PSK31, FT-817

donSisu

New Member
Hej, ny här

Har en FT-817 ND, LDG-Z817 ATU, CT-62 USB kabel, en näve antenner, Miracle Whip Ducker, G5RV/LW-20 dipoler och HDR installerat på en MBP i Win8.

Vill testa PSK31 men....MÅSTE jag ha en SignaLink USB ed för att det skall funka?
USB-kabeln från Yaesu ADMS-4AU Programmeringskit till FT-817, funkar inte den??
Om jag behöver en SignLink, vilken kabel behöver jag mellan radio och den då? CAT i radion, men vad i SignLink?

HDR pratar även om datorns ljudkort ser jag, funkar det på något sätt med befintlig USB-kabel??

Tack på förhand för hjälp och tips!
 
Hej,

Välkommen hit! :)

För att kunna avkoda PSK31 signalerna med HRD i datorn behöver du egentligen bara dra en vanlig audiokabel mellan 817:ns högtalar/hörlursutgång till mikrofon ingången på datorns ljudkort. That´s it! :)

Insignalen får du sen justera med volymkontrollen på radion och mikrofonnivån på ljudkortet.

Vill du sända finns det interface att köpa, som Signalink USB/SL+, eller varför inte bygga ett eget?
Sök på Google på "PSK31 interface" så hittar du diverse lösningar.

Programmeringskabeln funkar inte att generera PSK signalen eller att avkoda dessa. Den kan dock gå att använda för att styra radion (CAT) via HRD.

Om du beställer en signalink ny så levereras den med en passande kabel mellan signalinken och din radio. Detta får man specificera när man beställer enheten.

Mvh

//Anders
 
Vill du sända gör du som Anders precis beskrev fast tvärtom, låt ljudet från datorns högtalare gå in i radions mikrofon och låt allt styras med vox. Jag har kört många förbindelser på det viset, att tänka på är att inte överstyra signalen in i mikrofoningången på radion.

På bilden sätter du bara ett gummiband vardera över kåporna så att de sluter tätt om mikrofonen på det andra headsetet. Ena kabeln till radion och den andra till datorn.

Min första mjukvara var digipan, nu använder jag HRD och ett eget interface som bara är till för att styra till och frånslag av sändaren samt överföring av ljud mellan dator och radio. Själva radion rattar jag manuellt.
 

Attachments

  • lurar.jpg
    lurar.jpg
    63,8 KB · Views: 71
Last edited:
Du kan enkelt och billigt testa PSK31 utan några extra burkar.

Kolla t.ex. på Digital Panoramic Tuning with a Windows PC

Den enda "hårdvara" du behöver är två skärmade kablar, och naturligtvis passande kontakdon. En för mottagarlf till datorns mic- eller helst linjeingång (micingången kan vara känslig för för höga nivåer). Sedan för sändning en kabel från datorns ljudkort utgång till riggens micingång. Kolla om det finns alternativa ut- och ingångar på riggen. Ofta finns ju en tillbehörskontakt där du hittar både lf in och ut. Det är smidigt att ta ut lf från mottagaren före volymkranen.

Ofta rekomenderas man att använda små isolationstransformatorer mellan rig och dator. Detta för att förhindra oönskade jordslingor som kan ställa till trassel. Prova utan och om det bråkar så fixar du det då.

Då jag körde lite PSK31 för några år sedan använde jag simpla kablar utan andra finesser är ett par toroidkärnor på sladdarna invid riggen för att stoppa hf på dem. På sändningssladden satt dessutom en resistiv dämpare för att få ner nivån. Fungerade utmärkt.

Och så "det vanliga tjatet" i dessa sammanhang: Var mycket försiktig med nivån in till riggens mic- eller motsvarande ingång. Det är väldigt lätt att dra på för mycket här, innan man har lärt sig vad som är lagom. För mycket nivå gör din sändning bred och du stör polarna och vinner absolut ingenting i räckvidd eller läsbarhet, utan tvärtom blir det svårare att "läsa" dig.

Jag vet i stort sett ingenting om HRD, men det tyx "större o krångligare". Enkelt är vackert!

PSK31 är kul. Lycka till,
Janne


edit: ajdå! det mesta var visst redan sagt ... äh, det får stå kvar iaf.
 
