Mest effektiva RF choken?

SA6BNV

Well-Known Member
Vilken är den mest effektiva RF choken om man vill förhindra RF tillbaka till radion?
Kolla in de två olika nedan.
Den vänstra varianten hittade jag i en artikel om en "Carolina Windom" antenn.
Den är uppbyggd av ferritkärnor som helt enkelt trätts på koaxkabeln.
Den högra är en W1JR "balun" som jag själv testat och som funkat bra.
Men vilken är mest effektiv?
RF-choke.jpgchoke balun W1JR.jpg
// Åke
 
Det är svårt att säga, eftersom common-mode impedansen beror på ett komplicerat sätt av
frekvens, antal varv, kärnmaterial samt geometri.

Allmänt sett brukar fler varv ge högre impedans, men till priset av risken för självresonanser.
W1JR-geometrin har även fördelen att de delar av koaxens ytterledare som har stor potentialskillnad kommer långt från varandra.

Hela frågeställningen handlar om hur stora common-mode impedanser som erfordras, och där kan G3TXQ ge vägledning

Common-mode chokes

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Hej!

Min erfarenhet i alla fall gällande vertikaler är att luftlindade spolar runt 100 mm plaströr (avloppsrör) är väldigt effektiva för att förhindra RF tillbaka till radion.

Här är en intressant länk som Johan BYC skickade till mig.

Common-mode chokes

Förra helgen hittade jag inget 100 mm plaströr att göra en choke till min 40 metersvertikal, så jag lånade en liten plasthink av min dotter... med diameter 150 mm. Lindade 7 varv med RG8X, tejpade med litet eltejp och körde 800W utan att känna minsta kittling av RF i radion eller Benchern.

För trådantenner som hänger i luften kanske dina förslag på RF choke funkar bra, men jag tror inte de är mer effektiva än luftlindade chokar.

73 de LRR, Mats


(AOM han före med ett mer uttömmande svar, men med samma länk) :)
 
Last edited:
Kul att du ställer just den frågan Åke. Häromdagen diskuterade jag och en kompis samma sak och kom fram till följande fundering.

Det finns två huvudvägar att välja mellan. Antingen en lösning med ferriter som är bredbandig och som absorberar den oönskade energin och omsätter denna till värme. Det är den lösningen som du visar exempel på. Den är allmänt vedertagen som en bra kompromiss.

Den andra vägen är att konstruera en parallellresonanskrets där koaxailakabeln lindas upp som en spole och där en kondensator ansluts över spolen. Denna lösning fungerar som en vågfälla och är i stort sett förlustfri. Dvs den absorberar inte den oönskade energin och omsätter denna till värme. Denna lösning är ovanlig men förekommer ibland. Jag har goda erfarenheter av den lösningen särskilt i samband med antennmätningar där kabelns inverkan måste isoleras bort. Då kan man börja med en parallellkrets nära antennen och komplettera med ferriter längre ner på kabeln. En sådan lösning blir hypereffektiv.

Frågan som då uppstår är om det är möjligt att med hjälp av ferriter tillverka en effektiv strömdrossel som å ena sidan effektivt förhindrar eller omsätter oönskad energi till värme men å andra sidan inte degraderar antennens effektivitet genom att "lasta ner" eller "stjäla" lite av nyttoeffekten i form av önskad antennström. Jag tror att det är om inte omöjligt så i alla fall svårt, och jag är övertygad om att en parallellkrets med högt Q-värde och hög impedans är ett bättre val. Dock kan det vara en stor nackdel att den av förklarliga skäl blir smalbandig och endast blir effektiv på ett band eller i värsta fall på en del av bandet.

Här finns utrymme för att klura och fundera ett tag.
 
hej bengt

där en kondensator ansluts över spolen. Denna lösning fungerar som en vågfälla och är i stort sett förlustfri.

vad skal kondensatorn ha för värde??

jag har kört utan med luftspole och det funkar
 
Back
Top