Vad menar du med riktig säkring för mig är riktiga särkingar för mig glasrörs eller bilsäkringarna.
Skalleper: Artikeln finns i nummer 2 år 2009. Hoppas länken fungerar
http://ssa.se/gdoc.php?id=700
Säkringar kan man nog göra till en hel vetenskap om man vill..
Ofta brukar man bara dela upp säkringar som "snabb" eller "trög",
det är en väldigt grov uppdelning men det talar om att säkringen löser snabbt vid överström eller är trögutlöst för att den skall tåla en kortvarig överström såsom när en kondensatorbank i ett nätaggregat fylls.
Glasrörssäkringen tänker nog de flesta på när man pratar om säkringar för elektronik, när det gäller den "snabba" varianten så kan man ofta använda tumregeln 1s vid 200% märkström, det tar alltså ca. 1 sekund för den att lösa ut vid dubbla strömmen den är märkt med.
För en säkring märkt ”trög” kan det ta allt mellan ett par få sekunder till en halvminut innan den brinner av vid 2x märkström, en säkring av låg kvalitet visar ofta här sin svaga sida med stora variationer i tid åt båda håll vilket kan ha förödande effekter beroende på hur mycket man har hängt upp apparatens skydd på just den aktuella säkringen.
Bra att tänka på när man köper ett sortiment billiga glasrörssäkringar på Biltema
Dimensionering av glasrörssäkring bör förstås ske med hänsyn tagen till utrustningen med startströmmar eller avsaknaden av densamma,
En bra tumregel för små elektronikbyggen utan särskilda krav eller stötströmmar, verkande i rumstemperatur är 75%.
Så för en apparat som drar 750mA så är en 1A säkring lämplig, om man har lite startström så som i ett nätaggregat så lägger man till minst 10-15 %
Omgivningstemperaturen eller apparattemperaturen där säkringen vistas styr mer än man kan ana,
en bra glassäkring tål så mycket som 10-15% överlast vid -20ºC medans den bara tål 75% vid 80ºC,
Värt att ta i beaktande med faktorer som närhet till eventuella kylelement eller avkylning i fläktkylda apparater.
Smälttråden eller säkringstråden tillverkas av ett antal olika material för de egenskaper man eftersträvar hos den aktuella säkringen,
strömtåligheten (och spänningsfallet över säkringen) bestäms av faktorer såsom materialets resistivitet, tvärsnittsarea och materialets värmeledningsförmåga.
Materialets värmeledningsförmåga eller rättare sagt dess förmåga till snabb avkylning kan ha betydelse då säkringen utsätts för repetitiva strömstötar, pulstålighet,
tråden måste då ges tid till avkylning och där kommer även säkringshållaren in i bilden, en stor kontaktyta hjälper givetvis avkylningen.
Avkylningen kan även ha en baksida, kretskortsbanorna som säkringshållaren är fastlödd i fungerar som avlastande kylelement för säkringsanslutningarna, en kylning som märkbart kan öka utlösningstiden för högströmstyper av tröga säkringar.
Säkringshållaren är ofta en förbisedd detalj, för glasrörssäkringar så bör man överdimensionera säkringshållaren efter dess maximala ström, står det 10A i katalogen bör man inte dra mer än kanske 6-7A igenom den på grund av spänningsfall i kontaktytorna och värmestegringen.
Märkspänning? – Ja en säkring har även en märkspänning, för säkringens funktion i sig har märkspänningen ingen betydelse då det är för strömmens skull man har säkringen.
Spänningens betydelse kommer först in då strömmen har härjat, när säkringen brinner av snabbt bildas det en ljusbåge som man vill skall brytas så snabbt som möjligt,
i vissa säkringar finns det ett släckpulver, i andra säkringar kan man se en fjäder som skall rycka åt sig återstoden av tråden för att öka isolationsavståndet.
En faktor som styr spänningståligheten är smälttrådens metalliska egenskaper då den smälter,
man vill att den drar ihop sig så mycket som möjligt precis efter smältögonblicket för att gapet mellan trådstumparna skall bli så stort som möjligt och därigenom bryta ljusbågen.
Genomgångresistansen är förstås varierande beroende på märkströmmen, den minsta säkring jag har i junkboxen är en instrumentsäkring på 2mA. (ja, 2 milliampere)
Jag vågar inte kontrollmäta den med en vanlig multimeter då tråden riskerar att smälta på grund av mätströmmen!
Spänningsfallet över en i sammanhanget högresistiv säkring kan ha stor betydelse vid låga spänningar, till exempel i mätsammanhang då man har just instrumentsäkringar.
OBS! Glasrörssäkringar är inte hermetiskt täta, har de legat fuktigt riskerar de att ha en väldigt oxiderad tråd som brinner av vid en betydligt lägre märkström.
Observera nu att det jag kortfattat beskrivit ovan är väldigt generellt och gäller bara 5x20mm glasrörssäkringar, jag har avsiktligt utelämnat andra parametrar såsom vibrationstålighet och lufttryck.
För andra typer av säkringar är det förstås ofta andra tumregler och villkor som gäller och med reservation för att jag missuppfattat saker och ting.
Annars skall man ju inte krångla till det så förbannat, ta nåt som ligger i lådan, det funkar oftast