RFI kontra analog/digital TV

SM6BJJ

New Member
Nu när digital-TV slutför sitt intåg i Sverige vad anser gruppen (har erfarenhet av) beträffande RFI? För stereo/bioförstärkare är väl problemet detsamma men vad gäller för digital-TV?

Analog-TV kunde man ju få problem med inte minst vid hög uteffekt på TX men man klarade det mesta med LP-filter.

Hur är det med digital-TV nu?
 
Tror säkert den här gruppen har olika erfarenheter.
Några av mina grannar hade tidigare problem med TVI från mig på vissa band och högre effekt. Problemet försvann helt för dem som skaffade digitalTV via parabol (Viasat osv).
En granne hade fortsatt problem med Boxer (han hade en trasig antenn), när han bytte ut sin antenn till en som inte saknade reflektor och alla direktorer så hade inte heller han några problem.

Skövdesändarens digitala marksändare är ännu inte fullt utbyggd och går med för låg effekt - när den är klar någon gång om 5-10 år så kommer risken för bekymmer att vara ännu mindre.

Däremot har vissa av paraboldigitalTVtittarna nu andra bekymmer - det har visat sig att om riktigt kraftiga regnoväder ligger på emellan parabolen o satelien så orkar det ine dekoda och då försvinner alla kanaler.

Kan vara intresannt att se andras synpunkter.

73 de Magnus
 
Tror faktiskt inte problemet försvinner med digital tv i sig.
Kanske med markburen tv.
Kabel tv bolagen ligger fortfarande och sänder på idiotiska frekvenser.
Bredbandiga antennförstärkare och taskiga gamla kablar kommer ställa till det iallafall.
Iallafall i lägenheter.

Det där med paraboler som Magnus va inne p åberor på att bolagen rent av är så snåla numera så att dom skickar med 40 eller 60 cm skålar. Det räcker inte till.

73 de Christer
 
Back
Top