Preamp?

Contest04

New Member
Hej alla duktiga pulare! :D

Finns det någon som kan ge tips om bra byggbeskrivning på preamp för 144 och gärna 432 Mhz?? :rolleyes:
 
Contest04 said:
Hej alla duktiga pulare! :D

Finns det någon som kan ge tips om bra byggbeskrivning på preamp för 144 och gärna 432 Mhz?? :rolleyes:

Den här har jag byggt flera ggr på 2 alt. 70, från JA4BLC, helt separata reläer och logik
http://www.isaacasimov.it/ik5qlo/pre432.htm

ÄR det ett enklare projekt räcker det med bf981 prestanda - finns det byggen med både kort och relästyrning:
http://hjem.get2net.dk/ole_nykjaer/oz2oe/bf981/981.html
http://www.geocities.com/icdx_australia/bf981preamp.html
ska man ha sequencer, osv. kan man kopiera t.ex:
http://het-bar.net/projecten/pdf/ingezonden_vhf_preamp.pdf

Andra vanliga typer
432:
http://www.df9cy.de/df9cy_432lna.htm

144:
http://vbk.campus.luth.se/%7Evbk/radio/projekt/144_LNA_DJ9BV/

Sen är det bara att leta vidare, det finns massor att titta på
 
DJ9BV:s förstärkare köpte jag som byggsats...... någonstans.....för länge sedan.
Har för mig att det var från någon i Tyskland.
 
Pre amp

God morgon...

Det var en gång två radioamatörer som skulle bygga en pre amp för rf... för 2m men gärna för 70cm.

Då tog den förste en gammal bok med anor från åttiotalet och hittade en ritning som innehöll en BF9xx transistor. Tillsammans med ett antal motstånd ock kondensatorer byggde han en lite pre-amp på en bit veroboard. Efter ett par timmars pysslande så lyckades han få igång förstärkaren. Han vet fortfarande inte hur många dB förstärkning den har och varför den självsvänger på vissa frekvenser runt 70cm...

Den andre radioamatören som visade sig vara läskunning köpte en MMIC från Elfa plus ett motstånd, två kondensatorer och en liten spole/drossel. Med 5-10 minuters pyssel byggde han en 26dB preamp på en bit PCB enligt dead bug metoden som täckte DC till 3GHz utan att självsvänga någonstans... och dessutom funkade vid första försöket!

Till de ovan beskrivna pre-amparna behövs dessutom ett par SMA kontakter som löds fast på kortkanterna samt ett lämpligt nätaggregat med en low drop regulator.

SMA? Errrmmm! Ingen använder väl dyra och dåliga PL plugg numera?!

Budskapet i denna lilla historia är att det faktiskt har hänt en del sedan sist... använd den nya extremt billiga och driftsäkra tekniken istället för att bränna tid och pengar på gammalt usch!
en MMIC kostar ( I England ) mindre än 14 Kronor styck i enstaka exemplar. Jag har sett priser runt en femma.


Cheers


Dan / M0DFI
 
En BF981 kan väl ge NF runt 1dB på 2m om man "lyckas" med bygget ?

En MMIC ger väl en NF över 2dB eller oftast högre ?

De lågbrusiga uW-preamparna jag sett kör med någon avancerad "xyz"-fet som första steg och eventuellt en MMIC som postamp.

I ett bygge med RF, IF eller LO signalkedjor är MMIC ett lättare val pga. enkelheten,
i ett preampbygge har jag inte sett nåt som gör att MMIC skulle vara bättre än fet om man prioriterar NF.
 
Lägg till en tia och skaffa en lågbrusig MMIC...

However...

Många hemmabyggen är dåligt förberedda och hemmabyggaren har oftast inte funderat över några design kriterier, ofta på grund av att man tar en färdig ritning och hoppas att den fungerar.

Om det bara är 1dB skilland på NF mellan en BF998 design med 10dB förstärkning och en MMIC baserad pre-amp med uppåt 20dB förstärkning, så bör valet bli ganska lätt. Dessutom fås den lägre brusfaktorn från en BF998 endast om ett antal speciella kontruktions villkor uppfylls och att du bygger pre-ampen omsorgsfullt. Mindre mängd komponenter = driftsäkrare konsruktion.

