Minska EMC-störningar (Artikel i voltimum.se)

SM2OWW

Well-Known Member
Minska EMC-störningar
2021-12-21

Regeringen har beslutat om finansiering för att Elsäkerhetsverket ska kunna förstärka sin verksamhet inom så kallad elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). I takt med att antalet elektriska produkter blir fler och beroendet av trådlös kommunikation ökar, så ökar också risken för att olika produkter och elanläggningar stör ut varandra. Därför blir det allt viktigare att elektriska produkter och elanläggningar kan fungera störningsfritt tillsammans. För att Elsäkerhetsverket ska kunna följa utvecklingen inom området beslutade regeringen i budgeten att öka myndighetens förvaltningsanslag för år 2022. Det innebär en förstärkning med 4,6 miljoner för myndigheten.

 
Många remissinstanser tillstyrkte med gillande detta initiativ och ett kraftfullt arbete har föregått detta budgettillskott. För lite pengar men ändå en stor ökning av verkets EMC-förmåga på sikt.
 
Det måste nog tyvärr ske ett "utslag" som är fatalt för att det ska ta hus i h-e. När flygplatsen - var det i Trollhättan? - fick problem med störningar från en skylt gick det snabbt. Man kan bara hoppas på att det sker snabbt nu. Tyvärr så är det redan en massa undermåliga prylar ute som kommer att fortsätta att göra livet surt för många sändaramatörer utan åtgärd då vi inte tillhör ett klientel som utgör någon samhällsnytta längre.
 
Hej!
Japp, det var flygplatsen här i Trollhättan som fick problem av en reklamskylt.
 
Det har kommit upp en del julatteraljer i min grannskap men har ännu ej uppfattat störningar i radion, det har hänt tidigare år, så kanske en bättring är att skymta..

/Sven.
 
Problemet i stort är att radioamatörer "ligger ogilla" i dag.
Genom ett ganska huvudlöst agerande av vissa element har man lyckats stöta sig
med ganska långsinta byråkrater vilka numera inget hellre skulle se än att radioamatörerna försvann.

Att kunna räkna med EMC-förbättringar specifikt riktade mot radioamatörer torde man glömma under sådana förutsättningar, utan det är endast genom att liera sig med andra "svagsignaltalibaner" som vi har den minsta chans till framgång.

Sådana allianser kan göras, i varje fall i teorin, med forskningen, blåljusverksamheter, flygsäkerhetsorgan och militärerna. Möjligen också med mobiloperatörerna.

Men då gäller det att lägga fram sin sak på ett trovärdigt och balanserat sätt.

En bra början är att knyta folk med hög radiokompetens till de spektrumvårdande myndigheterna så att argument från amatörradiorörelsen blir mottagna och utvärderade på ett fackmässigt vis.

Skulle det t.o.m. gå att knyta riktiga radioamatörer till olika EMC-relaterade organ och verksamheter kan det bli ännu bättre, men då gäller det verkligen att hålla balansen så att trovärdigheten inte ifrågasätts högre upp i hierarkierna.

Att amatörradion under de gångna 5-10 åren skaffat sig fiender på höga poster i Sverige, och kanske även internationellt, är tyvärr ett faktum och för att vända den utvecklingen blir ett monumentalt åtagande på flera samverkande plan nödvändigt.
 
Ett litet litet bidrag för att kräva kunskap om EMC finns med i det förslag till nytt ämne Solcellsteknik, som kommer att användas i gymnasieskolans el- och energiprogram. Det synes fullt rimligt att blivande elinstallatörer och automationstekniker har sådana kunskaper. Självklart, är problemet med EMC större än så, men detta utgör ändå en liten del av medvetandegörandet av problematiken.
 
Jag kanske borde tillägga att kunskaper om EMC redan ingår för de elever som läser kursen Ellära 1 och för de som läser kursen Elkraftteknik. EMC och den problematik som har att göra med detta område är alltså något som redan ingår i utbildningen, t.ex. för elever som läser de kurser som krävs för att senare (efter viss praktik) ansöker om begränsad auktorisation hos Elsäkerhetsverket. Eftersom solcellsteknik och inte minst optimerare, har betydelse för EMC, så ska det ingå även i sådana kurser som handlar om solcellsteknik.
 
Back
Top