Om du får genomslag i kopplingskondensatorn som sitter mellan rörets anod och den varma sidan av C1:an i Pi-filtret kommer anodspänningen att nå antennkontaktens mittstift via Pi-filterspolen vilket innebär att antennen blir spänningsförande.
Genom att montera en spole med tillräcklig stor reaktans, ofta i form av en väl dimensionerad RF-drossel, på den lågimpediva sidan i Pi-filtret (närmast antennen) säkerställer man att säkringen för anodspänningen löser ut. Du har väl säkringar i ditt hembygge?
En del amatörantenner är DC-jordade liksom de flesta kommersiella antenner.
Det är lätt att inse faran med amatörbyggd utrustning. Ponera att du har en öppen dipol eller en vertikal på taket där antennen lätt kan nås av vaktmästaren eller andra som skall jobba på taket. Ett genomslag i kondensatorn märks inte i den egna sändaren/slutsteget om nu inte en sådan skyddsdrossel monterats. Allt fungerar som vanligt.
Själv kan du bli uppeldad när du skruvar av antennkabeln till ditt PA steg då du sannolikt håller ena hnden på apparatens chassie och den andra handen kring kontakten. Visst gör vi så, med full anodspänning på?
I ett ordinärt hemmabyggt slutsteg för amatörradio kan vi räkna med anodspänningar kring 2...4 kV. En sådan nätdel försedd med jätteelektrolyter och som kanske t o m saknar säkring kan lätt lämna många 10-tals Ampere under en kortare tid. Döden inträffar på en bråkdel av en sekund och det behövs varken kilovolt eller Ampere för det.
Alltså;
Välj en kopplingskondensator som tål de höga spänningar som kan uppstå i anodkretsen. Säkerställ att kondensatorn kan bära RF-strömmen. Komplettera med DC-jordning via väl tilltagen drossel som klarar av att dra anodsäkringen. Välj DC-jordade antenner.
/Bengt