1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Mata högohmigt?

Discussion in 'Antenner och master' started by SM6VKC, Jan 19, 2014.

 1. SM3BDZ

  SM3BDZ Well-Known Member

  Är det inte så att fälten från vardera ledaren ändå möts i de ihopkopplade skärmarna!? Dessutom blir det elektriska avståndet mellan ledarna oberoende av det fysiska avståndet.

  /Lasse
   
 2. SM7EQL

  SM7EQL Kortvågs- och UKV-tekniker

  Jag ser L1 som en 1:1 strömbalun och den bör ha så hög common mode impedans som möjligt för att hindra HF att ta sig längs utsidan på skärmen in i radiorummet. Visst blir det väl så BDZ? En god kompromiss som möjliggör koaxmatning helt enkelt.
   
 3. SM3BDZ

  SM3BDZ Well-Known Member

  Visst är det så Bengt/EQL! Det är säkert en bra lösning. Min kommentar rörde endast funktionen när man använder två koaxer med ihopkopplade skärmar för att erhålla en balanserad feeder. I övrigt vet jag inte om just den varianten är att förorda...
   
 4. SM6FPG

  SM6FPG Fritidskonsulent

  Blir det skillnad på att använda APQ:s lösning med L1 och koax och den lösning jag har med 1:1 balun och kort koax in till riggen?
   
 5. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  BDZ de APQ.
  Lite "off subject" med två koaxkablar för att åstakomma en balanserad feeder. Har för mig att AQW har gjort en rejäl utredning om detta i ESR. Om jag inte minns fel tror jag att han påpekade de höga additionsförlusterna redan vid måttligt SVF. Har också för mig att han nämnde något om att förlusterna i de två kablarna blev inte lägre jämfört med EN koaxialkabel. Jag reserverar mig om jag har citerat fel! Värt att läsa igen på ESRs hemsida.
  Min egen åsikt är att metoden med "dubbelkoax" inte kan ersätta en stege på 300/600-ohm med spridare av keramik eller teflon när det gäller att mata en multibandantenn vars matningsimpedans varierar och följaktligen opererar med mycket högt SVF på vissa frekvensband.
  Jag kan tänka mig att mata en antenn vars matningsimpedans presenterar 100-ohm med en "dubbelkoax" - alltså en antenn "skuren" för ETT BAND! Sedan gäller det att omvandla 100-ohm till 50-ohm nere vid transceivern.

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
 6. SM3BDZ

  SM3BDZ Well-Known Member

  Jag är helt enig med dig Bengt/APQ. Min kommentar var mer riktad till Lasse/ZBB som ställde frågan om det var möjligt att åstadkomma en balanserad matare på detta sätt, då detta alternativ för väggenomföring nämnts tidigare i denna tråd.

  Alltså inget förslag från min sida utan endast ett försök att besvara ZBB:s fråga, såvida jag nu inte missförstod den.

  SM3ZBB skrev:

  "Balanserar inte de två ledarna i en stege varandra genom att ligga i motfas? Är det då inte fel att skärma av dem mot varandra?"
  73/Lasse
   
 7. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  SA5A de APQ
  Min c:a 170m horisontella triangelloop matar jag med öppen stege. Stegen är sedan sammankopplad med en strömbalun som består av ett antal varv av RG-214 lindad på ett avloppsrör av plast. Strömbalunen är sedan skarvad med 25 meter nedgrävd lågförlustkabel, (c:a 22 mm i diameter!) som i sin tur går igenom lekablocksväggen och matar min T-tuner.
  Jag har "grovkollat" balansen där stegen möter strömbalunen genom att mäta feederströmmarna som är lika. Jag har också konstaterat att glimlampor "tänder" på samma avstånd till feedertrådarna.
  Jag har f ö en känsla av att en exakt balans inte är så kritiskt på en loopantenn jämfört med t ex en 2 x 30 m multibandantenn matad med öppen stege. Rätta mig om jag har fel.
  Jag har ej kunnat observera någon RF-feedback på något amatörband mellan 1,8 - 29,7-MHz
  På kvällarna brukar jag vara med i ring på 1,95-MHz. SM2/3/4/5 rapporterar att jag har den starkaste signalen från SM6 med mina 150-Watt. Jag anser därför att förslag nr 2, med strömbalun och T-tuner, är en radioteknisk sund lösning.

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
  Last edited: Jan 23, 2014
  2 people like this.
 8. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  EQL de APQ
  Ja, man får ta i betraktelse vilket alternativ som är mest lämpligt.

  Metod 1, överst på ritningen, är ju på sätt och vis enklare men fordrar en balanserad avstämmare vilket många amatörer tycker är "besvärligare" att bygga eller svårare att anskaffa. Med en sådan inne i rummet får man räkna med att den avger, läcker, RF vilket kan påverka viss utrustning.

