Matning av vertikal med eleverade radialer

Jag brukar försöka likna en GP-antenn, eller en sk vertikal med jordplan, dvs en dipol med halva delen uppe, vid en kvartsvågspinne monterad på biltaket för 145 MHz.
Dvs ett 50 cm långt spröt på ett jordplan (biltaket) minst en kvadratmeter stort.
Matningen med koax under taket, jordplanet, sker med koax till radion. HF jordpunkten är den punkt där antennfoten sitter, och där koaxen då skall vara ansluten, Punkten kallas för jord, HF jord kanske är ett bättre ord. Och har inget med jord (det svarta pulvret under gräset) i sig att göra.

Ett jordplan i form av trådar eller spröt skall efterlikna biltaket. Något man måste ta till på HF då en så stor bil med 20 meter stort plåttak inte går att få tag på.....det blir väl dyrt att rulla ut kopparfolie över hela gården.
Men ofta kommer då koaxen att även den ligga på marken och egentligen agera som en av jordplanstrådarna. Vi får därmed till skillnad mot biltaket en koax som är en del av jordplanet. Koaxens skärm blir sedan förbundet med radiostationens chassi. Ledningsbunden RF-Feedback.

Någon nämnde att man skall försöka undvika att dra jordplanstrådarna nära koaxen som ligger på marken, eller nedgrävd. Där är jag lite kluven. Lägger man en eller fler jordplanstrådar nära koaxen kommer de ju tillsammans med den att bli en balun. dvs lägg kvartsvåg långa jordplan nära koaxen istället...

Jordplanstrådar på marken eller nedgrävda kommer att tillsammans med jorden, (det svarta pulvret), att bli ett motstånd, jorden leder ju inte HF-ström så bra. Varmt för maskarna kanske.... 64 trådar gör problemet mindre.... Men fortfarande är koaxen en del av jordplanet och leder HF in till radiostationens chassi. Ledningsbunden RF-Feedback.

Vad vi gör är att gräva ner halva dipolen.... En GP är en dipol där ena benet, halva dipolen skall spegla sig i jordplanet, spegeln. Biltaket gör denna spegling bra.
Jord, de svarta pulvret, gör detta dåligt och blir varmt....

Ett sätt att förhindra att koaxen leder in HF till radions chassi är att göra en CM drossel på koaxen vid en kvartsvåg ut från matningspunkten. Men det går åt mycket ferrit vid så låg frekvenser som 3,7 MHz. Minst 15 varv på en eller flera rejäla ferritkärnor.

Att höja matningspunkten några meter och göra jordplanet i form av trådar över mark, 2 - 3 meter upp. Är ett sätt att mer efterlikna biltaket, nu kan man dra koaxen under taket. Nu räcker 4 - 8 jordplanstrådar. Och förlusterna i jordplanet, dvs halva dipolen blir bara den för tråd.

Men idéen att låta den vertikala delen av "dipolen", sticka ner under jordplanet förstår jag mig inte på. Bättre vore att klippa denna och om vertikaldelen blir för kort då, använda en liten förlängningsspole vid matningspunkten eller en bit upp.

En gång gjorde jag en GP för 3,8 MHz DX delen. Jag reste en pinne av tre maströr plus tio meter metspö. Lindade några varv av tråden runt metspöt för att förlänga elektriskt till en kvartsvåg.
Jordplanet 2,5 m över jord sluttande till tältpinnar omkring.
Koaxen på marken in i stugan.
Efter ett jordplan var nyfikenheten stor och jag gick in och kollade bandet. Det gick rätt dåligt.
Ut och satt upp ett ytterligare jordplan, 20 m långt till en tältpinne åt andra hållet.
In och kolla, jo det verkade gå bättre.
Ut och satt upp två trådar ytterligare och nu var det full fjong på antennen, dvs med fyra 20 m långa jordplanstrådar, spegeln. Hörde och körde Australien direkt, att koppla in den horisontella dipolen var som att stäng dörren utanför EU. Lyssnade mest resten av vinterhalvåret och var nöjd med mitt antennexperiment.

Hur rejält jordspett man än använder som jord till en vertikal dipol, kallad GP, så blir det inte bättre, antennen kräver en spegel med låga förluster, dvs gjord av metall, som biltaket.

Jag minns en artikel i en Amerikansk radiotidning, där någon skulle labba med GP-antenner. Han byggde ett jordplan av kycklingnät en meter över marken.
Nätet på en träplattform, stor som en altan (5 x 5 m). Han resten antennens vertikala del mitt på spegeln. Sen kunde han krypa under jordplanet och göra mätningar direkt vid matningspunkten. Givetvis inte för antennen lägre än 14 MHz men ändå. Liknar biltaket. Vilka fakta han fick fram finns inte kvar i mitt minne dock.
Men väldigt få mäter idag sin antenn vid matningspunkten.

