Regeringsuppdrag att utreda elektromagnetiska störningar

SM7NTJ

Well-Known Member
Uppmärksamheten från myndighetshåll har ökat gällande risker och problem med elektromagnetiska störningar från bland annat solenergianläggningar.

Regeringen uppdrar åt Elsäkerhetsverket och Försvarsmakten att
−undersöka om och under vilka omständigheter åtgärder och anläggningar som kan omfattas av plan- och byggregelverket, t.ex. solenergianläggningar, transformatorstationer och ljusskyltar, kan orsaka elektromagnetiska störningar på verksamheter inom eller i anslutning till områden för riksintresset för totalförsvaret, och
−analysera risken för att sådana störningar påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av totalförsvarets anläggningar eller på annat sätt vara oförenliga med riksintresset för totalförsvaret. Om det bedöms tillräckligt kan uppdraget utföras genom att relevant tillgängligt underlag sammanställs och redovisas.

Uppdraget ska genomföras i samarbete med Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Totalförsvarets forskningsinstitut. Samråd ska genomföras med Boverket, Bygglovsutredningen (Fi 2020:1), Försvarets radioanstalt, Luftfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Transportstyrelsen.


Länk till uppdragsdokumentet
https://www.regeringen.se/49e99b/co...torningar-pa-totalforsvarets-verksamheter.pdf

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Lite underligt att detta kommer upp nu, 75 år för sent.
Störningar och EMC problem har ju alltid funnits och ökat med accelerarandet takt.

SM4FPD
 
Det som också är lite förunderligt är den totala avsaknaden av notiser kring elallergiker, som det var så mycket skriver om för ett antal år sedan. Dessa människor måste ju drabbas enormt av alla dessa "distribuerade" kraftverk.

/SJR
 
Som i alla fall finns det en eller flera bakgrunder till sådana här uppdrag.

En bakgrund har ni här.

För några år sedan ville regeringen underlätta hanteringen gällande bygglovsärenden att montera solceller på hustak och det infördes ett undantag från krav på bygglov för detta.

Undantaget var inte generellt då det fortfarande krävs bygglov för solpaneler inom områden som ligger inom eller i anslutning till områden som pekats ut att vara av riksintresse för totalförsvaret.

Hanteringen av sådana här ärenden har börjat gå runt i en karusell med bygglov, återkallande av bygglov, avslag på bygglovsansökan, demontering med hot om vite, överklagan till länsstyrelse, avslag på överklagan, förvaltningsrätt, domstol, regering och så vidare.

Som en av parterna i målen finns försvarsmakten som i några fall, bland annat i södra Sverige, av andra parter inte ansetts kunna bevisa att försvarsmaktens anläggningar blir störda eller riskerar att störas då försvarsmakten inte kan berätta vilken anläggning eller verksamhet som är i riskzonen.

Regeringen har i uppdraget pekat ut vilka som ska göra jobbet och vilka myndigheter som de måste söka samråd med.

Då uppdraget gäller plan och bygglovsärenden ser jag det inte underligt att PTS inte finns med, likväl som att föreningar och organisationer inte finns med i samrådslistan då dessa normalt inte är remissinstanser vid bygglovsansökningar.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Nja. Utredningen handlar väl ändå primärt om skydd av radiospektrum samt flrsvarsmaktens möjlighet att verka med befintliga anläggningar. I sammanhanget blir påverkan på lovshanteringen en möjlig utkomst.
 
Nja. Utredningen handlar väl ändå primärt om skydd av radiospektrum samt flrsvarsmaktens möjlighet att verka med befintliga anläggningar. I sammanhanget blir påverkan på lovshanteringen en möjlig utkomst.
Javisst handlar det om primärt skydd av radiospektrum och man hoppas även att det ska medföra en utkomst på hur bygglovshanteringen ska hanteras.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Det var ungefär det Lars SM5KYH skriver jag tänkte på i inlägg #2. Elsäkerhetsverket ska se till att diverse elektrisk utrustning inte orsakar störd radiotjänst. De som först får veta om en tjänst är störd tycker jag borde vara PTS, och som det verkar även försvarsmakten. Men blir försvarsmaktens radiotjänster påverkade så blir säkert även vi amatörer påverkade på ett eller annat sätt.
Det borde inte ligga på byggnadsnämnder på kommunal nivå att hålla rent i radiospektrum, utan på reglementen om att utrustningar inte ska orsaka störningar. Att följa rätta standarder för hur man installerar diverse anläggningar borde göra att reglementet om störningsfrihet uppfylls. Annars är det fel på standarden, eller så följde tillverkaren fel standard.

