1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mäta metspön

Discussion in 'Antenner och master' started by SM5NFT, Mar 3, 2011.

 1. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Antennfäste för metspö

  Hej
  Jag gjorde mitt fäste som en kopia av ett fäste till en 27MHz antenn som är väldigt populär.

  Översta hålet förses med en jättestor gummibussning och i nedersta hålet så gör man det i sådan storlek att man kan skruva på "koppen" på undersidan, då står spöt på nederdelen och hålls på plats i överdelen. Klämmorna är vanliga avgasklämmor som passar ett rör på 38mm. (eller grövre)
   

  Attached Files:

 2. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Hej FBJ
  Tack för tipset!

  /Micke
   
 3. SM5NFT

  SM5NFT Well-Known Member

  Jag har byggt 2el quad och moxon för 10m med metspö tidigare. Då använde jag slitsad PEM slang runt metspö som skydd. Sedan hade jag slangklämmor runt metspö och en V-profil. PEM-slangen var tillräckligt hård för att skydda mot krossskador.

  Tack Uffe för rådet, jag får pröva och bygga.
   
 4. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Här syns mitt metspö i mitten bland 3st utliggare. Lite för litet kanske för att kunna se fästet tydligt. Från vänster till höger:
  Discone, Duobandare, metspö där ytterligare en bit tråd går ut i botten på spöet (tot 7,5m) och en ren 2m. På dem andra bilden syns den fjärrstyrda LC-avstämmaren till metspöantennen. Här hänger den på balkongväggen.

  Jag lät antenntråden gå inuti metspöet, gick utmärkt. Motvikterna låg i takrännan.
   

  Attached Files:

  • an.jpg
   an.jpg
   File size:
   22.3 KB
   Views:
   359
  • atu.jpg
   atu.jpg
   File size:
   69.6 KB
   Views:
   341
  Last edited: Mar 26, 2011
 5. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Hur klarar rullspolen av utomhusmiljön?
  Har du lägesindikering på avstämmaren eller kör du på "död räkning"?

  /Micke
   
 6. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Den klarade av att sitta på balkongväggens insida under tak med ett genomskinligt lock i plast. Om du tittar noga på bilden (efter ett klick på den) så kan man se i spolens högra sida att det sitter en liten flervarvig potentiometer som indikerar läget. I vardera änden på spolen så sitter det mikrobrytare som gör att motorn stannar. Vridkondingen däremot hade jag ingen lägesindikering för.

  Spolen klarade sig utmärkt under de 2-3år jag hade avstämmaren uppsatt.
   
  Last edited: Mar 21, 2011
 7. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Mycket intressant med fjärrstyrd ATU.
  Man blir sugen på att bygga något liknande.

  /Micke
   
 8. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Ett varningen ord Micke, på bilden av avstämmaren ser du att jag har drosslat av alla trådar. MEN, min kortvågsantenn som var ansluten till metspöet skickade HF bakvägen genom 12volts matningen och gick in bakvägen in i slutstegsmodulen i min 2meters radio(Standard C156).

  Det tog mig 3-5år innan jag hittade en ny modul...ok, jag körde 500W in i avstämmaren vid just detta tillfälle. 100W klarade den utmärkt!

  På bilderna ser du hur manöverenheten såg ut och hur avstämmaren såg ut när den satt på taket kopplad till en 40meter lång tråd, den antennen gick väldigt bra från 160m till10m
   

  Attached Files:

  Last edited: Mar 21, 2011
 9. DK7AL

  DK7AL Member

  Hur långt är metspö du använder på taket? Är antenntråden inne i metspö fastsett eller ute?

  /Karl
   
 10. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Vid det aktuella tillfället var tråden ca en kvarts våglängd lång på 30m (7,5m). Tråden gick inne i metspöet 6m och resterande 1,5m utanför/nertill via 2 utliggare (fanns inte med när jag tog bilden) i plast fram till avstämmaren.
   
  Last edited: Mar 26, 2011
 11. SM5DFF

  SM5DFF Well-Known Member

  Tråddipol på metspön

  Jag vill aktualisera frågan om vad som förorsakar att regn eller fukt påverkar en dipols resonansfrekvens så kraftigt som i mitt fall. Jag använder två 8-meters glasfibermetspön som bärare för en 7 Mhz-dipol där förlängningsspolar sitter 40 % från mitten. Den tråd som används är 1,5 kvadrat plastisolerad fram till och med spolarna som är tätlindade med 26 varv på spöna, medan tunn plastisolerad tråd används på sträckan fram till spetsen. Spolarna är täckta av bred tejp så inget regnvatten hamnar mellan varven och teleskopskarvarna är också tejpade.
  I torrt väder är resonansfrekvensen 7,1 MHz men i regnet häromdagen var den 6,8 MHz. Ett dygn senare utan nederbörd men med mycket fuktig väderlek har frekvensen sakta stigit till 7,03 MHz.
  Metspöna har glatt yta och tråden är isolerad från den. Jag har svårt att tänka mig att enbart spönas tjocklek, de är ju mycket smala i ändarna, på grund av kapacitans skulle förorsaka den stora frekvensändringen. Vem har en förklaring?

  Lennart
   
 12. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Kommentar till -DFF

  Att resonansfrekvensen ändras lite har jag märkt på min vertikal (utan spolar) men med en antenntuner som sitter vid basen på antennen inuti en postlåda av plåt.
  Jag har misstänkt att spolarna i tunern påverkas av temperaturen.
  Kan det inte vara så?
  Jag drog den slutsatsen eftersom att jag märkt en liten differens i avstämningen efter att jag sänt en viss tid med antennen.
   
 13. SM3ZBB

  SM3ZBB Grumpy ol´man

  Är det inte tänkbart att markens konduktivitet förändras vid nederbörd?

  /Lasse
   
 14. SM0BRF

  SM0BRF Well-Known Member

  Jag har märkt att resonansfrekvensen för min 30/40m-dipol med trådar inne i Spiderbeamspöna sjunker vid varaktigt blöt väderlek. Dom har suttit uppe några år och blivit matta och tydligen hygroskopiska. Dipolen gick för övrigt sönder när Dagmar kom. Ett segment hade lyckats arbeta sig ut trots fixering med vulkaniserande tejp. Så ett råd är att limma ihop segmenten.
   
 15. SM0NCL

  SM0NCL Well-Known Member

  min 2 elements 10m yagi element har 4st glasfiberfiskespön, elementen är målade en extra gång med svart epoxifärg, samt varje skarv är fixerad med en liten rostfri skruv. har inte sett några bestående "fukt"problem som ändrar på resonans-fq på den kopparkabel som ligger inuti fiberrören.
   
 16. SM5DFF

  SM5DFF Well-Known Member

  Jag har en W3DZZ-dipol att jämföra med och där märks inte ändring vid nederbörd. Den har i spärrkretsarna spolar av samma trådtyp med tejp omkring fast på PVC-rör, så spoltemperatur- och markteorierna kan jag avskriva. Sänkningen av frekvensen är avhängig mängden vatten och fukt på spöna.

  Lennart
   
  Last edited: Jan 18, 2012

Share This Page