Ny APRS Tracker!

SM6VTT

Well-Known Member
APRS (Automatiskt Positions RapporteringsSystem) bygger på att man sänder ut sin aktuella position med hjälp av GPS, modem och radiosändare. En Tracker är den enklaste typen av modem. Den tar emot positionen från GPSen och sänder ut den via radiosändaren. Positionen tas emot av en digipeater som vidarebefodrar informationen till Internet eller andra digipeatrar. På så sätt kan andra se aktuell position.

Trackern har inställningar för hur och när den skall sända. När man är mobil gör man ofta snabba förflyttningar och då behöver trackern sända oftare för att ge en så exakt position som möjligt. Då finns det något som heter “Smart beaconing” vilket innebär att den sänder positionen oftare när du ändrar hastighet eller kurs.

foxtrak.jpg


Jag har under en tid testat en ny APRS tracker - FoxTrak. Den kommer levererad med en programvara som bygger på första varianten av TinyTrak som i sin tur är vidareutvecklad av Rolf Bleher DK7IN. Den största skillnaden är att den har “smart beaconing”.

Dinesh Gajjar har utvecklat själva hårdvaran. Den liknar de flesta andra trackers som finns på marknaden som t ex Byonics TinyTrak och OpenTracker.

Följande positiva omdömen ger jag FoxTrak

- Känns rejäl
- Hög kvalité på komponenterna
- Enkel att konfigurera
- Konfigurationsprogrammet finns för Windows, Dos och Linux
- Inbyggd strömförsörjning till GPSen (5volt)
- TX knapp för att sända sin position
- Smart beaconing
- Dubbelsidigt kretskort för bra jord
- Möjligt att byta programvara i trackern
- Lågt pris

FoxTrak beställs direkt från hemsidan www.foxdelta.com. Komplett byggsats finns för under 200kr inklusive frakt. Eventuellt tillkommer moms och tull. Går man ihop och gör gemensam beställning så får man bättre pris. Dinesh driver inte verksamheten för att tjäna pengar utan för att få råd till nya projekt. Han tycker att det är kul att utveckla nya produkter som han och andra kan ha nytta av.

Har du funderat på att börja med APRS så är FoxTrak ett enkelt och bra alternativ. Det som krävs mer är en GPS (med seriellport) och en sändare för 144.800MHz. En fördel är om man har en digipeater i närheten. Om inte så kan man ju alltid sätta upp en egen digipeater. Lista över svenska digipeatrar finns på www.aprs.se
 
Back
Top