Janne, jag har inte egen erfarenhet av att köra kablarna direkt utan galvanisk avkoppling, men jag har hört av andra att det kan "hända saker". Du hade tydligen inga problem, grattis! HRD är större, inte nödvändigtvis krånligare. När man skriver in motstationens call så letar datorn via qrx.com upp namnet - man får dock både för och efternamn i macrot - vilket gör det enklare.

Annars är ju PSK inget annat än färdigrapade meningar som man hasplar ur sig via alla macron som säger : tack för qso.....du är 599 här dr om osv.....jag brukar mest kolla vad som hörs på 10m för att se hur condsen är.
 
Janne, jag har inte egen erfarenhet av att köra kablarna direkt utan galvanisk avkoppling, men jag har hört av andra att det kan "hända saker".

Hur ser experterna på alternativet att potentialutjämna radio och dator med varandra? Dvs förbinda chassierna med varandra med en kort och grov (koppar-) ledare.
 
Hej,

Som så mycket annat så blir det vad man gör det till i frågan gällande macron och signalrapporter.
Man får nog leva med att vissa kör sina macron och ger 599 även om man knappt är läsbar. De är förmodligen nöjda med det men det är upp till var och en att göra varje QSO unikt.
RSQ rapporten finns ju av en anledning och jag använder den, med glädje. Likaså tillsätter jag gärna egna kommentarer i den text jag sänder för att gör det mer personligt.
Att det bara är "599 och hej då" skulle nog kunna gälla generellt många andra trafiksätt också. ;)

Hoppas att trådskaparen har fått lite mer kött på benen och kan sätta igång med PSK! :)

Mvh

//Anders
 
Wow, här var det fullt med tips!

Kikar på kabellösning och den innovativa headset-headset lösningen! =)
Dock har Apple i all sin vishet beslutat sig för att rationalisera bort Mic/aux ingång... :-/

Kanske en SignaLink iaf då...

Tack för alla tips iaf!
 
Hej,

Ja, är mikrofoningången bortrationaliserad så är det nog vist att köra med en signalink! :D

Det är bara och höra av sig om du har mer frågor!

//Anders
 
Man behöver inte köpa en dyr SignaLink för att köra PSK med Mac, det funkar utmärkt med ett USB-ljudkort av valfri variant. Själv använder jag ett jag hittade på Biltema för en herrans massa år sedan till min Mac, USB-ljudkortet kostade 79:90 tror jag.
 
Har du en iPad kan du komma undan mycket enkelt och skapa en mycket portabel PSK31 lösning med interfacet från VK3XJM. Fungerar helt perfekt.
 
Interfacet från VK3XJM var smidigt, men tillverkas pga tidsbrist ej längre.
"I’ll be releasing the schematic under a Creative Commons, Non Commercial, Share Alike license, which will give you the ability to homebrew the interface but not re-use the design for commercial purposes."
Tyvärr verkar han inte ha haft tid med detta. Men det går kanske att hitta ett likvärdigt schema någonstans.

...Fanns mera info hos VK3XJM http://www.zindello.com.au/wordpress/2012/07/24/new-design-on-the-way/ Snygg ide som tar spänning från iPad och inte nyttjar trafo.
 
Last edited:
Hmm finns inget Call på det namnet DonSisu uppgett i registreringen.
Använd IP-adress visar:


Country: Sweden
Latitude: 62 (62° 0′ 0.00″ N)
Longitude: 15 (15° 0′ 0.00″ E)

/73,Tommy
 
Hej SM7NZB

Jag förstår inte vad du menar, jag har inte angett något "Call", som jag antar att du avser anropssignal, sändarsignal, när jag skapade en profil på ham.se
Detta av flera själ, jag hade ingen aning om att man "måste" det, jag hade heller ingen då jag gick kursen under våren 2013 och skrev och klarade provet i april. Dessutom finns det ingen rubrik i profilen med uppgifter om sändarsignal, enbart ICQ, e-post etc. Då inget av detta angavs som obligatoriskt finner jag det valbart, liksom att ange ev signal.

Ett stort tack till Anders, Janne mfl för tips.
Hoppas komma igång med PSK inom kort så hörs vi i etern.

Mvh
donSisu

Ja, det stämmer, jag använder många olika IP-adresser och de flesta är svenska, då jag bor och jobbar i Sverige.
 
Back
Top