Ringmatare i avloppslock

SM4DXO

New Member
Hej!

Jag har gjort en ringmatarantenn för 1296MHz och 2320MHz som är inbyggda i ett 160 mm lock för avloppsrör (orange färg). Vad jag förstått så är materialet i locket polypropen. Så långt har jag kommit.

Nu till problemet. Jag vill ju skydda dessa två inbyggda ringmatare med något skydd över lockändan. Är det någon som har något tips? Själv har jag funderat på att limma på en glasfiberväv eller duk. Problemet är i denna jungel av limmer vad man skall välja. Desutom så vill jag ju att väven skall vara vattentät. Går det i så fall att lägga på klarlack över?

Om detta går att genomföra så vore jag intresserad att veta vilka produkter jag skall införskaffa. Finns det olika glasfiberdukar och i så fall vilken och vad skall jag fästa den med mot kanten på avloppslocket och hur får jag glasfiberduken vatten- och vindtät?

Hoppas det finns någon specialist på detta område.

73!
Mats-Ingvar
 
Polypropen är "syskon" med polyeten. Polyeten är ju bekant som ett material vilket används i behållare för alla möjliga kemikalier. Med andra ord så är det så gott som omöjligt att limma polypropen.

Det bästa sättet att fästa ihop polypropen (PP kallas det på fackspråk) är genom svetsning.
Mitt förslag blir att skaffa fram en skiva av PP och kapa till den så att den passar över lockändan.
Använd sedan en varmluftspistol med ett mycket smalt mustycke och smält ihop kanterna.
Det är mycket enkelt att svetsa med denna metod. Fogen blir mycket stark och helt vattentät.

73 de Anders, SM7TJC
 
Hej Anders!

Tack för tipset. En följdfråga. Jag har byggt mataren efter samma princip som DD7MH http://www.dd7mh.de/index.html och när man tittar där på bilden på http://www.dd7mh.de/PDFDatenbl/R2313bweb.pdf så ser det ut som om skyddet på locket liknar glasfiberduk. Kan det i alla fall vara en tunn skiva av polypropen och vet Du i så fall var man kan hitta sådant tunnt genomskinligt material?

Man håller ju inte på med sådant här varje dag så inte lätt att begripa sig på. Jag har tittat lite på Loctites produkter och fått intrycket att Loctite 406 med primer 7239 skulle fungera på polypropen, men frågan är om det är lämpligt mot glasfiberduk??

73!
Mats-Ingvar
 
Last edited:
Hej Mats-Ingar!

Nu har du väl kanske kommit ganska långt i ditt bygge...
Men borde det inte funka fint med att bygga in ringfeeden tex i en liten rund plastlåda?
Har gjort en prototyp på en ringfeed för 2320MHz, där tanken va att använda en "matlåda".
Tror att Per SM0DFP har gjort en liknande konstruktion. http://w1.858.telia.com/~u85816610/

73 de SM6VTZ/Christian
 
Back
Top