Jag har en BC458A (5,3-7 MHz) som byggts om för att täcka 3,48-3,82 MHz. Helt orörd sedan tillverkningen 1943 och i mycket fint skick.

Sändaren ger en fin stabil ton med ett svagt knappt märkbart chirp som beror på något sviktande spänningar vid belastning av nätdelen. Från kallstart driver frekvensen 1 kHz den första timman sedan helt stabil.
Jag hade problem med sporadiska frekvenshopp ca 100 Hz. Efter felsökning visade det sig att det var dålig elektrisk kontakt mellan skärmburkens fläns och chassiet för VFO-spolen. Detta löstes genom rengöring och en tunn flat EMC-list mellan fläns och chassie.
Uteffekten mättes till +47 dBm (50 W) vilket är ungefär vad som rapporterades av andra radiobyggare på 50- och 60-talen. Kurvan ovan visar 3.5 MHz signalen, +47 dBm, till vänster. Nästa topp till höger är andra övertonen 7 MHz som ligger -43 dBc, därefter 3:e öt 10.5 MHz med -62 dBc, 4:e öt 14 MHz -75 dBc. Alla övriga övertoner däröver är -70 dBc eller bättre. Inte fy skam för en sådan enkel sändare.
Max uteffekt i 50 ohm resistiv konstbelastning fås med antenna coupling skruvad till strax innan ena ändläget. Avstämningen i antennkretsen är flack och mycket stabil.

Nätdelen har jag byggt på ett al-chassie med samma mekaniska mått som sändaren. På frontpanelen finns ett antal rattar för reglering av uteffekten i flera steg. Med några av omkopplarna kan jag välja mellan positivt och negativt chirp och mellan i princip inget chirp alls till mycket kraftigt chirp i flera mellansteg. Det finns även en omkopplare som kopplar om filterkapacitansen för anodspänningen så att den utsända tonen kan ställas mellan totalt brumfri till nära nog 100% brummodulering med 100 Hz på bärvågen. Nyckeln ansluts på frontpanelen och det finns ett antennrelä för full break in resp semi break in som styrs av nycklingen.
Med dessa unika finesser går det att simulera många av de morsesignaler som hördes på banden på 60-talet. Särskilt kommer vi ihåg LZ-stationer som ofta brummade kraftigt. Kanske beroende på att elektrolytkondensatorer i Bulgarien på den tiden var en bristvara.
Dock har jag ingen funktion för frekvensdrift då det nog inte uppskattas längre. Det som går att konstatera är att utan chirp och brum inkopplat så är det ingen som kan avgöra att sändaren defakto är av modell 1943 med frisvängande VFO. Om något litet chirp kopplas in så är det en och annan som kommenterar och börjar bli nyfiken. Med lite för mycket chirp och en aning brum blir "flugpapperseffekten" som allra störst. Det betyder att signalens karaktär drar till sig old timers som var med under amatörradions storhetstid då banden översvämmades av chirpande och brummande signaler och fortfarande lever på minnena från den tiden. Samtidigt ökar klagomålen från nyare amatörer som inte varit med på den tiden utan enbart fått höra högstabila närmast perfekta signaler från ICOM YAESU apparaterna osv.
Med maximalt chirp och brum tycker nog fortfarande någon tappad själ med radioerfarenheter från 40-talet det är kul och blir nostalgisk men de flesta ungre gnäller mest och klagar. Det är här man får ta emot anonyma LID QRT 99. Dessa extremlägen på omkopplaren får därför ses som demo-lägen för att praktiskt visa de nya hur bra allt var förr i tiden, med raspiga morsesignaler med vacker personlig handstil från morsetangenterna och hembyggda rörsändare som led av alla tänkbara egenheter osv.
BC548A avger förutom ljus och värme i vintermörkret även en ljuvlig doft av den något ohälsosamma fungicidbehandlingen som de flesta WWII-apparater fick. Bleedermotstånden i nätdelen värmer också upp kopplingsstödet av Pertinax som avger en svag men nostalgisk doft av välbefinnande. Sett i detta perspektiv är moderna radioapparater tämligen själslösa - även om de är mer eller mindre tekniskt fulländade och ger en kliniskt ren ton. Med elbugg helt opersonlig.
Åter igen, det var bättre förr.