Om målet är att hålla bruset lågt, då finns det så många andra faktorer att ta hänsyn till som i sig kanske är viktigare än 1dB NF. Om du skall bygga en pre-amp för DX så vill du sannolikt undvika mixerprodukter på ingången för att inte den skall satureras eller mättas. Detta hanteras med att du använder en avstämd ingång på din förstärkare. Om du kan räkna på filter och filter impedanserna så kan du faktiskt parallell koppla ett antal bandbass filter och kompensera förlusterna med att dra upp förstärkningen lite. Detta gör att du slipper stämma av din pre-amp för varje band du ämnar köra på. En annan varaiant är att switcha mellan filter med pin diod switchar - eller varför inte små speciella RF switchar av den typ som brukar användas i platta arrayer.

Så tillbaka till grunddiskussionen. Det är viktigt är att bestämma vilka design parametrar som är viktigast,
lågt brus, hög förstärkning, storsignalsegenskaper ( filter ) samt för månge den viktigaste parameter, det skall vara enkelt att bygga hemma utan att behöva speciella instrument och verktyg.

Eller... leta rätt på en ritning som funkar och vira ihop pre-ampen med vad du råkar ha i junk boxen... Detta är trots allt den vanligast förekommande design/byggmetoden...


Hubba...


Dan / M0DFI
 
EpHEMT GaAsFET -> RFIC -> MMIC
alla olika produkter, kansk MMIC är nyast och tycks även den ha nått upp till bra NF-data

generellt:
Hitta styckpriser är en separat utmaning
Tillgång till samples underlättar
VHF UHF är sällsynt i applikationsinfo på dessa, inga tabeller, man får räkna/höfta själv ?

Ny vass MMIC CGY2109 (0.55dB) har två st. LNA-i-en, inga applikationsdata för låga frekv.
http://www.mwjournal.com/Journal/article.asp?HH_ID=AR_704
Man får börja design från början om den ska gå på 2m eller 70cm

Alternativ RFIC: ATF54143 klar att bygga
G0MRF's - Rätt OK wideband preamp, behöver BPF för avsett band ?
http://www.g0mrf.freeserve.co.uk/432LNA.htm

RF2360 GaAS MESFET RFIC: från artikel i DUBUS 4/2002 som 2m preamp. gav 19dB gain 1.6dB NF,
En rätt bra bas, slutsatsen är att IM data är bra, NF inte för EME, byggd på firmans experimentkort, provad i labbmiljö
http://www.rfmd.com/DataBooks/db97/2360.pdf

Allmänt intresse:
Jämförelse MGA72543 (1.4dB NF) med andra ham-preamp's. (6 år sedan)
http://www.xs4all.nl/~pa0nzh/bulletin/nr0014.html

Jämförelse 4 år sedan, någon MMIC finns med
http://www.csvhfs.org/noiseF/CSNF02.HTML

MGA71543 (0.8dB NF) vass RFIC, Några år gammal
http://www.avagotech.com/products/product-detail.jsp?navId=H0,C1,C4936,C5230,C4976,C5103,P93991
 
Last edited:
Hmmm!

Den här tråden verkar driva i rätt riktning... mot mera hembyggande.

Aller kanske så är det bara den vanliga klicken hemmabyggare som deltager.

Summeringen som jag skulle vilja göra är att det numera går att få till hemmabyggda prylar på åtminstone upp till 5.8GHz utan att man behöver lära sig trolla.

De prylar som finns att köpa färdiga och som byggsats för frekvenser från 430MHz och uppåt är dessvärre för dyra då de ofta är tillverkade i Tyskland. Sverige är tyvärr ett u-land i vad avser surplus om man jämför med USA och UK men eftersom det finns såpass mycket vettiga komponenter att tillgå för de högre frekvenserna så brukar hemmabyggandet idag mest bestå av logistik problem.

