Repeatersegmentet 70cm

sm6vpu

Well-Known Member
Jag undrar varför vi i Skandinavien har ett smalare och helt annat segment för repeatrar på 70cm och hela 70cm-bandet än vad övriga Europa har.

Varför är inte vi harmoniserade med övriga Europa?

Är det något som vi kan förändra?

Jag har en god vän i Tyskland som är radioamatör (Rico DG8OBS) och Tyskland har 430-440MHz, likaså Storbritannien.
 

SM0AOM

Well-Known Member
Därför att frekvenser under 432 MHz och över 438 MHz används till andra saker än amatörradio i Sverige och de nordiska länderna sedan 60-talet.

Det är snarare så att 432 MHz bandet kommer att krympa i framtiden, eftersom trycket är hårt på spektrum för bl.a. industriell dataöverföring.

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Last edited:

Niklas SM6XTO

New Member
PTS bandplan har dom senaste åren ändras för 430-432 MHz
Någon som vet om SSA har ställt frågan till PTS om dessa frekvenser eller del av dom skulle kunna avsättas till amatörradio.

Det hade räckt med ca 0,5 MHz för att använda som infrekvenser ihop med dom vanliga utfrekvenserna på 434, för att få större duplex avstånd och kunna använda smidigare filter.
 

SM4FPD

Well-Known Member
Det har nu gått två år sedan KA menade att UHF bandet skulle kunna bli till andra tjänster. Men kanske det tar tid.
Ser inga problem med det duplexabvstånd vi har 2 MHz funkar utmärkt men kräver förstås större filts än om duplexavståndet var större.
Men det är ju bara att göra större filter och helst använda två antenner. Vilket även tillåter masttoppsförtärakare för mottagaren vilket är bra på en UHF relästation.
Snare borde väl resten av världen "harmonisera" med vårt band.

SM4FPD
 

sm4rwi

New Member
Det blir nog inte aktuellt med något större amatörband i 70 cm, PTS har börjat dela ut tillstånd på 430-432 och 440-442 MHz (parat för 10 MHz duplex avstånd) för användare som inte längre kan få tillstånd på 370-383 MHz.

SM4RWI
 
Top