Moderna komponenter för rörkonstruktioner

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Intresset för radiorör och byggen enligt gamla principer och i gammal stil tycks ha fått ett uppsving. Inte minst inom området audio där det byggs förstärkare som aldrig förr.

Radiorör för mottagare- och sändarebygge finns det gott om och de är i regel billiga och lätta att få tag på. Sak samma med rörhållare, jack och pluggar, omkopplare, instrument av olika slag, transformatorer och potentiometrar. Alla dessa prylar är tidslösa och även om de har mer än 50 år på nacken så är de ofta i nyskick när damm och fett torkats av.

Det som är svårare är finna är elektrolytkondensatorer i bägare, friska kopplings- och avkopplingskondensatorer av axiell typ för arbetsspänningar i 400-600 V området och kapacitansvärden från 1 nF upp till minst 0.1 uF. Även effektmotstånd i klasserna 1/2 - 2 W med färgringsmärkning i gammal stil kan vara svåra att finna till hyfsade priser.

Jag öppnar denna tråden för att vi skall kunna dela med oss av tips på inköpsställen av nytillverkade komponenter avsedda för rörbaserade konstruktioner där montering och ledningsdragning görs som förr, direkt på lödstöden och rörsocklarna.

/Bengt
 
En inte så vacker hemsida men en utmärkt leverantör av allt som har med rör att göra:

Frag Jan zuerst --- Ask Jan First

Udda rör och socklar, högspänningstransformatorer, effektmotstånd, modulations- och utgångstransformatorer, högspänningskondensatorer, kolmassamotstånd med mera!

Jag har handlat mycket rörprylar av honom och har alltid blivit nöjd!
 
Diese Seite bleibt vorübergehend bis Anfang Januar geschlossen, danach sind wir wieder für Sie da
 
Det finns ju faktiskt en hel del moderna keramiska kondensatorer som klarar de spänningar som nämnts, (OK kanske inte alltid utseendemässigt exakt likadana som den komponent man vill ersätta).
Jag jobbar själv med försäljning av elektronrör och keramiska kondensatorer - det brukar inte vara tillgången som är problemet utan att man som hemmafixare inte vill betala vad det kostar med en ny komponent. Många gånger verkar man tro att priset skall vara det samma som när den gamla apparaten en gång byggdes... Några kunder förstår inte varför ett nytt rör är så dyrt när de kan köpa ett surplus rör för några tior, men är det tex garanti på det röret och kommer det att fungera om det legat i ett lager under de senaste 30 åren? Användaren får kanske nya problem när man köper en gammal komponent eller en kopia. Är det höga effekter så kan det bli stora skador som kostar många gånger mer att reparera än om man bara köpt rätt från början.
Förutom högre pris på komponenten så kostar distributionen också mer. Det är inte så många som använder dessa komponenter så de lagerförs inte överallt. Företaget där jag jobbar har tex "bara" lager på tre orter i världen.
73
Jens
 
Last edited:
Jo passiva komponenter i småkvantiteter har blivit enormt dyra och har man sedan de gamla "70-talpriserna" som referens så tar det emot. :rolleyes:

En ersättningskondensator för ett vanligt vaxat rullblock kan ju lätt kosta 10:- eller mer. Till en mottagare jag står i begrepp att byta kondensatorer i behövs 37 sådana kondensatorer. Sedan tillkommer elektrolyterna i bägare plus de flesta massamotstånden som ändrat värde. Rören är dock inga problem eftersom utbudet är enormt när det gäller standardrör oktal/miniwatt i alla fall.

Efter en del letande på nätet verkar det som om att Mallor 150 series är ett utmärkt förstaval. Det vore intressant att höra vilka alternativa typer och fabrikat som kan komma ifråga här. Axiella runda polyester film eller polystyren tycks de flesta HI-Fi byggarna rekommendera?

/Bengt
 
Det är lätt att frestas att använda vad man nu har i junkboxen men man måste vara medveten om att det finns en maximal spänning även för resistorer.

En kolfilmsresistor på 56k/1W kan ha så låg spänningstålighet som 250V och det är ju inte så mycket i rörsammanhang, en metallfilm dito pallar kanske 200V innan den lämnar in, jag har själv gjort misstaget och det resulterade i ett förstört slutrör :o

Mina favoriter är Vishay BX306-serien, de är förvisso lite dyra men smakar det så kostar det :p
 
Det finns en del komponenter att hitta hos detaljister för gitarrförstärkare. Gemensamt för dem är att de är dyra men har ofta både originalkomponenter och ersättningar till gamla förstärkare. Här hittar man kondingar, elektrolyt, papper och mica.

Här är tre länkar att börja med, en från USA och två från Sverige:
Angela Instruments Online Catalog - Home
Notera att Angela instruments har stort utbud av transformatorer för rörbyggen samt utgångstrafo.

Swedish radiotube shop radio transmitter rbn trading telefunken old radio shop radiorör

GMF Störst på gitarrdelar
Titta under länken elektronik, här finns bl.a. svindyra tygklädda kablar.

/Lasse
 
Modulationstransformatorer

Om kravet på bandbredd endast är 250-4000 Hz går det bra att linda modulationstransformatorn själv.
Här behövs ingen sektionslidning. (Engelska interleaving).
 
Om kravet på bandbredd endast är 250-4000 Hz går det bra att linda modulationstransformatorn själv.
Här behövs ingen sektionslidning. (Engelska interleaving).

Det är ju en helt riktig synpunkt, lite läckinduktans gör inget i dessa sammanhang. Dessutom blir det lättare att klara isolationskravet mellan primär och sekundär om man inte sektionslindar.
Faktum är att även relativt "dåliga" transformatorklipp från vanliga nättransformatorer fungerar om man inte har krav på stort frekvensområde.

Man bör dock vara medveten om att det kan bli problem med motkopplingen i LF-förstärkaren om transformatorn fasvrider alltför mycket, men det går att fixa.

/Micke
 
Tack för den SM0YDO.
Kollade lite mellan Tube Town och Angela amp. och Angela ligger 10-12% lägre i pris men sen tillkommer ju moms och (ev) tull samt dyrare frakt. Avgifterna från handel med Tube Town i tyska Lemberg lär därför i slutändan bli billigare.

/Lasse
 
Back
Top