Jag kan förstå att det är problem med att få tag i komponenter i låga volymer men man kan ofta kringgå detta genom att göra grupp inköp. Dessutom kan mycket mera köpas här i England eftersom även de stora distributörerna säljer till privatpersoner om summan översiger £20. Den Svenska policyn att inte sälja till privatpersoner är faktisk lätt att kringgå om man bara informerar ddistributören att det är för ett kommersiellt project som är riktat mot ett annat EU land. Då blir det olagligt för distributören att neka försäljning! Böter för detta beteende torde ligga på upp till 10% av distributörens årsomsättning.

Om ni blir nekade att köpa, informera om att det är ett EU - gränsöverskridande kommersiellt project och att de är skyldiga att sälja till er. Stå på er!



Cheers


Dan
 
Okej, skall försöka få liv i en gammal tråd.

Jag har beställt en RTL-dongel från DX.com. Den är enligt många på nätet lite döv, så en enkel preamp med en MMIC kunde vara ett lämpligt tillbehör. Tanken är att lyssna på svaga signaler på VHF/UHF. Observera att detta är ett projekt med låg ambitionsnivå, hade det varit högre ambition hade jag köpt en FunCube Pro +-dongel istället. Den kostar kanske 1500:- istället för den billiga för 80:- jag beställt.

Jag skulle gärna löda ihop en preamp, men kostnaden skall matcha dongeln, så inte mer än några hundralappar. Finns det någon bra beskrivning, och var hittar jag komponenter? ELFA verkar inte längre ha MMIC. En firma i Australien säljer, men finns det inte på närmare håll? Byggsats är okej. Färdigbyggt är för tråkigt.

m.v.h.
SM5OCI Per
 
Mest för pengarna verkar RF2323 vara. Ger 2 dB NF och 20 dB gain
i ett stort frekvensområde.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Jag har med god framgång byggt preamp för flyg-VHF med SBF-5089, det är en trevlig MMIC om man inte har för höga krav,
kapseln underlättar för skatbobyggen på en bit kopparlaminat man lyfter bara upp de yttre benen lite sen löder man fast den direkt på jordplanet :)
 
Jag byggde på 80-talet en 2m preamp med BF981. Tror till och med ritningen fanns i QTC(?). Uppmättes till NF=0,4 med HP brusfaktormeter. Har aldrig placerat den uppe vid antennen, utan den har tjänstgjort som första steg i transvertern. Så ... system-brusfaktor har aldrig varit lägre än kabeldämpningen här.
Sture
 
Hej en annan fråga om man löder ihop en förstärkare med en mmic på ett dubbelsidigt lamminat och har ett par cx120 koaxreläer
för att fixa till omkoppling vid sändning och mottagning av signal och använder sig av bärvågsstyrning av koaxreläet ifrån tranceivern
går det att få ihop eller?

mvh Lasse sm0ydo
 
Jag köpte ett färdigt kort på ebay. Det använder en MMIC som heter SPF5122z. Enligt uppgift skall den ha mindre än 0,45dB NF och 23dB förstärkning. Jag har inte hunnit testa ännu, men jag tror inte att den presenterade mätdatan ljuger.

Bärvågsstyrning av reläerna gillar jag inte riktigt. Dels för att man riskerar att köra in "onödig" HF i preampen och dels för att reläerna tar stryk av att switchas varma. Det brukar inte vara något problem att hitta någon signal, i riggen, som man kan styra reläerna med.
 
Hej har du tittat på Ebay Tradera och Bhiab ? mvh Lasse sm0ydo


Jag har bara en Polmar handapparat som det nog är svårt att
fixa preampstyrning ifrån tror jag
 
Bärvågsstyrning av 2 st CX120P har SSB electronics i sina SP-preampar för åtminstone 144 och 432. De specar max 100W RF om man kör RF-styrd omkoppling. Med switchad spänningsmatning säger de för 144 MHz 750 W SSB och 500W FM, trots att reläet är specat för max 150W. Det har funkat i över 20 år på SK4AO, men då bryter vi strömmen och väntar 200 ms innan den höga effekten kommer.

SSB Electronics har några dioder tillsammans med en dämpsats som begränsar spänningen in bakvägen i preampen innan reläet släppt till TX-läge. Schemat finns på nätet, minns inte var jag sett det.

/Jan
 
Back
Top