1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mäta antenn med analysator och lång koax

Discussion in 'Antenner och master' started by SM5OCI, Apr 2, 2019.

 1. SM5OCI

  SM5OCI Well-Known Member

  I gårdagens QTC finns en artikel om en billig/prisvärd antennanalysator. Jag är lite sugen.

  Men hur gör man om man inte kan mäta direkt på antennen utan har en koax på X meters längd inkopplad? Finns det stöd för att kompensera för koaxen i antennanalysatorer, eller måsta man göra det "för hand" t.ex. genom att vrida runt ett Smith-diagram?

  m.v.h.
  SM5OCI Per
   
 2. SA5PMG

  SA5PMG Well-Known Member

  Det borde väl funka att kalibrera analysatorn med kabeln, eller? Är inte riktigt med varför du inte vill ha med kabeln i mätningen, den ska väl ändå vara inkopplad när du kör sedan?
   
 3. SM5OCI

  SM5OCI Well-Known Member

  Jag är tyvärr inte särskilt kompetent när det gäller antennanalysatorer. Jag funderade på om det är så man gör:

  Kan man kalibrera med en lång kabel och kalibreringspluggarna i bortre ändan av kabeln, och på så sätt "se" vad som finns i ändan av kabeln? Är det till och med så man vanligtvis gör?

  Alternativet är en (dyrare) analysator som man fäster i antennens matningspunkt och som har Bluetooth-kommunikation, som t.ex. MiniVNA Pro.

  m.v.h.
  SM5OCI Per
   
 4. SM5KYH

  SM5KYH Well-Known Member

  Om du kalibrerar med kabel som del i kalibreringen så kalibrerar du normalt bort den. Och ja. Det är så man gör. Om man behöver flytta ut referensplanet ( mätpunkten) från instrumentets mätport.

  Men om syftet är att ta reda på vilken impedans antennsystemet inkl kabel uppvisar för sändare, alltså ge underlag för beräkning av vilka värden på matchningskompenenter som behövs för effektanpassning, borde det vara bättre att mäta i nedre änden så att säga.
   
  SA5PMG likes this.
 5. sm0cuh

  sm0cuh Well-Known Member

  Antennanalysator AIM4170 mäter SWR etc i nedre änden. Anger man samtidigt koaxens Längd, Vf, Z samt dämpning räknas kabeln bort och instrumentet presenterar SWR, Z och Fas vid antennen. Mycket smidigt!
  Du syftar nog på FA-VA5 och manualen kan laddas ner på SDR-kits.net Det framgår inte om funktionen finns men kommer säkert eftersom formlerna är kända. AIM4170 kostar nästan 3 gånger mer. /OLa
   
 6. SM6MUY

  SM6MUY Well-Known Member

  Om kabelns förluster är lite så gör den inte så mycket på resultatet. Dvs 1 dB gör 2 dB på RL (VSWR). Men givetvis går det att kalibrera bort en kabel om man har ett interface vid antennen. Normalt sett så har man inte förluster på flera dB så då brukar det inte vara något problem….
   
 7. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Man kan använda programmet TLDetails som räknar ut vad som finns i "andra ändan"
   

Share This Page