Gör gärna det!
OK, eftersom detta har viss bäring på originalfrågan så är detta min take:
Vi börjar först med en naiv användning av Ohms lag: I=U/R som ger 6 V/3 ohm =2 A, vilket de flesta har svarat. Detta förutsätter att vi har en ideal spänningskälla utan inre resistans. Dock är spänningskällan angiven som ett
batteri, och det gör att vi faktiskt bör anta att detta har en ändlig inre resistans.
Den totala resistansen (R+R_inre) kan beräknas genom Oms lag (U/I) och vi får då R_inre=U/I-R. Om vi sätter in värdena i alternativen får vi då:
R_inre= 9 ohm, 0,077 ohm, 0 ohm eller -2,77 ohm. Det sista svaret är då alltså orimligt, och det näst sista ett idealt fall som inget verkligt batteri har. 9 ohm skulle kunna vara realistiskt för ett litet primärbatteri, och 0.077 ohm för ett någorlunda stort batteri (klassen mindre än startbatteri). Med detta resonemang är alltså 0,5 A eller 1,95 A de mest realistiska svaren.
Resonemanget gäller om vi har ett idealt motstånd, och just precis då vi slår till spänningen. Värmeeffekten i motståndet kan beräknas till R*I^2, och då blir det 0,75 W, 11,4 W eller 12 W i de tre realistiska fallen. Vad blir då strömmen efter ett tag? Då motståndet blir varmare ändras resistansen. Temperaturkoefficienten är ofta positiv, men även nära noll eller negativ förekommer (vi bortser här från renodlade PTC- och NTC-motstånd). Om temperaturkoefficienten är negativ skenar förloppet och vi får strömrusning. Strömförloppet går alltså inte att beräkna utan att göra antaganden.
Det är också skillnad på om motståndet har en effekttålighet på 1 W eller 100 W. I förstnämnda fallet kommer troligtvis strömmen att plötsligt bli noll efter ett tag om vi antar alternativen 1,95 A eller 2 A . Eftersom det rör sig om 6V, kan vi kanske för skojs skull anta att det rör sig om ett batteri för motorfordon, och att företaget Lucas varit inblandat. Motståndet kommer då släppa ut sin magiska svarta rök och följaktligen "cease to exist". För ett 100 W motstånd är det lugnt (såvida vi inte stoppar in det i vacuum
).
Sedan kan man gå in på hur man tolkar "6 V" och "3 ohm". Är det 6,00 V och 3,00 ohm som vi förutsätter, då ett av svaren ju har tre signifikanta siffror? Många av oss har tidigt blivit drillade i REN = Rimlighet, Enhet, Noggrannhet, och denna goda princip fångas inte av denna typ av flervalsfrågor. Kanske vi skall tolka "6 V battery" som ett typiskt blybatteri? Då har ju ett fulladdat batteri polspänning på runt 6,4 V.
Alltså, det finns ingen enkel fråga som inte en ingenjör kan krångla till bortom all räddning!