Radiotekniskt internetforum

SM5NFT

Well-Known Member
Hej,

Finns det någon svensk/skandinavisk mötesplats på internet för de som är intresserad av radioteknik, eller är man helt hänvisad till utländska forum som QRZ.com och liknande för att förkovra sig i ämnet? Ham.se är utmärkt om man vill läsa om amatörradio som företeelse, men det är lite glest mellan de mer tekniska spörsmålen.

/Arne
 
Svenska Elektronikforumet är det största i Sverige och innehåller en del trådar inom området radioteknik. Svenska ElektronikForumet • Index

Många av deltagarna jobbar med elektronikutveckling till vardags och kvaliteten av diskussionerna är hög. Klart läsvärt och inspirerande.

/Bengt
 
Om man ska öka på andelen diskussioner på svenska om radioteknik tycker jag det finns olika vägar att gå. T.ex. att försöka öka andelen tekniska diskussioner här på ham.se eller få in mer amatöradio på elektronikforumet.

På det senare finns trådar i stil med "ditt senaste miniprojekt" eller "ditt senaste kretskort"; sånt skulle vi t.ex. kunna ha på ham.se för att av sig själv kanske få fler diskussioner/frågor. Det andra alternativet tycker jag kanske är bättre för jag tror att deltagarna på elektronikforumet kan vara en ytterst bra rekryteringsgrund till amatörradion. Det diskuterades nyligen att man skulle skapa en speciell kategori i forumet för radioteknik.

Eric SA5BKE
 
En ny kategori Radioteknik på Elektronikforumet vore en perfekt lösning!

Ham.se är ett bra forum för allmänna diskussioner om amatörradio som företeelse men eftersom radiotekniken är en så liten del i det stora hela så når vi inte upp till den kritiska massa som faktiskt krävs för att det skall bli en seriös diskussion med fler än 2-3 inlägg i varje ämne.

/Bengt
 
Ja, Svenska ElektronikForumet är bra. Jag har varit medlem sedan 2007 och tycker att man får mycket tips och ideer, speciellt när det gäller "allmänelektronik" och mikroprocessorer. Om det öppnades en kategori för RF skulle det bli ett nytt vattenhål att hänga vid.

Vilka utländska forum gillar ni som är tekniskt radio-intresserade?

/Arne
 
Noterade just att det finns 57 medlemmar på EF som registrerat sig med sin amatörradiosignal SA eller SM. Utöver det så finns det säkerligen ett antal som i likhet med mig valt ett mer neutralt användarnamn.

Vore intressant att veta hur många radioamatörer som redan hittat EF. Kanske kan vi gemensamt puffa för att få en radiotekniskt kategori där.

/Arne
 
>>>>Vore intressant att veta hur många radioamatörer som redan hittat EF. Kanske kan vi gemensamt puffa för att få en radiotekniskt kategori där.

Ja, jag har föreslagit att det inrättas en ny kategori Radioteknik med några passande underrubriker. Ordet amatörradio bör nog undvikas så långt möjligt på rubriknivå. Vi får se om det finns något intresse bland admin-gruppen.

/Bengt
 
Jag finns på elektronikforumet under alias "snubber", som hänger kvar sedan jag arbetade med snubberkondensatorer. Skriver man om radioteknik och har med lite bilder så brukar det bli en väldigt bra respons på EF. Pröva gärna att starta lite trådar så får vi två bra forum... :)
 
Hej jag finns också registrerad på Elektronikforumet sen några år tillbaka
under aliaset Lasse- mvh Lasse sm0ydo men jag har inte varit där så mycket
på sistta tiden.
 
Jag har fått svar från Admin på Elektronikforumet som skriver att dom försöker hålla antalet kategorier nere för att inte varje liten gren ska få sin egen, men att han skall kolla med de andra moderatorerna hur mycket radiosnack som förekommer i de befintliga kategorierna.

Tydligen upplevs Radioteknik som en liten gren inom elektroniken vilket å ena sidan var väntat men å andra sidan märkligt eftersom vårt samhälle aldrig varit så trådlöst som det är idag. Men om man snävar in begreppet Radioteknik till amatörradio så är det definitivt en liten gren som Admin skrev.

I mellantiden har jag granskat några andra utländska forum, QRZ och e-ham, och även om det finns hundratals trådar och tiotusentals inlägg så är de ganska bleka och väldigt splittrade, Detta som en följd av att vår hobby är så bred som den är. Många som sysslar med allt möjligt vilket betyder att det blir svårt att hålla igång en teknisk diskussion i ett specifikt ämne eller kring ett byggprojekt. Några få bidrar med input och många läser utan att ens kommentera.

