QSB och mycket svaga sigs just nu kl 1130 här i Mantorp. Ändå rätt impad att tiondels wattar tar sig såpass långt, det är väl en 25 mil eller så?
 
Ja det är 251 km till Borgholm...

Just nu är den hörbar men jag kan bara läsa enskilda tecken. Vi har ett enormt åskväder just nu över sundet och Danmark, himlen är svart och det kommer säkert massor av regn om en stund, suck. Sprakar rejält i radion.
 
Vi tackar för alla rapporter, när nu lägret är befolkat har vi stängt av fyren. Till och från kan det köras olika fyrar som mätsändare på 160 mb, 80 mb och 40 mb, allt i takt med olika byggprojekt och demonstrationer.

Det har varit mycket störningar från åska på 160 mb, men till och från provar vi med lite anrop på 1995 kHz AM från olika surplusriggar.

Väderprognosen säger ostadigt väder på lördagen varför lördagen får bli byggdag i vårt stora gemensamhetstält. Idag fredag är det mest antennexperiment och SMFF-trafik som kan locka folk från solen...
 
SM7SEK:

Jätteskoj att få se era bilder från fielddayen..Har ingen chans (nåja) att delta i fielddays här uppe i fjällvärlden. Har haft lösa funderingar på att anordna en fieldday - men hittills bara "lösa". Ser verkligen trevligt ut.
Tack för bilderna,
73 / Uffe -CIQ
 
SM3CIQ, titta in på SI9AM:s hemsida. Där finns en inbjudan till besök på radiomuseet i Kälarne.
SI9AM
Alltid något för att träffa likasinnade inom närhåll.

Jo... det där med "närhåll" skiljer sig för norr- och sörlänningar. Nära i norr innebär större långfärdsexpedition i söder.. :)
 
Back
Top