Parametric Amplifier UHF/SHF

SM0NCL

Well-Known Member
Parametrisk förstärkare verkar ha varit vanligast runt 50-60talet i t.ex eme setup på uhf och uppåt. hur fungerade den & är det nån som har haft en dylik i drift ?
 
Parametriska förstärkare slog igenom under andra hälften av 50-talet.

Principen bakom är att det går att åstadkomma, i teorin, brusfri förstärkning genom att låta en olinjär reaktans "pumpas" med HF-energi och därmed komma att överföra energi mellan "signal-" och "pumpkrets" via ett förfarande som är besläktat med amplitudmodulering eller förlustfri blandning.

Den olinjära reaktansen är nästan uteslutande en kapacitansdiod.

Realiserbara parametriska förstärkare brukar ha en "pumpfrekvens" som ligger 8 - 10 ggr högre än signalfrekvensen, och med rätt "blandningsschema" ställs inga krav på frekvensstabiliteten hos pumpfrekvensen. X-bands klystroner var därför ganska vanliga som pumpkälla i tidiga parametriska förstärkare.

Förstärkningen och brusfaktorn hos en parametrisk förstärkare bestäms på ett komplicerat sätt av förhållandet mellan signal- och pumpfrekvenser, nivån hos pumpfrekvensen och av förlusterna hos kapacitansdioden.

Jag har inte sett någon parametrisk förstärkare hos någon svensk amatör, men de förekom inom radioastronomin och i några radaranläggningar. Frank Jones "VHF Handbook" och tidiga upplagor av RSGB "VHF-UHF Manual" innehåller en hel del material.

73/

Karl-Arne
SM0AOM
 
ok, det svaret påminde mig om att jag har en gammal VHf bok i källaren och nu när jag läser i den står faktiskt en massa om parametric amplifiers, boken är "VHF for the radio amateur" 1965 utgåva.
det ser ut att vara fantastiska konstruktioner som går i nån form av regenerering och man fick 1-2dB NF ijfm en 416B rörtriod som gav 3-4dB NF.

ed: dioden verkar vara en vcap diod, Hughes HPA2800 nämns i boken..
 
Last edited:
Back
Top