  Metod 2, är en aning mer komplicerat och fodrar dessutom en strömdrossel. Å andra sidan är T-tunern enklate att bygga jämfört med en balanserad avstämmare med link. En viktig fördel är att detta alternativ är garanterat fritt från RF i radiorummet eftersom T-tunern med fördel kan byggas in i en skärmad låda. Balanseringen av feederströmmarna kanske inte blir lika perfekt som Metod 1 - om nu detta har någon betydelse?

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
  1 person likes this.
 9. SM6VKC

  SM6VKC Well-Known Member

  Tack för alla tips ang högomig matning.

  APQ de VKC:

  Vi får sammanstråla i Mellerud när det passar och ventilera/praktisera antenn projektet vi talat om.


  73,s Peter SM6VKC
   
 10. SM6VKC

  SM6VKC Well-Known Member

 11. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  VKC de APQ.
  OK Peter. Kommer mer än gärna upp en weekenda i april/maj och hjälper dig. Då förväntar jag mig helstekt eeland-antilop med insprängda fettärningar från vildsvin. Skall serveras med lätt kylt rödvin, Côtes-du-Rhône.
  Tar med min verktygslåda med div. antenninstrument.

  Beträffande den balanserade antenntunern: Beskrivningen låter OK, MEN JAG VILL SE DET ALLRA VIKTIGASTE, KOPPLINGSSCHEMAT!

  73
  Bengt
  SM6APQ, Elektronisk Legosoldat
   
  Last edited: Jan 24, 2014
  1 person likes this.
 12. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Titta här Bengt
  Det verkar inte så noga med detaljer...
   
 13. SA5A

  SA5A Well-Known Member

  Så här kan det se ut om man till skillnad från APQ:s proffsiga installationer gör helt amatörmässiga dragningar av högohmig stege genom en vägg. I ena fallet en 450 ohms wíndow line, i andra fallet en ca 600 ohm stege. Fungerar toppenbra! Nu har jag visserligen ett trähus så den ganska tjocka väggen består av gipsskiva, spånskiva, isolering och trä. Kan det finnas någon nackdel med att dra igenom ledarna på detta simpla sätt?
  SA5A Sture DSCN1508.jpg
   
 14. SM7FBJ

  SM7FBJ Bjarne

  Har du bara tätat mot fukt/väta så går det säkert bra
   
 15. SM7CBS

  SM7CBS Well-Known Member

  Som jag tidigare berättat har jag klämt stegens trådar (FK1,5) i förnsterkarmen av trä. Det fungerar utmärkt.
   
 16. SA5A

  SA5A Well-Known Member

  Var det inte då det eldade, Tore? ;-)
   
 17. SM6APQ

  SM6APQ Well-Known Member

  SA5A de APQ
  Nej, absolut INGEN NACKDEL. Hade det varit så hade jag aldrig presenterat det som Metod 1.
  Men, ibland kanske man inte vill ha RF strålande i närheten av transceiver, modem etc.

  Den metod du har valt kan INTE betraktas som en "amatörmässig installation"! På många sändarestationer gick den öppna feederstegen genom väggen med porslinsgenomföringar och sedan fram till den balanserade avstämmaren. I ett rum med ett antal sändare spelade det mindre roll om det "kutade" omkring lite RF.

  73
  Bengt
  SM6APQ
   
 18. sm0ngl

  sm0ngl Well-Known Member

  Hur fritt från annat vill en stege vara?
  Om jag drar in den genom väggen till köket och lägger den bakom en taklist 3-4 meter med gipsvägg, träbjälklag, blir det mycket förluster där tror ni?
   
 19. SM7CBS

  SM7CBS Well-Known Member

  Ja, Du minns alldeles rätt, Bengt/APQ. Dessutom drog "Sparky" upp samma fråga i en annan tråd där det klarlades att det Du säger är alldeles korrekt.
  I ett tidigare inlägg beskriver Du din 170 m loop och med ditt upplägg blir det en superantenn för 160 m bandet. Jag antar att Du klippt längden på stegen så att den presenterar ca 50 ohm i nederänden för 160m. Då blir det ju en utmärkt lösning. Jag antar Du har geografiska skäl till att välja den lösningen. För mig skulle det kännas bistert att bli inlåst i en enbandslösning med en sådan fin antenn men Du har naturligtvis lösningar för övriga band också.
  Tore SM7CBS
   
  Last edited: Jan 25, 2014
 20. SM7CBS

  SM7CBS Well-Known Member

  Nää, inte alls! Både gips och torrt trä har praktiskt taget ingen påverkan alls.
  Jag känner till ett fall då stegen drogs i taket i trapphuset i ett HSB-hus. Stegen låg några cm från träullen i taket Han drog stegen vidare i överkant på sin lägenhetsdörr och vidare i taket i lägenheten fram till s-matchen via radion. Sin stora loop hade han i stora träd strax utanför HSB:s 3-våningshus. Mataren bestod av ca 50 meter stege och han körde många tester framgångsrikt på det sättet.
  Tore SM7CBS
   
  Last edited: Jan 26, 2014

Share This Page