Långväga samband

Dahlén

Member
Jag sitter och planerar ett scoutläger som innehåller mycket vandring i Orsa finnmark. Vi har kommit fram till att mobiltelefoni inte är särskilt tillförlitligt där uppe, och eftersom kontakt med patrullerna på vandring är ganska elementärt har vi börjat kolla på radio. Problemet är att vi behöver hålla oss licensfritt, mobilt och ändå räcka kring 7 mil, gärna mer. Vi har kollat på 27 MHz (4w licensfritt) och 31 Mhz, någon som vet hur bra de är i fjällen? Andra tips?
 
Hej Dahlén.
Oavsett frekvenser effekter och andra parametrar så är 7mil en väldigt lång sträcka.
Det lär endast gå om det är perfekt fri sikt och de båda stationerna står på varsin kulle eller berg som är 70m över marken (eller en station står på marken och den andra står på ett berg 300m högt)
Med andra ord, inte särskilt användbart.
Om det finns sporadiskt täckning för mobiltelefoner så kanske det bästa är att köra med SMS som ju kommer fram för eller senare när man flyttar sig mellan radioskugga och täckning.
 
Avståndet 7 mil, menar du då avståndet mellan gruppen längst fram och gruppen längst bak i en lång linje? Finns det i så fall personer däremellan?

Det jag "fiskar" efter är om det går att länka meddelanden från grupp till grupp om avstånden mellan två närliggande grupper är (mycket) kortare än 7 mil.

Så för att försöka formulera en fråga utan att veta hur ni rör er i skogen:
Vilket är det längsta avstånd som kan uppstå mellan en grupp och dess närmsta granne?

73 SM0RVV
 
Grupperna kommer att köras ifrån basen och ut i olika riktingar. Avstånden mellan dem och basen blir därför ganska långa (Kring 5 mil och sedan krympande). Basen kommer att vara fast och kan därför ha den mest lämpliga antennen, dock så kommer de mobila stationerna att behöva något... mobilt i antennväg. Hur långt kan det vara möjligt att få kontakt (licensfri station till ev. licenskrävande bas) och vilket band ska man satsa på?
 
Hejsan,

På 27Mhz-tiden så hade jag en kompis som bodde ungefär 50km bort. Vi hade ganska mycket vatten i mellan oss, men också en del högre partier. Med varsin GP på ca 9m höjd över mark kunde nätt och jämt höra varandra med 5-10 watt FM. Efter att vi höjt den ena antennen till 24m och bytt båda antenner till riktantenner av Moxon-typ (2 element) kunde vi höra varandra klart och tydligt med en signalstyrka på S3-S5 på de okalibrerade mätarna.



/Arne
 
Last edited:
Endast licensfri radio på 27 MHz tillåter bastation.
Övrig licensfri komradio endast bärbar radio.
Som radioamatör åstdkommer vi så långa räckvidder med relästationer.
Inget licensfritt alternativ tillåter relästationer.
SM0RVV fiskade efter mänskiliga relästationer, man förmedlar manuellt radiomeddelandena för att komma fram.
Bärbara licensfria app. kan kanske täcka max 5 km så det blir många förmedlingskedjor.
En förmedlande station med duktig operatör kan sättas i en helikopter som svävar högt över hela området. För dyrt förståss. Förmedlad trafik kräver mycket god utbildning hos operatörerna.
Kortvåg går ju långt, men kräver stor antenn som msåte sättas upp i träd, och kortvåg får man inte ens tillstånd till. Dessutom finns sk skipzoner där det inte finns isgnal.
Ett svårt problem.
Hur man än vänder sig är rumpan där bak i detta fall.

Rallysprot, cykeltävlingar etc kan ta hjälp av radioamatörer, sådana får nämligen hjälpa till med kommunikationen. Det skulle då kräva radioamatörer som använder en relästation, och som finns med i grupperna. Samt men inte minst har intresse av detta. På ideel bas

de
SM4FPD
Roy
 
Vi kommer att vara två radioamatörer som kan sköta en lite högre belägen basstation, däremot så kommer de mobila stationerna skötas av olicensierade användare. Finns det något sätt att lösa detta?
 
Finns det något sätt att lösa detta?
Jag tror du har det mesta i tråden redan.

PMR och liknande "walkie talkies" = nej.
27 MHz = Kanske med tillräcklig antennhöjd och ev. riktantenn.
Amatörradio med manuella eller automatiska relästationer (repeater) = ja, men då måste ni engagera fler radioamatörer. Minst en per grupp.

Hur mycket vi än vill hjälpa dig så kan vi inte ändra naturlagarna... ;)

73 SM0RVV
 
Låter som om vi får titta på mobiltelefoni iallafall... Men vad kan man räkna med för räckvidd med 27 Mhz, 4W, +- 0db i antenn och hyfsat frisikt?
Det borde rimligen nå längre än "vanliga" PMR walkie talkies (0,5w 446MHz) d.v.s mer än 5 km, eller?
 
Har ingen erfarenhet av 27 - men kan det finnas en vinst i att använda dipoler som de hissar upp i lämpliga träd?

Vinsten skulle då vara horisontal polarisation samt att antennerna kommer upp lite högre.
Men det är kanske inte tillåtet på 27?

Att kasta upp linor och knyta snören är väl annars scouter experter på?

mvh
Bengt / KBW
 
Radio + batteri är tungt. Varför inte en extern antenn på metspö till mobiltelefonen - eller till minidatorn med Skype? Då kan ni också ha koll på vädret.
 
Radio + batteri är tungt. Varför inte en extern antenn på metspö till mobiltelefonen - eller till minidatorn med Skype? Då kan ni också ha koll på vädret.
Radio + en lagom blyack väger lite, men samtidigt är det något som patrullen måste ha med (Som lägerleding har man rätt att jäklas lite :p) Dator har vi i basen och tanken är väl att de ska "checka-in" 2-3 ggr om dagen för att vi ska ha lite koll på dem, samt kunna nå oss om något händer. Vi kan ju även ge dem väder och annan info som kan vara bra. Radion är ju mer "exotisk" och spännande att använda, men minst en mobil kommer de att ha med iallafall.
 
Back
Top