Nybörjare igen

SM0MFD

New Member
Hej

Jag läste i tidningen Nostalgia en blänkare från någon mässa där SSA var med, där det framgick att man kan sparka liv i sin gamla signal.
Efter kontakt med SSA är jag QRV igen med mina gamla grejor för 2m, efter att ha varit QRT i ca 30 år.
När jag fick mitt T-cert 1981 så måste man lära sig CV och uppgradera till C-behörighet för att få köra kortvåg. Som jag har fattat det så är det inte så längre, utan det finns bara en typ av cert.
För att vara på säkra sidan undrar jag om jag har uppfattat det hela rätt.
Anledningen till att intresset dalade efter några år i början var nog mest beroende på avsaknaden att köra kortvåg, så det vore ju kanon om möjligheten finns nu.

SM0MFD / Kenneth
 

SM0KBW

Well-Known Member
Du behöver inte ta något extra cert för att köra kortvåg längre. Det enda är att du inte får köra mer än 200W utmatad PEP, vill du köra mer måste du söka tillstånd för de platser där du tänker köra med högre effekt. Tillståndet för det kostar runt 300 SeK om året.
 

SM0MFD

New Member
Tack för svaret. Då återstår bara att lösa antennfrågan, som kan bli lite knepig då jag bor i lägenhet.
 

SM0KBW

Well-Known Member
Störningar är ett annat problem som ökat lavinartat de senaste åren och kan göra det svårt att körs även om du får upp en antenn. Har du tillgång till en sommarstuga så kan du ställa upp din anläggning där och sedan koppla upp dig mot den via internet.

Det finns färdiga burkar för detta att köpa men man kan även rigga upp något med hjälp av datorer el.dyl.
 

SM0MFD

New Member
Jag har inte tillgång till någon sommarstuga, men även om jag hade haft det, så är amatörradio via internet absolut inte MIN bag. Jag vet att det finns ett stort intresse av digital trafik där ute, men
det är i alla fall för närvarande inget för MIG.
 

SM0KBW

Well-Known Member
Nej, du missförstår mig. Du använder endast internet för att överföra dina signaler - se det som en väldigt lång mikrofon/högtalarkabel.
Många moderna riggar är delbara i en frontpanel och en radiodel, t.ex för bilmontering. Det utnyttjar man genom att ha förbindelsen mellan dem över internet istället.
du kan läsa mer om det hos Remoterig, det är en svensk firma som tillverkar utrustning för denna typ fjärrstyrd radio.

Men visst kan du köra hemifrån det finns tricks att ta till för att få ned brus - men att i dag få störningsfri mottagning är nog tyvärr omöjligt, men om det är enda alternativet så kör du på i ullstrumporna.
 

SAX0

Member
Jag håller med dig om att digitala moder idag inte är superspännande, FT8 och dom andra är väldigt opersonliga och används mest av dom som hamstrar QSOs. JS8Call används för att kommunicera via FT8, men jag har ännu inte hittat någon konversation på HF. Däremot fyller dom digitala moderna en viktig funktion, dom möjliggör kommunikation även för dom som inte bor i villa med stor trädgård. Man kan även med en mycket begränsad antenn få bra konatkter med särkilt JT65/9
 

SM4INV

Well-Known Member
Kör lite JS8Call nästan varje dag... Finns på frekvenserna:
1,842
3,578
7,078
10,130
14,078
18,104
21,078
24,992
28,078
50,318
144,178 (alla frekvenser i MHz)
Mest aktivitet i dessa solfläcksfattiga tider på 40 och 20 m (7078, 14078 kHz).

Hoppas vi hörs/syns de
/p-a
 
Top