Robotklippare som INTE stör, har du tips?

SM5OCI

Well-Known Member
Hej!

Mina goda grannar skall skaffa robotgräsklippare. Eftersom de är, som jag skrev, goda grannar, frågade de om jag kunde tipsa om klippare som inte stör mig!

Har du tips om icke- eller lågstörande klippare vore jag tacksam för info.

Info om klippare att undvika vore också trevligt.

m.v.h.
SM5OCI Per
 
Hej!

Jag är rätt insatt i slingsignal problematiken och även styrning av maskiner med cm precision. Det finns inte idag någon rimlig lösning att få till exakt precision på robot utan att dra på sig kostnader.
Inom jordbruk kör man 2cm precision med korrektionssignal men då kostar det. Inget som en vanlig konsument klarar.

Vad det gäller robot och störning amatörradio behöver man veta vilka band som är mest prioriterade under sommar halvåret. Knappast några problem över 7 MHz med få undantag.

Mellanvåg upp till 7 MHz kan vara en mardröm.

Mitt råd till din granne vore efter att veta, hur många kvadratmeter det gäller, samt vilka band du priotiterar ett par tre olika märken.

Idealet vore en äldre Zucchetti med analog signal då den inte hörs någonstans, förutom om nästa granne har ett visst märke som då blir utstört och stannar... HI! (blir ju ännu tystare)

mvh Håkan
 
Last edited:
Nya krav på robotklippare sedan i förrgår, nu ligger de under RED, dvs nya standarder
Frågan är då hur mycket bättre det blir för oss radioamatörer med dom nya kraven.
Det lär ju inte bli helt tyst.
 
Tre av dom närmaste grannarna har worx landroid, ett par olika modeller, dom hör jag inget av, däremot min Jula Meec och en grannes Bosch stör friskt, boschen är helt grym, stör ut hela HF:en, tackolov så stänger den av slingan när den kör in o laddar, på min har jag monterat en lite Micro brytare som slår av Sling signalen när den kör in o laddar, grannarna andra sidan vägen o en tomt bort har Husqvarna, verkar inte heller störa.
 
Nej, tyst blir det nog inte.

Det är lite lurigt att veta hur mycket det stör när man har olika bandbredder och detektorer mm, samt att de flesta inte lyssnar på H-fält...
Kraven är iaf, Operating 27 dBμA/m at 9 kHz -10 M descending 3 dB/oct -3,5 dBμ A/m , quasi-peak detektor.
-3,5 dBuA 10-30 MHz.
 
Det är lite lurigt att veta hur mycket det stör när man har olika bandbredder och detektorer mm,
Jag är van att referera till EN55022 d.v.s. dBuV. Det blir lite svårt att jämföra med dBuA/m.

Här på mitt nya sommar-qth använder de flesta Robomow pga. knivarnas utförande. Mycket nerfallna grenar och kottar.
Jag har sommaren på mig att avgöra hur mycket dom stör.
 
I arbetet med att ta fram standarden måste det ju finnas ett scenario där man utgår från hur mycket signal Fritz tål när han ska lyssna på sin favoritstation på MW. Men det är ju inget som en vanlig dödlig kan få tillgång till antar jag.
/Roland
 
Hej!

Jag hade nöjet att koppla upp det senaste från Zucchetti med GPS assistans och allt lull lull i går. Jag kan konstatera att 80m samt uppåt är helt rent. (Stationär datorn hörs mycket mer) Tyvärr så kan man höra slingan på MW/160M men problemet försvinner ju under vinterhalvåret. Jag har ett extremt lågt brusgolv här ute på landet och kan lätt avgöra om det tillkommit något nytt. Jag testade ett märke som gav S9 på 80 meter när den var ute och jobbade. (En stor Viking) men helt tyst när den står i laddaren. Hört någon rapport om Robomow som hörts på 144 MHz vilket låter rätt märkligt. Vänner med Husqvarna rapporterar inga störningar men dom bor inte lika tyst som jag. (Skulle nog kunna låna en maskin för test om det finns intresse)

Jag tror helt enkelt att bästa råd till vår trådskapare är att försöka att få låna en (laddare/sändardel) för att koppla in en rulle tråd på 100m och slänga ut i trädgården likt en loop antenn... (man behöver alltså inte köra igång dom flesta maskiner för att konstatera om det förstör för amatörradio användare.)
Man kan även konstatera stor skillnad i signalstyrka om jag kör på slingan under min dipolantenn eller slingan 50 meter bort vid nästa hus.

Med vänlig hälsning Håkan SM7WSJ
 
Är det någon som provat att sätta i "traps" för amatörbanden i slingorna?
Vad jag förstått så är det bredbandsteknik och att det inte skulle påverka
funktionen.
 
Borde väl funka med ett enkelt lågpassfilter. Kan inte tänka mig att något signalinnehåll behövs över ett par hundra kHz.
/Roland
 
Hej!

Det finns exempel på slingsignaler som har släckt ADSL signalen (25-1000 KHz?) och då har man löst det med att sätta dit en sändare med filter för att få allt att fungera.

Det intressanta är att då har även signalens styrka på 80M dämpats (men inte till acceptabla nivåer.)

Borde för en duktig tekniker gå att konstruera någon form av filter,, men som i all möjlig elektronik så är det billigast fungerande lösning som gäller och varje sparad krona ger pengar på sista raden i bolagets pengakista....