Sen har vi alla konstiga sätt att använda de klassiska GP antennerna 12AVQ 14AVQ och 18AVQ. Med spärrkretsar, de flesta ligger nog som en bunt skrot bakom garaget.
Men med jordplanet i form av trådar ovan mark blev det bäst.

de
Roy SM4FPD
 
Nu har jag tillverkat dubbelt så många radialer som tidigare, även fler än från kvarnhelgens aktivitet.
8 st för 80 mb och 8 st för 20 mb.
Jag har trasslat ihop dom i två utstrålningar med bägge 80 & 40 mb. Jag kan inte se någon skillnad mellan 4+4 eller 8+8 radialer vare sig de är hopdragna eller utspridda som en solfjäder.
MFJ -269 som mätinstrument.
Utan min TS-590S AT så klarar jag både 3640 3655 KHz
Verkar lovande för mig.
 
Nu har jag trimmat in mina två nya MOORAKER mobilantenner för 40 & 20 mb. Kunde inte låta bli att jämföra på 20 mb mellan min MACO SY-36a och en MOORAKER. Vid en del var vertikalen ett par tre S-enheter starkare. Ett QSO gick som en månraket mellan Tyskland och mitt QTH på gräsmattan.
Jag är imponerad, verkligen imponerad.
Nu återstår bara att klura ut någon rullaihop-mackapär till radialerna så de inte trasslar sig när man skall ha ut dom.

Nu kom jag på en annan ide´.
Jag har ett par teleskopantenner liggandes och med rätt gänga dessutom. Det passar som toppspröt på alla tre antennerna. Då kan man lätt justera in antennen till den frekvens man vill då de är rätt så smalbandiga.
I morgon skall jag mäta, justera och mäta längden för bästa anpassning samt göra en protabellista för varje antenn. Ett tidsödande projekt men roligt.

Sen är jag snart färdig med mina portabelprojekt och kanske till nästa år att jag kan husera i skogen med radio och köra lite. Solcellsladdare och batteri saknas just nu men det står på önskelistan
 
En fråga till er som är vana med analysprogram.
För att få en hanterlig portabelsituation, kan man härva ihop några radialer och sprida ut dom i en, tre eller eller fyra strålar jämfört med en solfjäder? Jag har just nu 19 radialer och gissa om det är trassligt.
 
Igge,
För en GP med eleverade radialer påverkas antennens strålningsdiagram och verkningsgrad ganska litet av antalet radialer. Jag tror att skillnaden i prestanda mellan att anända bara fyra eller nitton radialer knappast är märkbar i en operativ situation.
Det kan vara bra att dra ut radialerna symmetriskt så att antennen är rundstrålande, men antennen fungerar ju bta även om alla radialerna ligger t.ex.inom en 180 gr sektor, men då får man en mindre riktverkan i den sektor där radialerna ligger.

Att samla ihop radialerna i t.ex. fyra knippen som du öreslår fungerar säkert bra. Impedansen ändrar sig kanske litet grann, men f.ö. märker du nog ingen skillnad sambandsmässigt jämfört med trasslet med 19 slilda radialer.

Kanske -GLD eller -KBW har synpunkter på vad jag sagt ovan? Du kan ju också titta på vad jag och Bengt -7EQL skrev om GP-antenner i Resonans för några år sedan.

73 // Janne SM0AQW
 
JanneG.
Jag provade lite i går med att bara ha 4 x 5 m, 4 x 10 m och tre 17,5 m långa radialer.
Jag såg ingen skillnad på mätinstrumentet, så ditt svar är bekräftat.
Skillnaderna jag såg var när jag satte dit telskopantennen istället för de medföljande smala vipporna.
Så nu har jag gjort en "manual" för injustering och täcker då upp hela bandetmed med optimerad SWR och även Ohmtalet.
Nu återstår bara att tillverka en väska att bära med sig antennerna i och lite annat småpyssel.

Kul med lite pyssel.
 
Nä, inga åsikter förutom att jag inte riktigt tror på vertikaler på mitt QTH.
Uppe på ett berg med dålig konduktivitet i den omgivande marken :)
Dessutom har älgen en förmåga att trassla in sig i för lågt uppsatta trådar.
 
Kanske -GLD har synpunkter på vad jag sagt ovan?
Jag skulle säga att det duger med två radialer spridda 180 grader.

Har kört så på 14MHz och 7MHz och simuleringsmässigt blir en sådan antenn helt rundstrålande.
Numera kör jag med 3 radialer på 14MHz då dom även fungerar som staglinor till det vertikala metspöt.
Jag har inte provat att lägga radialerna i knippen för flera band samtidigt.

inte riktigt tror på vertikaler uppe på ett berg med dålig konduktivitet i den omgivande marken
Jag har funderat lite på det där.
Om konduktiviteten är dålig ligger inte den "bra jordmånen" djupare ner då och dom eleverade radialerna i praktiken på högre höjd?
Man kunde ju prova med att jämföra eleverade radialer kontra radialer på torrt berg.
 
Den numer tysta amatören AOM påpekade alltid att en vertikal även är beroende av god konduktivitet i fjärrområdet, långt utanför området som radialerna täcker, därför är mitt QTH mitt i landet på en bergskedja inte optimalt. Hade jag haft mitt QTH i havsbandet, helst vid västkusten så hade jag gladligen rest vertikaler i parti och minut.

