PS-20 är ett rätt gammalt hackat nätaggregat. Kom till IC-720 tidigt 80 tal. Så det är imponerande att det har klarat så lång tid.
De flesta PS-20 lever idag som en snygg högtalarlåda, där kretskort och "konservburk" ersatts av dämpull.
PS-20 klarar förstås inte de elsäkerhetskrav som finns sedan slutet av 90 talet. Men som radioamatörer idag har eget ansvar för.
Jag har lagat många, på 80 talet och en bit in på 90 talet, ett sätt att gå fram är att skruva bort plåtburken, ta löst kretskortet, och förbinda kretsarna i burken och kortet med lagom långa ledningar, (15 cm), har för mig det räcker med 5 st, två för högspänd DC och två för lågspänd DC, en för startspänning 12 VDC..... Så att man bekvämt kan köra med spänning på, samt ändå mäta och meka med delarna liggande uppfläkta på arbetsbordet. Det kräver kraftig lödkolv att löda loss primärkortet från distanserna (6 kantiga mässingdistanser) från burkens innanmäte.
Sen gäller det då att konstatera om det finns högspänd DC, dvs 310 VDC som sen skall hackas inne i burkens kretskort. Finns denna behöver man inte gissa om det är fel på lytar eller primärlikriktare.
Du har konstaterat att de stora sw transistorerna är hela, det är ju bra.
Nu minns jag inte allt, men nog fanns det en liten vanlig trafo som skall leverera 12 V att starta på, en liten 3-4 cm vanlig trafo, kolla om den lämnar likriktad 12 V till sw kretsen. Ett vanligt fel var strömshunten, den består av en plåtbit, ser ut som phosforbrons, c:a 4 mm bred och 25 - 30 mm lång, sitter lödd under kortet i burken.
Ger ett spänningsfall på sekundärströmmen som är proportionellt mot uttagen ström, (20 A)
Denna kan behöva lödas om, bäst är att löda bort den, fila ändarna så det blir gott lödbart och löda dit dem och verkligen se till att lödningen tar. Underskatta ej detta!!!!
Konstruktionen är EMC-tyst, eller mycket tyst vad gäller störningar som hackade PS brukar avge. Men så är det ju avsett för radiobruk.
Att tvätta korten i T-spritbad är aldrig fel, då ser man ev lödfel, gegga från kondingar och ev brännskador av överslag.
Konstruktionen liknar senare ICOM PS som PS-35, dvs inbyggnadsaggen till senare riggar under 80 talet.
Tänk på att här handlar det om högspänd DC dvs livsfarligt!!!! Och se till att det är urladdat innan du sätter tassarna på kortet.
Att bara löda om de flest synliga lödningar kan vara ett sätt att kanske få igång, mångårigt värme kan göra att lösningar blir fula. Omkring effekttransistorerna finns några lågohmiga motstånd, 1/4 W 4,7 och 22 Ohm, dessa är lätt att kontrollmäta i krets, Med avstängd spänning!
Att höja elsäkerheten kan man göra på några sätt, ett är att skippa 230 V ledningarna ut i DC sladden till radions nätströmbrytare, och istället sätta en godkänd strömbrytare på agget. Dubbelisolera nätspänningsförande ledningar invändigt agget. Givetvis gulgrön i AC-sladden, anslutet till jordat vägguttag. Gulgrön skall vara anslutet till höljets olika delar med trådar.
PS-20 är så gott som samma nätaggregat som finns i ICOM:s PS-30, dvs det lite större bordsagget med "klockor" för ström och spänning.
Som vanligt kan ett hackat PS vara svårt att laga, men kan vara värt ett försök innan det ersätts av dämpull i lådan.
de
SM4FPD