QSL-hantering utanför SSA?

sm5phu

Well-Known Member
Ja det där är ju en bokföringsteknisk fråga hur man väljer att fördela det du kallar indirekta kostnader.
Det är inte bara en bokföringsteknisk fråga. Det handlar om riktiga pengar, som någon måste betala. Om den eftersträvade millimeterrättvisan ska uppnås, måste de in i kalkylen.

73,
Jonas/SM5PHU
 

SM3ZBB

Grumpy ol´man
Ja det är ju det som är den bokföringstekniska frågan. Hur man väljer att fördela intäkter och kostnader vilket kan göras på många sätt.

En gubbe som står med en låda på magen och säljer varm korv med bröd samt senap kan kalkylera för sin verksamhet på millimetern som du menar eller på ett mer praktiskt sätt när han sätter sina marginaler. Låt säga att han vill ha en vinst på 50% och börjar räkna för att sätta försäljningspriset.

I millimeterexemplet får han då räkna på inköpspriset för råvaror för varje korv han levererar. Korven och brödet låter sig kalkyleras på ett rimligt sätt däremot blir det värre att räkna på millimetern för senapen eftersom han kommer fram till att det åtgår 2 gram senap per korv vilket innebär en kostnad på 0,47 öre vilket stökar till totalpriset vid försäljning om han inte ska jämka på sin uppsatta marginal. Det blir liksom problem att lämna växel.

Ännu värre blir det då han kommer på att han tillsätter en smula salt, lite vitpeppar och ett lagerblad till kokvattnet för att inte korven ska kännas smaklös. Nu blir det riktigt jobbigt då kalkylen visar att: Salt 0,000024 öre, vitpeppar 0,00083 öre och ett lagerblad kostar 0,45 öre.

Eller så väljer han en annan bokföringsteknisk lösning och konterar för korv, bröd och övriga kostnader. En bokföringsteknisk fråga alltså.

Av SSA:s bokslut går det att utläsa intäkt och kostnad för QSL, där hamnar vi på runt tjugo kronor för huvudprodukten. De övriga kostnaderna är då fördelade på 420 kronor?

Det där med millimeterrättvisa i det här fallet anser jag mer vara vilken principiell inställning man har. Är principen att SSA ska göra business på icke-medlemmar medelst monopolställning och ockerpriser så finns ingen anledning att vara välvilliga från landets klubbar när det gäller vad man bjuder på i fråga om lokalkostnader etc. Nån j-a ordning får det väl ändå vara?
 
Last edited:

sm7nbo

claus lauridsen
ang qsl och diplomer
jag använder endast e-qsl i dag
det koster inget men du måste ta en kopia på din licens
för at bli medlem.
 

igge

Well-Known Member
Tänk om SSA kunde ha som ARRL en elektronisk loggbok som var godkänd för Diplom likt LoTW. e-QSL, vad jag förstår, inte är godkänd för dylika diplom men däremot pappers QSL. Hänger inte riktigt med i utvecklingen av loggböcker.
Jag tycker det är roligt med QSL-kort och hoppas få fortsätta med det.
Medlem som skiter fullständigt i korvören. Hi
 

SM7SEK

Administrator
Staff member
Blir nog väldigt kostsamt att utveckla och underhålla en loggbok liknande LoTW. Bättre att ansluta sig till de tjänster som redan finns.
 
Top