/Jan
 
Som skrevs i en annan tråd ang frekvenser.

"De primära användarna är switchade nätagg, solcellsoptimerare,
USB-laddare, nätverksswitchar, home-plugs, fläktstyrningar osv."

Det har även myndigheterna insett och försöker rädda det som räddas kan för totalförsvaret. Det är betydligt enklare än att skruva åt EMC regler på ett område som redan är förlorat…
 
Det borde inte ligga på byggnadsnämnder på kommunal nivå att hålla rent i radiospektrum
Hej
Så är nog inte fallet.

Om vi tar bladet från munnen och lite fritt tolkar det som går att läsa via offentliga källor så...

1. Någon vill sätta upp solpaneler och söker bygglov för detta på grund av att platsen ligger i ett område av riksintresse för försvaret.

2. Ansökan går på remiss till försvaret som säger nej på grund av att deras anläggningar kan bli störda.

3. Den som sökte bygglov får avslag och överklagar till länsstyrelsen.

4. Länsstyrelsen avslår försvarsmaktens nej och säger att bygglov ska beviljas.

5. Bygglov beviljas.

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att försvarsmakten inte har visat var och hur de riskerar att bli störda och därför ska bygglov beviljas.

Jag tar mig friheten att klippa ihop text från uppdragets beskrivning.

-undersöka om och under vilka omständigheter / / solenergianläggningar, transformatorstationer och ljusskyltar, kan orsaka elektromagnetiska störningar / /inom eller i anslutning till områden för riksintresset för totalförsvaret...

Andra satsen är mer begriplig men jag klipper lite ändå.
−analysera risken för att sådana störningar påtagligt kan försvåra/ /utnyttjandet av totalförsvarets anläggningar...

Min tolkning är att det egentligen handlar om försvarets* trovärdighet när de säger nej på grund av att deras verksamheter riskerar att bli störda.
*) och till viss del andra berörda myndigheter.

Försvarsmakten ska upp till bevis med att de blir/riskerar att bli störda.

Jag kan förstås ha missuppfattat allt och är på 20 famnar med min tolkning, så det är fritt fram att tolka det hela på ett annat sätt.

Jag kan anta att vi som radioamatörer kommer att ha nytta av ett slutresultat som tydligt visar det vi redan känner till om elektromagnetiska störningar från till exempel solcellsanläggningar.

73 de SM7NTJ Lorentz
 
Nu utgår du från det kända ärendet i syd Lorentz. Som jag ser det bör en konsekvens av ett utredningsresultatet, i en riktning som ditt sista stycke antyder, innebära att konsekvensen faktiskt är att en reell störningsproblematik föreligger. Vilket vi är överens om här tror jag.
Ett sådant resultat måste då appliceras dels på försvarsmaktens andra användningar (och deras möjlighet att fungera på valfria platser där försvarsmakten behöver agera såsom radioanvändare) samt dels även på andra samhällsviktiga aktörers möjlighet att nyttja spektrum i sin verksamhet oavsett plats.
Ett konstaterande i denna utredning som visar på oönskade emissioner måste få återverkan även på det civila samhället i nästa steg.

Edit: mindre korr.
 
Resultatet av undersökningen kom för ett tag sedan.
Nu märks konsekvenserna. Regeringen har sagt sitt, nej till solceller inom berört område.


73 de SM7NTJ Lorentz
 
Resultatet av undersökningen kom för ett tag sedan.
Nu märks konsekvenserna. Regeringen har sagt sitt, nej till solceller inom berört område.


73 de SM7NTJ Lorentz
Samtidigt kan man faktiskt bygga "tysta" anläggningar vilket ett sådant här bom-stopp borde kunna driva fram. Den aktuella utredningen visar tydligt att det är möjligt att göra rätt från början. Dvs redan i upphandlingen.

För ingen av oss tycker väl att denna typ av elproduktion egentligen är dålig? Så länge prylarna inte samtidigt emitterar energi i spektrum så är det positivt med denna energikälla.
 
Kanske väntar man sig (regeringen) ett överklagande från de som anser sig kunna leverera solkraft utan EMC problem.
Dvs man går den vägen, en form av bakväg för att komma framåt.

SM4FPD
 
För ingen av oss tycker väl att denna typ av elproduktion egentligen är dålig? Så länge prylarna inte samtidigt emitterar energi i spektrum så är det positivt med denna energikälla.
Javisst gillar vi solceller och ja det finns styrelektronik som inte emitterar energi på annat än nätfrekvens, eller i form av ren likspänning för de som har sådana system.

