Norrsken och "östsken" på 144 MHz

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Söndagen den 5/11 Aurora-öppning på 144 MHz bjöd på överraskningar. Signalerna var under sen eftermiddag starkast i riktning nord-nordost. Ganska god aktivitet noterades från OZ, LA, SM och skapligt många stationer neråt PA0, DL och SP. Vid 18-tiden var samtliga stationer som hördes och kördes starkast i riktning ost-nordost och mellan kl 19-20 SLT i riktning ost kring 90-100 grader, huruvida detta var ett ovanligt sydligt norrsken eller möjligen ett ännu ovanligare "östsken" vet jag inte. Men i alla fall väldigt ovanligt att behöva rikta antennen österut här i Skåne.

Det har varit ganska många starka Aurora-öppningar under hösten men oftast har det bara varit SK4MPI som har hörts och ingen eller bara någon enstaka som svarat på CQ-anropen. Fler borde använda sina amatörradiostationer och aktivera sig på banden!

Nåväl, idag var aktiviteten god och det blev kört drygt 100 förbindelser under knappt tre timmar på telegrafi fördelade på följande länder; Frankrike, Belgien, Holland, Tyskland, England, Skottland, Norge, Sverige, Finland, Estland, Litauen, Polen, Ryssland, Tjeckien, Österrike, Slovakien, Vitryssland, Ungern, Ukraina, Slovenien och Kroatien.

Jag passar Aurora-öppningarna på enklaste möjliga sätt genom att parkera antennen norrut och monitorera SK4MPI med brusspärren åtdragen till S1-2 nivå.
 
Last edited:
Jag monitorerar som vanligt SK2VHF när jag inte är igång själv. Inatt var det mycket upp o ner på den. Stundtals stark, annars bara tropo. Antenn 2x 17 M2 Az 10, el 5.
SK2VHF_20231106.jpg
/Jan
edit: det syns några stationer igång runt 144050 vid 22 - 22.30
 
Last edited:
Norrskenet var bra tajmat på eftermiddagen på en Söndag vilket nog gynnade aktiviteten, bra styrka också med Bz -15 till -20 under många timmar
Jag vill slå ett slag för att kolla 70 cm vid starkare Norrsken det funkar kanske bättre än vad man tror! Det här är vad som blev mitt resultat på 70 cm "Tack jan HFI för QSO"
1699349131217.png
 
Det stora problemet är väl att ett mer normalt familjeliv inte tillåter att man passar fyrar hela tiden. Skulle behövas nån sms-lista eller dylikt så att EQL, HFI, GGC m.fl. kan tipsa oss andra om att det är dags att slå på grejerna!
 
Det finns varningar att få via e-mail t ex https://www.dxmaps.com/spots/alerts.php?Lan=E&Fun=V som bygger på vad andra rapporterar in på DX-cluster. Finns nog fler och jag har även sett en SMS-tjänst men kommer inte ihåg var just nu.

Det är dock ofta att även stark Aurora som i mitt fall kan höras på SK4MPI i timtal inte rapporteras av någon och därför inte uppmärkssammas och genererar varningar.

En annan möjlighet är att monitorera Aurora Forcast här https://www.swpc.noaa.gov/products/aurora-30-minute-forecast Kartbilden uppdateras automatiskt så man kan ju ha den uppe på datorn. Det är ett bra verktyg i kombination med att passa t ex SK4MPI som jag gör.


Andra har säkert fler tips.
 
Jag brukar kolla https://www.swpc.noaa.gov/products/wsa-enlil-solar-wind-prediction för lite längre prognos för solvind. Jag har för mig snabbaste CME till jorden var knappt 20 timmar för ca 20 år sen, mer normalt är dubbla tiden. Coronahålen är mer stationära på solen och ser ut som bågformade strålar på sin väg ut från solen som träffar jorden när de passerar. Det finns mycket annat att utforska på https://www.swpc.noaa.gov/ !
En annan bra plats med ibland avvikande prognos är https://www.solen.info/solar/ där Jan Alvestad i Rogaland skriver var dag om vad de olika solfläckarna och coronahålen haft för sig, och en prognos för 2 - 3 dagar strax ovan stora bilden av solskivan.
För realtid händer det att kirunamagnetometern https://www2.irf.se/maggraphs/ inte är tillgänglig, det finns liknande även i Sodankylä https://www.sgo.fi/Data/RealTime/magnetogram.php. Fast Kirunasidan har även magnetometer i Tormestorp i Skåne. Den var livad i söndags!
/Jan
 
Back
Top