Dessutom misstänker jag att sälar inte är lika benägna att trassla in sig i radialerna som älgarna :)


Problemet med en "lossy" mark som berg bör väl vara att man får en diffus mark reflektion, som att raka sig med en immig spegel, men det är ett problem som man har oavsett om man kör vertikalt eller horisontellt.
 
Hittade detta stycke i boken "ON4UN’s Low-Band DXing" från ARRL angående
vertikaler och markegenskaper.

"
This information should make it clear that a vertical may
not be the best antenna if you are living in an area with very
poor ground characteristics. This has been widely confirmed
in real life—Many top-notch DXers living in the Sonoran
desert or in mountainous rocky areas on the West Coast swear
by horizontal antennas for the low bands, at least on 80 meters,
while some of their colleagues living in flat areas with rich
fertile soil, or even better, on such a ground near the sea coast,
will be living advocates for vertical antennas and arrays made
of vertical antennas."
 
Jag har mitt shack i/på en grusås.
Vertikalen matas dryga 2 meter över markytan. http://ham.se/index.php?threads/vertikalen-är-uppe.25392/
Radialerna består av 2 buntar av vardera 9 trådar per bunt utdragna 180 grader isär och 2 meter över marken.
Vertikalen utklassar 80-meters loopen sittande 8 meter över samma grusås på samtliga HF band!

Då kan jag kontra med att i Finnerödja 200m Ö.H på berg där utklassar min 120m loop
18m upp de vertikaler jag testat med, gäller alla band från 80m och uppåt :)
 
I samma kapitel som jag citerade nämner de att området upp till 100 vågländer
från antennen avgör hur låg strålningvinkel man får - området som åsen ligger
i kanske har bra egenskaper trots allt Bosse?
 
Johan, har du några träd som fästpunkter? Jag skulle då vilja slå ett slag för halfsquare antennen. Då slipper du böka med radialer. Du kan fasa ihop 2 stycken och få mycket god riktverkan. Här finns ett exempel http://www.yf1ar.com/2012/02/cheap-40m-dx-machine-twin-half-square.html (Funkar bra 40m och uppåt)

Du får ta med dig lite bilder till klubben nästa gång du är där så kan vi klura ut hur du skall montera en sådan.

Sen behöver du en vertikal för 80/160 det går inte att lösa med halfsquare om du inte har 50m höga tallar på skutan men det tror jag ju knappast ;) Men ditt tänk med radialerna går att "vända på". Det man gör är att montera vertikalen på en trästolpe som du har tänkt. Sedan matningen på marken. Även radialerna ansluts på marken men slopas uppåt (kan vara ganska brant) tills du når den höjd du vill ha radialerna på. Sedan horisontellt. Det kallas för "Seagull radials", alltså tittar du på två radialer åt var sitt håll ser det ut som en måsvinge. Du gör din stolpe så lång att du kan knyta ett snöre i toppen för varje radial som du sedan ansluter i den punkt där radialen skall börja gå horisontellt.

73 de Teemu SM0W
 
I samma kapitel som jag citerade nämner de att området upp till 100 vågländer
från antennen avgör hur låg strålningvinkel man får - området som åsen ligger
i kanske har bra egenskaper trots allt Bosse?

Jo det är nog ganska bra runt om.
Relativt flack mark någon eller några km bort.
Lerjord i NO, N o NV.
Mulljord i V o SV och S.
O och SO är det skogsmark inom den närmaste km!
 
Jag har fördrivit tiden med att segla runt i cyberrymden och hittat flertalet kommentarer om just Moonraker Ampro-antenner sk. mobilvippor.
En del negativa förstås men en hel del positiva och även en del som använder dom som balkongantenner med radialer, ett fåtal radialer. Det fungerar för de är naturligtvis positivt inställda till antennerna, såväl som jag. Jag saknar batteri och solcellsladkdare så mina portabla utflykter får bli till nästa år om jag inte vinner på lotto.
Men min syn på saken är att det är en enkel lösning för portabelt och saknas det träd är den ypperlig. Får man några QSO så har man lyckats och de man missat har man ingen aning om och kan inte gräma sig över de DX-en när man kommer hem.
Hur som så är det kul med lite pyssel och planering för framtiden. Bärväska för min TS-590 är klar, antennväska på G och radialuppvevare klar. Liten MacBook Air med MacLoggerDX är också redo för en utflykt. Den brukar jag använda mig av när jag sätter mig ute i trädgården och njuter av både radioväder och sommarvärme. Det blir väl sommar i år också, som alltid.
 
Bara att han har valt att inte längre vara aktiv på forumet. Kan bara säga att jag sympatiserar med honom efter de påhopp han fick när undersökningarna fältstyrkor som amatöranläggningar kan ge diskuterades här.

Vi normala amatörer saknar hans djupa kunskaper inom allt vad som gäller amatörradio!
 
Back
Top