Det avgjort bästa och mest seriösa svenska forumet tycks vara Elektronikforumet som även om det spänner över hela området elektronik, opto, mekanik och mekatronik samlat oerhört duktiga deltagare som villigt delar med sig av sina planer och projekt.

/Bengt
 
En gren som t ex skulle kunna kallas "HF-teknik" skulle nog inte vara för smal för ett elektronikforum. Det kan ju innefatta lite mer än bara radiobyggande. Den skulle inte vara så mycket mindre än ljudkonstruktioner.

Jag tycker EF skulle vinna på några huvudkategorier, själv är jag ointresserad av att bygga CNC-svarv eller en robot och slipper gärna sålla bort läsning av dessa projekt.

(Jonyverse på Elektronikforumet)
 
Last edited:
Bra gjort, Bengt!
Jag har dock viss förståelse för att administratörerna vill hålla antalet kategorier nere. Dessutom kan man (vi) vända på steken: om vi inte kan hålla till i ett underforum exponeras vi i högre grad mot dem som inte är primärt intresserade av radioteknik och får kanske nya kontakter den vägen. För rena byggprojekt finns kategorin "Projekt", och där samsas ju redan idag allt från ren mekanik till avancerad digitalteknik och även en del radiobyggeri.

På sitt sätt tycker jag att en av de stora fördelarna med EF är just att många verkar läsa i stort sett alla forumdelar oavsett huvudintresse.
 
>>>>Dessutom kan man (vi) vända på steken: om vi inte kan hålla till i ett underforum exponeras vi i högre grad mot dem som inte är primärt intresserade av radioteknik och får kanske nya kontakter den vägen. För rena byggprojekt finns kategorin "Projekt", och där samsas ju redan idag allt från ren mekanik till avancerad digitalteknik och även en del radiobyggeri.
---

Jag håller med dig. Det gäller att synas.

För några år sedan studerade jag några olika amatörradioradioforum (publika och lösenordskyddade inkl SSA och ESR) för att försöka uppskatta hur många som egentligen var aktiva skribenter/debattörer. Slutsatsen blev att det i stort sett var samma gäng som aktiverade de olika forumen. Ett 50-tal användarnamn förekom ofta. C:a 10 av dessa bidrog mer aktivt med faktabaserade inlägg som handlade om radioteknik och antenner etc. En stor grupp som vi kan kalla för "one liners" lämnade korta kommentarer utan att tillföra något konkret i saken. En del ställde frågor.

Om man sedan tänker sig att de 50 aktiva har olika intresseinriktningar så är det kanske inte så konstigt att de trådarna som handlar om en specifik fråga eller ett smalt projekt som en rörsändare blir korta och snabbt tar slut - beroende på att antalet deltagare är begränsat.

Ämnen som engagerar många är t ex förbud mot glödlampor där vi alla kan vara med och referera till en artikel i Aftonbladet etc. Jag var på väg att skriva där också men klarade precis att stå emot.... :D

Nåväl. Vidare är det ju så att vi alla befinner oss någonstans på en tänkt kunskaps- och erfarenhetslinje graderad från 0 till 100. Vi kan anta att 0 representerar teoretiska baskunskaper i ohms lag och värdet 100 någon sorts superprofessor som har livslång praktisk erfarenhet och teoretiska kunskaper inom alla områden.

När man tar med en sådan parameter i diskussionen så inser de flesta att det är svårt att få träff och finna en om inte helt likasinnad så i alla fall någon som är intresserad av ämnet och kan tillföra diskussionen något mer konkret.

De flesta som sysslar med radioteknik skriver inte på forumen. En del läser och andra har sina egna nätverk som dom utnyttjar när det behövs. Själv har jag en lista på några hundra personer som jag kan ringa till och tigga komponenter eller fråga om råd och dåd. Bara en handfull av dessa skriver här på Ham.se.

Om inte trådskaparen NFT misstycker så vore det intressant att höra hur andra radioteknikintresserade resonerar och vilken sorts nätverk och kanaler ni använder för att utbyta erfarenheter och information eller kanske rent av för att få inspiration.

/Bengt
 
Last edited:
Förutom böcker/tidningar som inspiration så följer jag ett antal bloggar. Då kan man ju kommentera eller hör av sig till den som skrivit om något kul. Sen så är jag med i massor av mejllistor (eller i många fall Yahoo-grupper). Dessa är ofta specialiserade inom olika ämnen.

En ganska så ny grej är Google+. Det är ungefär som Facebook, men med fördelen att man kan lägga upp folk i "cirklar", dvs delade intresseområden. I en blog ska man helst skriva genomtänkta, lite längre, inlägg (tycker jag), men i Google+ kan man slänga ut en fråga eller bara berätta om vad man håller på med, länka till någon blog/youtube. Eftersom det finns en Google+-klient i min mobiltelefon så är det enkelt att t.ex. knäppa en bild på vad man har på bänken så får man alltid någon kommentar från kontaktnätet.