SM7NTJ Lorentz
 
Kollade nyheterna och dom rapporterade om Falsterbofallet.
Försvaret vill tydligen inte kommentera vilka solcellsanläggningar som är OK av rädsla för att avslöja vilken del av radiospektrumet som avses.
Det enda alternativet är nu att ta fram anläggningar som inte kan störa.
 
Lite märkligt att inte Post- och Telestyrelsen är med.
/Jan
Vilket ju tyvärr sannolikt även innebär att våra, d v s sändaramatörernas röst förblir ohörd. Vid sidan om Försvaret var det förmodligen sändaramatörerna som först uppfattade undermåliga solcellsinstallationer som ett problem för samhället, d v s alla.

73,
Rolf
 
"Delat ansvar = inget ansvar".

Som regelverket är utformat så har PTS inget ansvar för att handskas med
störningar som emanerar från saker vilka inte är radiosändare enligt definitionerna i ITU-RR och RED.

Detta faller i stället under Elsäkerhetsverkets domvärjo. Där är intresset för
och kunskaperna om radiokommunikation "begränsade".

För att kunna göra effektiv bekämpning av radiostörningar vilka orsakas av bristande EMC så krävs helhetssyn och systemtänkande. Uppdelning av
ansvaret mellan olika aktörer går direkt emot sådant.

På den tiden som Televerket fanns så existerade inte någon sådan uppdelning, utan störningsfall orsakade av både emissioner och immunitetsbrister från både radiosändare och annat föll inom samma ansvarsområde.

"Televerket kom tillbaka, allt är förlåtet..."
 
Nu är ju faktiskt elä
Elsäkerhetsverket rätt aktiva ändå med EMC arbete.
flera LED skärmar, dvs sådana som står utmed vägen på 10 - 20 m2, har man lagt brukandeförbud på, någon satt vid en flygplats och störde flygkomradion.
På deras hemsida finns radvis med prylar som stör och som belagts med nyttjadeförbud och återtagane, försäljningsförbud.
Men de kunde gott göra mer, och har ju ändå en avsikt att expandera EMC delen.

Laddning av elbilar , innehåller en trefas inverter som liknar en solinverter rätt mycket, men "går åt andra hållet"
Sen har vi själva elbilarna, de innehåller en inverter av olika lag beroende på system i bilen, men skulle kunna ge likande störningar.
Men bilar EMC testas ju världigt noga faktiskt. Men laddningskåp sälja av andra aktörer.......

Vad gäller solkraft så verkar det ju inte störa utan de där små jä...v..larna, optimerare. Och de behövs ju inte ändå.
Så förbudet skulle ha räckt med att förbjuda sådana.

Faktum är att det var lite enklare på Televerkets tid.
Någon klagde på störning, de kom och pillade bort en TV, eller en fläktanläggning som störde ut omgivningarna.
Saken är ju mycket större numera.

Lite kuriosa:
Jag har en pärm kvar, som jag fick av någon på Televerket, den handlar om avstörning av telefoner. Tiden var då en massa andra telefoner blev tillåtna att kopplas in på nätet. Det handlade om att hindra telefonerna att detektera HF från nära sändare, som radioamatörer.
Nästan alla stördes av med en drossel i varje part i telefontråden. Dvs inga CM drosslar då inte.....



SM4FPD
 
Den springande punkten är att det krävs helhetssyn för att klara ut EMC-relaterade frågor. Saknas denna blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att göra verkningsfulla åtgärder.

Att ESV har utlovats utökade resurser för att jobba med EMC är bra, men är endast ett uppehållande försvar. Så länge som "marknaden" tillåts att saluföra undermålig materiel kan man inte göra så mycket som blir riktigt verkningsfullt, utan det är endast genom att angripa problemen vid källan som vi spektrumanvändare har en chans.

Därför blir det kontraproduktivt att anse EMC-krav som "handelshinder" eller att prioritera lågt pris framför prestanda.

Tyvärr är det så att "miljövänlig el" och billiga apparater utgör en långt högre prioritering hos politikerna än ett användbart radiospektrum. "Svagsignaltalibaner" utgör endast en "ropandes röst i öknen" i sådana sammanhang.

Endast genom hårdare lagstiftning och verkningsfulla sanktioner mot de som importerar och saluför undermåliga produkter kan det bli någon bättring, men sådant sitter långt inne hos politiker vilka vill bli omvalda och som går i marknadens ledband.
 
Last edited:
Back
Top