Lite nybörjarfrågor

Calle.Rudnert

New Member
Hej

Jag är intresserad av att försöka ta ett cert och har bara några frågor. Jag pluggar på egen hand med boken "Bli Sändaramatör" som jag hittade på biblioteket men har förstått att den är något föråldrad. Bör jag beställa utbildningspaketet ifrån ssa istället? Bor i Malmö men kunde inte hitta någon aktiv förening där som bedriver någon kurs så det är därför jag läser på egen hand. Jag har tidigare hållit med på elektronik och dx:ing på kortvågen så jag tror inte jag ska ha några problem. Finns det några andra böcker på svenska eller engelska som är bra att läsa?
Jag kollade igenom listan med provförrättare men kunde bara hitta två i skåne, går det att ta cert på distans eller är jag bara hänvisad till dessa två? Finns det någon förening som är aktiv i Malmö?
 
Hej!

Ja, du behöver lite mer än vad som står i den gamla boken. Det är boken KonCEPT som är aktuell lärobok. Den är gratis som PDF: https://akademin.ssa.se/files/koncept-pdf/koncept.pdf
Om du köper den som en del av utbildningspaketet så får du även med Trafikhandboken som har praktiska handhavandetips. Läs mer på https://www.ssa.se/utbildning/utbildningsmaterial/

Se om du inte kan hitta en aktiv klubb i närheten ändå. Det går helt säkert att läsa sig till certet på egen hand, men om du deltar i klubbverksamheten så kommer du få kunskap som hjälper dig vidare efter certet.

Lycka till!

73
Lars, BJL
 
Förutom det som nämnts ovan, om du är kunnig i Engelska så kan jag också rekommendera att söka på YouTube efter 'ham radio' eller 'amateur radio'. Det finns en massa kanaler som har bra (och även dålig!) information om olika aspekter av amatörradio. Kanske mest med fokus på USA, men en hel del av det är samma som i Sverige.
 
Förutom det som nämnts ovan, om du är kunnig i Engelska så kan jag också rekommendera att söka på YouTube efter 'ham radio' eller 'amateur radio'. Det finns en massa kanaler som har bra (och även dålig!) information om olika aspekter av amatörradio. Kanske mest med fokus på USA, men en hel del av det är samma som i Sverige.

Om du uppfyller de ovanstående kriterierna och dessutom är läskunning så sök även på google, det finns en massa intressanta sidor som rör amatörradio ute på nätet.
 
Det finns ett par aktiva klubbar i närheten av Malmö:
SSAs lista med kurstillfällen är ännu inte uppdaterad för vårterminen, men kan ändå ge en vink om var det kan finnas möjlighet att delta i en kurs: https://www.ssa.se/amatorradio/bli-radioamator/kurstillfallen/

Bli Sändaramatör är en bra och relativt lättläst bok, men som nämnts täcker den inte riktigt hela den bredd som behövs för att du med säkerhet ska klara provet.
KonCEPT för Amatörradiocertifikat täcker det mesta. Den är inte lika väl lämpad för självstudier, men en bra uppslagsbok.

Du kan tyvärr inte avlägga prov på distans, utan du måste uppsöka en provförrättare, och just nu finns ingen i Malmö. (SSA ser gärna att någon av klubbarna i området nominerar någon.)

Och så finns såklart övningsproven på PTS hemsida: https://hamradio.pts.se/Question/ChooseTypeOfTest

73 och lycka till!

Jonas SM5PHU
Utbildningsansvarig SSA
 
Kan även tipsa om "bli sändaramatör" på Facebook, och det finns en skypechat man kan gå med i som har en lös koppling till den facebookgruppen , där kan man ställa frågor eftersom en del frågor är långt ifrån självklara.
 
Back
Top