Motvikt till ändmatad Trådantenn

vilket gett mig mycket tid att köra radio istället.
Så antennexperiment ingår inte i ditt radiointresse:)

Som du säkert inser så är det inte alltid praktiskt möjligt för alla att dra in en stege i radiorummet.

Jag som bara försökte hjälpa :(
 
:) Point well taken, s m s därborta, Michael!

Det kan vara problematiskt med stegar ibland, om det är plåttak, ventilationskanaler o dyl inblandade. Men det är ju inte precis lättare att dra in en koax genom ett vanligt fönster heller. Här har jag fönsterbågar av trä, vilket gör det enkelt att dra in en stege av t ex vanlig RK-tråd och bara stänga utan att borra några hål.

Alltså kör jag med en 2 x 10 m dipol med stege på alla KV-band utom 160 meter. Körde 300 QSO:n i helgen i CQM-testen med den, så jag tycker den är OK.

F'låt att jag är lite envis. Måste bero på åldern (och att jag alltid har rätt). :D
 
Last edited:
Jaha, då är det dags att döpa om forumet till HAR.SE för jag har nämligen också alltid rätt.
Har Allitid Rätt är naturligtvis akronymet.
 
Håller med SM5MX som nog har de mest nyktra kommentarerna i hela denna tråden. :)

Det egentliga problemet vrider sig kring önskan att alla band måste täckas in och att SVF måste vara lågt eller enkelt gå att anpassa till sändaren. Det gör det hela svårt särskilt för en nybörjare.

9:1-balunen platsar dåligt i en seriös diskussion. Allt fantastiskt går som bekant att sälja och med tillräckligt lång tunn kabel blir tilläggsförlusterna så stora att att SVF blir jättebra på alla band. Det är lätt att lura nybörjare och det finns gott om skit på marknaden. Släng 9:1 balunen i soporna.

En väg att gå - den enklaste av alla - är att välja ut ett (1) band, häng upp en dipol för det bandet. Klipp till måtten så att resonansen hamnar inom bandet. Mata med koaxialkabel. Blir SVF under 2:1 vilket det alltid blir så är det bra nog. Börja kör radio samma dag. Det viktiga är att komma igång.

Jag tror att om Internet och dessa forumen funnits 1969 då jag blev amatör så hade jag aldrig kommit igång. Då hade jag nog också blivit villrådig av alla tips och inte kommit till skott.

Vi gröngölingar fick besked av de äldre att hänga upp en 80 m dipol och det gjorde vi. Sen körde vi radio. Ständigt lästes om nya antenner som provades och steg för steg avancerade vi. Ingen nybörjare på den tiden hade tankar på någon superantenn för alla band och en radio som kunde allt. :)

Ett stalltips kan vara att skaffa en gammal ARRL Handbook från 1940-50 talen. Där beskrivs alla riktigt effektiva antenner grundligt. Följer man de tipsen så hamnar man snabbt i SM5MX tankebanor. En enkel dipol med "vilka mått som helst" men matad med en 600 ohm stege eller för all del 450 ohm bandkabel men försedd med en bra balanserad Tuner nere vid sändaren. Måtten kan dikteras av avståndet mellan fästpunkterna och generellt är det bra om längden kan motsvara ungefär en halv våglängd för lägsta frekvensband som antennen skall täcka in.

Lösningen ger högsta möjliga prestanda och det finns faktiskt ingen annan känd lösning på enkla trådantenner som kan bli bättre om vi räknar verkningsgrad/effektivitet om kravet är en antenn för samtliga band. Om någon känner till något bättre än det SM5MX beskriver så berätta. Jag har letat hela mitt liv... No luck so far.

Alla andra lösningar är kompromisser i olika grad. Man kan byta olika parametrar mot varandra men aldrig få allt bra på en gång. En liten kort antenn kan vara praktisk och lättplacerad (positivt) medan effektiviteten är hopplöst dålig (negativt).

När det gäller simuleringar så visar EZNEC och andra program inte bättre resultat än de parametrar som matas in av knapptryckaren. Programmen är verkligen toppenbra men kruxet är att omgivningens påverkan är så stor och okänd att i praktiken blir det oftast svårt att finna tillräckligt god korrelation mellan de simulerade värdena och de praktiska uppmätta värdena. För antennproffs är det jättesvårt och för nybörjare helt omöjligt. Inte för att teorin är fel utan därför att omgivningens påverkan är så stor och svår att ta hänsyn till i simuleringarna.
 
Jaa, vad ska man säga...egentligen... mer än STORT TACK för alla tips råd och tankar som började men mina "enkla" frågor om hur jag får igång min LW40 antenn... Tyvärr visade det väl sig inte finnas något "enkelt" sätt att hänga upp den och köra radio...Synd för det var därför jag köpte den. Men jag har lärt mig en hel del av det som skrivits här i tråden och har egentligen många fler frågor men jag pausar dem for now! Jag inser att jag behöver "läsa på" för att ens förstå vissa av era resonemang här :)
Det där som skrevs som att koppla in en stege (bandkabel 450 ohm??) från LW40-tråden till min MFJ antenntuner som står i schacket var något som fastnade hos mig! Det är säkert inte "bara att koppla in och köra" (ex;Tråden ca 40 meter till ena benet på stegen - men vad kopplar jag in i det andra benet då??? är det motvikten på ca 4 m??? suck så lite jag kan känner jag.. ). Sedan dra nytta av mitt läge med lite skog (dock tät med granar osv..) där tråden får skickas upp så högt som det bara går!
Jag får googla, läsa och kika på youtube för att fortbilda mig och kanske hör ni ett CQ från SM0PRZ på 160 meters bandet så småningom - DÅ vet ni att jag nog lyckades!!! :)

Tack snälla och MYCKET duktiga amatörradiokollegor för All hjälp!!

