Provade att hänga upp det i matarkabeln, gav inget utslag efter avstämning.....får mäta på annat sätt.
Jag vill bestämt avråda från att försöka prova okända instrument genom att koppla in dem i en antennkabel.
I synnerhet känsliga vridspoleinstrument kan skadas ohjälpligt genom att spolen överhettas av HF-strömmar.
När man vill ta reda på vilka egenskaper ett okänt panelinstrument har är följande procedur lämplig:
- Ta först reda på om det är ström- eller spänningsinstrument. Detta görs bäst genom att undersöka resistansen mellan anslutningarna med ett resistansmätinstrument med känd och låg ström genom mätobjektet. Sätt gärna ett seriemotstånd före instrumentet om det kan antas att det är extremt känsligt (det har sålts instrument med 5 uA fullt utslag).
Låg resistans = strömmätinstrument, hög resistans = spänningsmätinstrument eller avbrott i spolen.
- När det verifierats att instrumentet är helt enkelt seriekoppla instrumentet med en strömbegränsad spänningskälla (seriemotstånd) och ett annat strömmätingsinstrument samt öka spänningen tills ett utslag märks. Om det är en en voltmeter kommer det att bli utslag utan någon större ström genom det andra instrumentet, annars kommer en större ström att flyta.
- Vänd anslutningarna. Om utslaget blir åt andra hållet är det ett vridspoleinstrument, annars vridjärn eller i undantagsfall termokors eller vridspoleinstrument med likriktare
- För att verifiera att ett instrument är av termokorstyp så kan man mycket försiktigt öka strömmen tills det blir fullt utslag.
När man sedan bryter strömmen så faller utslaget ganska långsamt mot noll. Andra instrument visar en mycket snabbare återgång. Vridjärnsinstrument har ofta liten dämpning, så där blir det ofta en översväng när strömmen sluts eller bryts.
- Till sist kan man koppla in ett termokorsinstrument i antennledningen när man har fastlagt dess fullskaleutslag.
Det är väldigt lätt att förstöra ett sådant via överbelastning, så försiktighet med effektpådraget är nödvändig.
73/
Karl-Arne
SM0AOM