Liten fläkt stjälper stort lass

Martin Björnström

Well-Known Member
flakt_of_death.jpg

<div align=left>Foto: Mats Björnström</div>

Under tre tillfällen i helgen tappade vi alla kontakten med 99mac, iPod.se, Mac.se och alla andra tjänster som körs på vår serverfarm i Stockholm.

Efter driftstoppet i söndags tog vi beslutet att byta ut brandväggen mot en helt ny och kraftigt överdimensionerad maskin och bytet gjordes igår eftermiddag. Efter en rejäl analys av mjukvara och hårdvara hittade vi felkällan - en trasig processorfläkt gjorde att maskinen blev överhettad och låste sig.

Trots rejäl kylning i serverhallen räckte det inte för att hålla liv i brandväggen som har mycket att göra nattetid, det är nämligen då alla amerikanska aktörer skickar tusentals spam till mottagare som sitter på jobbet i USA.

Det var väldigt svårt för oss att hitta felet i serverhallen och vi vill beklaga driftstoppen. Särskilt mac.se kunderna som har sina mailkonton och hemsidor i vår servermiljö. Vårt mål kommer alltid vara 100% tillgänglighet men efter helgens bekymmer är vi nere på 99,46% räknat sedan 1:a Oktober 2003.

Läs gärna krönikan "Redundans - när inget får gå fel".
Vi kan lägga till en extra punkt - försök att använda serverutrustning med inbyggd kontroll och varningssystem för trasiga fläktar (och andra komponenter).
 
Var det en fläkt som drabbade ham.se i helgen, eller var det något annat t.ex uppgradering av forumet?
 
Last edited:
Helgen

Hej
Det behövdes en omboot av servern och Martin var i London.
De "kommersiella" servrarna gick så han tyckte inte det var värt pengarna att
betala för en utryckning för att få igång ham.se mfl. Gratis tjänster.
/ Tommy SM6NZB
 
som ni kanske märkt stod servern i helgen. Den svarade på ping men inget fjärrövervaknings verktyg fungerade. Svar från "jourhavande" var som förra gången, Kommeriella servrarna går så vi kostar inte på en utryckning. webhotellet tar några tusenlappar för att åka in och öppna.
blir intressant att höra vad det var för fel..... / 73 Tommy SM6NZB
 
Hej, just grej !
Såg en artikel någonstans om en gammal mobiltelefon inbyggd i en dator.
Han hade kommit på att MUTE utgången som används för att dämpa bilradion när det ringer kunde med hjälp av en trissa styra ett relä och göra en reset på datorn när man ringde.
Samma funktion som "grejen" ....
/ 73 Tommy
 
Back
Top