Nätspänningsstabilisator, funktion?

SM6OID

ANODFANTAST
Hej !

Jag har en nätspänningsstabilisator (0.5 kVA), en sådan rackare som ser ut som en trafo plus två kondingar. Frågan är, skall den bli varm vid tomgång?
Den värms alltså betydlit snabbare än en vanlig trafo "i tomme".

I vilket fall som helst så förefaller den funka, utspänningen förändrar obetydligt vid lastförändring.
 
Det är en s.k. magnetisk spänningsstabilisator och att den blir varm är som det ska vara. Funktionen baseras på att den luftgapsförsedda kärnan går i en viss grad av mättning. Kondensatorerna skapar en resonant krets för att minska utspänningens övertonshalt. "Rackaren" ger god stabilisering av utspänningen vid variationer i inspänningen, men däremot kan utspänningen vara märkbart frekvensberoende. 1 % frekvensändring ger i så fall upp till 2 % spänningsändring.

Som färsk gymnasieingenjör på ASEA 1966 experimenterade jag på eget initiativ fram en serieresonant kompensationskrets till den elektroniska vågutrustningens magnetstabb. Genom att lägga resonansfrekvensen på lagom avstånd från den nominella nätfrekvensen 50 Hz fich jag utspänningen stabil även gentemot frekvensvariationerna i nätet - givetvis till priset av en något lägre verkningsgrad (läs mer värme pga större förluster).

Kopplingen slutberäknades sedan och produktionsanpassades av min gruppchef, Lars Erik Lindbäck. Han blev så småningom vice verkställande direktör på ABB!

/ Göstha
 
Last edited:
Hej !

Tusen tack för det utförliga svaret!

Nu återstår att dämpa kåporna kring stabben, tyvärr råkar de i svängning så de väsnas lite.

En följdfråga, om man nu ha en växelriktare, den "billiga typen" som ger en form av trappstegsfyrkant istället för sinus, skulle kurvformen ser anständigare ut om man anslöt den magnetiska spänningsstabben?

En bonusfråga, min "rackare" har två anslutningar, 1% resp 3%, vad förlorar man genom att använda 1%-läget? Det måste ju finnas en (bra) anledning till att man har 3%-läget? Har det med störningsdämpning eller?
 
Många magnetiska stabilisatorer går att koppla om
så att man kan välja mellan bra stabilisering med något högre förluster,
och sämre stabilisering med högre verkningsgrad.

Den magnetiska kretsen tillsammans med den resonanskrets som bildas i sekundärlindningen undertrycker effektivt ev. övertoner i matningsspänningen.
Utspänningen får en mycket bra sinusform.

Dock bör man vara lite försiktig med att ansluta magnetiska stabilisatorer till växelriktare. De kan ha en mycket dålig och starkt varierande effektfaktor vid liten belastning vilket kan leda till instabilitet i växelriktarens reglering.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
Hej !

Tack för det, Karl-Arne. Hur tror du det skulle funka om man tar en resistiv last direkt vid växelriktarens utgång, ex.vis en 100 W glödlampa. Parallellt med detta magnetstabben? Vi bortser från det höga totala förlusteffekten "i systemet".
 
Back
Top