Det finns många aspekter på att det var "bättre förr".
Kanske en allmän sak är att 50/60-talen var en tid av ohämmad optimism, allt var möjligt, kurvorna pekade ständigt uppåt och tillväxten såg inga gränser.
I dag är det många, inklusive mig själv, som finner det vara en befrielse
att ha "framtiden bakom sig".
Om vi begränsar oss till amatörradio så har det svängt ordentligt från hur det var då.
Amatörradio var aktivt uppmuntrat och understött av statsmakterna i det "till tänderna beväpnade folkhemmet". Både makthavare och allmänhet såg läget som "det inte var frågan om utan när kriget skulle bryta ut. Radioamatörer ansågs ha gjort betydelsefulla insatser under krigsåren, vilket allmänheten hade fått reda på via främst dagspressen. Dessutom fanns i princip inte "mediabruset" av idag.
I och med det uppdämda kontaktbehovet med utlandet som fanns efter krigsårens avspärrningar sågs amatörradion som en utväg. Personliga internationella kontakter var i princip förbehållna radioamatörer. Aktiviteten var också relativt sett mycket hög, uppskattningar från 60-talet pekade på att mer än hälften av de som hade signal var regelbundet aktiva, och nära 70% var SSA-medlemmar.
Allmänheten hade en ganska positiv uppfattning om radioamatörer, som underblåstes av media. Det skrevs mycket positivt om amatörradiorörelsen åtminstone fram till 80-talet, som en samlingspunkt för "händiga" och "kreativa" ungdomar.
Det ställdes ganska höga krav på en radioamatör, bl.a. referenser och personundersökning.
Dessutom var proven relativt svåra. I gengäld fick ett amatörradiocertifikat ett visst meritvärde när man sökte jobb. Radioamatörer visade vanligen lite "klass" och ansågs inte utan fog tillhöra en elit.
"Föreningssverige" var en realitet, och radioklubbar växte upp över hela landet. Den jämförelsevis välartade framtoning som radioamatörer hade gjorde att kommunala bidrag till verksamhet och lokaler var ganska vanligt.
Allt detta varade fram till 80-talet ungefär, med en relativt god rekrytering och en fortfarande ganska hög aktivitet. Dock hade en kvalitetssänkning kunnat observeras redan tidigare, och aktiviteten började minska. Runt 1990 så började medelåldern hos radioamatörer att öka ganska abrupt, mycket därför att allt färre ungdomar sökte sig till hobbyn.
Dessa trender har fortsatt, amatörradions meritvärde har i princip utplånats och ingen normalt funtad person skriver numera i sitt CV att han är radioamatör. Allmänhetens inställning till radioamatörer har blivit ganska solitt negativ, i den mån den alls känner till att amatörradio existerar. Hur det är bland "teknikintresserade ungdomar", i den mån de överhuvudtaget finns, undandrar sig min bedömning.
"Det är svårt att sia, i synnerhet om framtiden", och detta gäller i synnerhet under dessa yttersta tider. Kanske ett nytt storkrig behövs för att återställa amatörradions status till den som rådde efter WW2, men det är något som jag personligen hoppas slippa uppleva.