73 Håkan SM7WSJ
 
Det är nog upp till oss själva att utveckla lämpliga filter som kan kopplas in
kanske att det kan ske i regi av SSA i samarbete med andra organisationer.
 
Hej!

Tror det stämmer att vi får lösa det själva. Vi lyssnar på så svaga signaler att en vanlig tekniker på dom här företagen inte ser problemet.

Jag har till en svensk servicechef skickat information, där han artigt tackade för uppgifterna, samt lite annat underlag, och lovade att vidarebefordra till högsta serviceavdelningen. Han lovade inte något resultat och det har det än så länge inte heller blivit...

Ett problem är att en del grannar vägrar att hjälpa sin granne så att även dennes robot fungerar, (dom kolliderar i signal och orsakar rymningar) och då kan ni tänka er vilka problem det blir om man har 4-5 grannar man vill avstöra för att kunna lyssna på amatörradio....

Och sedan har vi garantifrågor på deras produkt. Om vi då kopplar in ett främmande filter i systemet....

Som tur är så är det endast ett sommarproblem på dom lägre amatörbanden, men det kan förstöra väldigt mycket nöje för dom som vill använda 80M sommartid.

Hoppas att vi åtminstone kan hjälpa någon radioamatör så att han inte får sin hobby förstörd av dessa maskiner.

Med vänlig hälsning Håkan SM7WSJ
 
Intressant diskussion. Men jag skulle vilja veta lite mer om hur dessa tingestar fungerar?
Jag har en granne på 300 m avstånd och han hr en sådan som knallar omkring, men jag hör inga tömningar.
En annan granne på 50 m avstånd har inte någon robotgräsklippare. Tredje grannen 50 m är ett nybygge och där finns inga gräsmattor än, så där finns en framtida risk.

Att man gräver ned en tråd som bestämmer yttergränserna för maskinen har jag förstått.
Matas då denna tråd med en bärvåg modulerad eller ren CW? Kanske oren CW typ fyrkantvåg? Frekvens ????
Kommunicerar roboten via tråden mer än bara känner av den???
Har den GPS oxo???
Stängs signalen på tråden av när roboten är "hemma" och laddar? Eller sänder den hel vintern om man inte stänger av manuellt?

Kanske skulle ett enkelt LP-filter på matningen till tråden dämpa bandbredden?

Ja någon kanske vet mer på djupet och kan beskriva hur det hele funkar??

Kanske är signalen sådan att elallergiker blir sjuka i närheten???

De
SM4FPD
 
Hej!

Jag försöker att svara så gott det går i ordningsföljd.

Helt rätt att man i dom flesta fall gräver ner en begränsningskabel (eller lägger ut). Det finns även fall där man har en specialdesignad trädgård och arbetar med grässensorer för att inte dra iväg. Dock mycket problem med dammar och trädgårdsland mm... (slingsignal vinner)

I början körde rätt många en analog (sinussignal) som var helt ren för oss radioentusiaster. dock kolliderar dom mkt mer än vad man gör idag, då man kör en fyrkantvåg som tyvärr är väldigt bred. Jag har försökt få svar på exakt utgångsfrekvens men ingen av teknikerna från fabrik vill svara. Som en ledning finns det på en del sändare omkoppling mellan 7 och 8 KHz.

En stor fördel med den här digitala signalen är att man gifter ihop sändare och robot och får en unik förståelse för var man skall hålla sig. Vi kan i en del fall köra över varandras slingor utan problem. (finns fördelar i en del trädgårdar).

På en del maskiner finns det något som kallas GPS assistans och då får roboten hjälp att veta var han har varit samt var han inte får vara vid en viss tidpunkt, allt efter behag hos användaren.

Man kan dock inte skippa slingsignalen då cm precision som vi använder kostar för mycket för vanlig konsument. Dock så löser man det inom jordbruk till en hög kostnad.

Är sakerna rätt installerade och byggda på ett vettigt sätt så skall slingsignalen släckas när den är hemma i sitt bo. (Här finns dock avarter som kan göra folk bedrövade...)

Det här med filter låter intressant då man lyckats filtrera så att ADSL fungerar igen... Dock träter tillverkare och dom som äger telefonledningarna om vem som gör fel. Tillverkarna säger att det är en bristfällig telefonledningsinstallation och kabelkillarna säger att roboten stör....

Och sedan har vi det här som du känner från din bransch, att en del gör avkall på det som är rätt och bestämt så, men man tar en genväg i stället. Man bryr sig inte om att det skall fungera för alla utan tänker mest på sig själv.

Som tur är har elsäkerhetsverket börjat att titta på det här.

Med vänlig hälsning Håkan
 
Husqvarna kör, eller gjorde tidigare, med två frekvenser och mäter fasskillnad för orienteringen.
Flera fabrikat driver slingan "single ended" där ena änden är jord / neutral och den andra änden driver signalen.
En sådan konstruktion är helt vansinning när det gäller störningar.
Dessutom så blir det väldigt svårt att ansluta en CM-drossel på slingutgången om frekvensen är så låg som 8kHz.
Det blir alltså en riktigt stor drossel.
Balanserad utgång borde vara ett myndighetskrav.
 
Back
Top