Eric SA5BKE
 
Last edited:
Jag håller med dig. Det gäller att synas.

Jo, det är exakt det jag var ute efter. Det finns så mycket i radioamatörtekniken som är tillämpbart i andra delar av elektronikhobbyn, så jag undrar ifall det inte är att göra oss själva en björntjänst om vi uteslutande håller oss i specifikt _radio_tekniska fora. Som du själv påpekat tror jag att den kritiska massan inte kan uppnås inom Sverige. Därmed inget ont sagt om Ham.se---det ena utesluter inte det andra. Hade jag inte funnit detta forum intressant hade jag inte skrivit här!


Ämnen som engagerar många är t ex förbud mot glödlampor där vi alla kan vara med och referera till en artikel i Aftonbladet etc. Jag var på väg att skriva där också men klarade precis att stå emot.... :D

Heh. Dock skall man inte underskatta den sammanhållande effekt icke ämnesrelaterade diskussioner kan ha på ett [internet]kollektiv. Jag vet att du tidigare berättat (jag hoppas att jag minns rätt nu, annars ber jag pm ursäkt!) om hur möten i radioklubbar handlat om allt annat än radio, men om jag ser på EF tycker jag mig se att de flesta som deltar i "Övrigt"-kategorin också bidrar till diskussionerna i "On topic"-kategorierna.

Om inte trådskaparen NFT misstycker så vore det intressant att höra hur andra radioteknikintresserade resonerar och vilken sorts nätverk och kanaler ni använder för att utbyta erfarenheter och information eller kanske rent av för att få inspiration.

I huvudsak använder jag EF, en barndomsvän som jobbar med elektronikutveckling samt Google ...

Tyvärr har min klubbaktivitet varit ytterst låg. När jag bodde i Mölndal deltog jag i SK6GSAs möten, men på något sätt fick de mig aldrig heltända på att engagera mig. Hellre sitta hemma på kammaren och kära CW med enkla medel ...
Senare i livet lämnade jobbet och privatlivet helt enkelt ingen tid åt något mera än kortvågslyssning och MC-körande.

Så långt mina €.02 :)


Edit x flera: jag får inte till det med citaten, men jag hoppas att det framgår vad jag menar.
 
Last edited by a moderator:
Jag har samma användarnamn på EF som jag har här (och på en hel del forum till).

Elektronikforumet kan verkligen rekommenderas till alla som är intresserade av elektronik. Jag har själv lärt mig mer där om elektronik sen 2005 då jag reggade mig, än vad jag har gjort i hela mitt liv innan dess.
 
TLH skrev: "Jo, det är exakt det jag var ute efter. Det finns så mycket i radioamatörtekniken som är tillämpbart i andra delar av elektronikhobbyn, så jag undrar ifall det inte är att göra oss själva en björntjänst om vi uteslutande håller oss i specifikt _radio_tekniska fora."
----

Bra synpunkter. Man kan undra vad som är unikt med "radioamatörtekniken". Du fick mig att fundera en stund på detta. Det enda som rimligen kan skilja är ju tillämpningsområdet på projekten vi diskuterar eller bygger.

Skillnaden mellan en audioförstärkare för musiklyssning och ett slutsteg för amatörradiosändning är minimal. Om vi bryter ner konstruktionerna i sina minsta beståndsdelar, komponenterna, så finner vi att det är samma saker som behövs. Motstånd, kondensatorer och rör (ev transistorer). Det är också samma formler och kretsteori som behövs för att kunna beräkna arbetspunkter och förstärkning m m.

Det innebär att jag som är specifikt intresserad av slutsteg för sändare kan ha nytta av att följa diskussioner som handlar om audioförstärkare och vice versa.

Sak samma med mekanik. Jag följer några trådar som handlar om CNC-fräsning och imponeras djupt av de fina arbeten som tas fram. Bara genom att följa med som läsare lär jag mig mycket. Just i de trådarna kan jag inte bidra med mer än möjligtvis ett hurrarop då och då. Hade forumet varit slutet eller funnits på en mer undanskymd URL hade jag inte vetat om vad som diskuterats.

Precis som "esn" följer jag med några Yahoo-grupper och brevlistor. Även böcker är intressanta och det finns mängder med sådana att ladda ner från nätet. Stora handböcker och faktaverk om radio- och antennteknik. Problemet är inte att få tag på informationen utan att sortera och värdera.

/Bengt
 
Back
Top