//Leffe
 
Jag får tacka för de vänliga orden från Bengt, SM7EQL.

Utöver de böcker som Bengt rekommenderar har jag ofta haft stor nytta av Karl Rothammels klassiska "Antennenbuch". Den innehåller bl a flera intressanta, stegmatade antenner. Den senaste upplagan jag hållit i min hand, No. 12, är på hela 997 sidor.

Min egen favorit i boken är den stegmatade dipolen med olika kombinationer av radiator- och steglängder, som Rothammel ofta kallar Doppel-Zepp. Jag har provat flera av dessa varianter och ibland haft dipolen monterad som ett Inv V. Det har alltid blivit mycket lyckade antenner utan att jag någonsin behövt tänka på någon eftertrimning av längder.

Denna antenn har jag ibland dristat mig till att kasta in som mot-tips i diskussioner när G5RV-magin börjat anta oroväckande proportioner. Mer sansad information om G5RV-antennen finns att läsa t ex här http://www.esr.se/index.php/myter-inom-amatorradion under Punkt 7.

Bengt -EQL hade nog också en poäng när han i ett forum en gång skrev "G5RV:ns största förtjänst är att den minskar QRM:en på banden".

73,
Rolf
 
Jag hade en 80 mb dipol och en 40 mb dipol med skilda matningar. De var väl avstämda och fungerade utan AT´n inkopplad. Jag hade trimmat in dom med hjälp av SWR-metern i radion, det enda instrument jag äger.
När jag sedan fick för mig att sätta ihop antennerna till en FAN-dipole så funkade 80 mb men 40 var helt omöjligt. Då min radio vägrade sända på 40 så var det ingen annan råd än att ta bort den.
Bara för att förtydliga att antenner är en hel vetenskap plus yttre påverkan.
Så nu håller jag på med andra projekt som inte kräver en antennanalysator men det står högst upp på önskelistan.
Önskar Leif lycka till och hoppas att alla frågetecken rätar ut sig.
SM5LIB
 
Leif,

Jag ringer dig. Stby pse.

73,
Rolf
Hej Rolf!
Såg att jag hade missat samtal från dig, sorry men har varit på möten och inte kunnat svara..! Har du möjlighet att ringa i morgon så har jag bättre möjlighet att vara artig och svara :)
73 de SM0PRZ
//Leffe
 
Igge,

Ja, som du noterat, påverkar elementen varandra i en FAN-dipole. Tumregeln är, att man först trimmar in elementet för den lägsta frekvensen, i ditt fall 80 m, som tydligen redan var OK. Därefter tar man elementet för den näst lägsta frekvensen o s v. Du hade säkert fått det hela att fungera om du gett dig på att trimma 40-metersdipolen m h a din SWR-meter.

73,
Rolf
 
Jag kör på en fan 80/40 och det fungerar perfekt. Det var en del hissande upp och ner och springande mellan ändpunkterna, men bra blev det. 80m blev det ingen större förändring på men 40m blev kortare än beräknat har jag för mig.
 
Det där som skrevs som att koppla in en stege (bandkabel 450 ohm??) från LW40-tråden till min MFJ antenntuner som står i schacket var något som fastnade hos mig!
Bandkabeln ska då vara 1/4 vl på 80m d.v.s. ca 20m.
Detta blir då en Zepp-antenn som är en enbandsantenn.
Bandkabeln gör då samma jobb som transformatorn d.v.s. transformarar från 50 ohm till en hög impedans för att mata LW40-tråden.
Nu får man inte automatiskt 50 ohm matningsimpedans på en sådan antenn så även här krävs en ATU.

Värt att läsa om stegmatade antenner:
http://www.dj0ip.de/open-wire-fed-ant/
 
De henne är int lätt. För egen del kör ja en random dipole, matad med 8m 300ohm bandkabel. Min intension var 2x16m men när ja tittade på benen insåg jag att ja hade mätt fel, så ja förlängde de ena benet med ca 2.5m och det andra med 1m. Resultatet är förmodligen lite offcenter dipole. Har en LDG autotuner vid bandkabelns slut (vinden), därefter RG58 till riggen. Autotunern stämmer av bra på 80,40 och 10m. På dessa band funkar antennen mycket bra. Har funderat att mäta upp benen men ja är lite lat.
Skulle behöva en slavdrivare.
 
Ja har en gammal klenod ståendes, en manuell, kommer inte ihåg vad det heter. Men ja är ingen dx-jägare utan ligger mest på 80m.
 
De henne är int lätt. För egen del kör ja en random dipole, matad med 8m 300ohm bandkabel. Min intension var 2x16m men när ja tittade på benen insåg jag att ja hade mätt fel, så ja förlängde de ena benet med ca 2.5m och det andra med 1m. Resultatet är förmodligen lite offcenter dipole. Har en LDG autotuner vid bandkabelns slut (vinden), därefter RG58 till riggen. Autotunern stämmer av bra på 80,40 och 10m. På dessa band funkar antennen mycket bra. Har funderat att mäta upp benen men ja är lite lat.
Skulle behöva en slavdrivare.
Glömde att den stämmer av på 18MHz och 50Mhz oxo
 
Back
Top