Sigma

SM0YDO

Well-Known Member
Hej vi som inte är nördar har ingen aning om vad det där är för någonting ?

Mvh sm0Ydo
 

SM4FPD

Well-Known Member
Den är bara 6 m lång, (längd inte frekvens).
Vilket givetvis oavsett hur den matas och anpassas ger låg verkan på de lägsta frekvenserna.
Kräver tydligen manuell antennanpassare, enligt en sorts lista längst ner, och autotuner på några band. ????
Nätet är fullt av beskrivningar av "longwire-balun", dvs ett sätt att mat en tråd bredbandigt och försök att få flera amatörband täckta.
En sådan är nog vad vi kan finna i botten på denna antenn.
Spröt eller tråd har sedan knappast någon betydelse. Klart att med tråd kan man göra den längre utan at det syns så väl.
Med spröt blir den enkel och praktisk att sätta upp, och sprötet, särskilt om det kostar en slant ger även lite större känsla för att man köpt något bra.

Man kan säkert lyssna rätt väl på de låga banden, köra bra med trafik på mellanbanden 14 - 28 MHz.
På 50 MHz börjar förluster i koaxen vid hög SWR i kabeln påverka rätt rejält. På det bandet bör man, som jag ser det ha en antenn som stämmer utan extra avstämning i kabelns nedre del. Men visst kan man leva med lite förluster, om man bara har plats för en antenn.

SM4FPD
 

SA5A

Well-Known Member
Jo, precis som SM4FPD antyder är det inte en supereffektiv antenn. En vanlig dipol är mer effektiv. Men visst, vill man ha möjligheten att köra många olika band på samma antenn, får man ta en del förluster. Alternativt väljer man en antenn, som man matar med högohmig stege, och stämmer av med en balanserad antennanpassningsenhet. En vertikal pinne på 6 meter kan ge bra strålning mot horisonten från 12 metersbandet till 20 metersbandet, ungefär. Om antennen inte har jordplanstrådar eller jordplansspröt så kommer strömmen att ta andra vägar, sannolikt maströret eller koaxialkabeln. Hur stor strömmen blir och hur strålningsdiagrammet blir beror då på hur maströret och koaxialkabeln är utformade och placerade. Det är strömmen i en ledare som genererar radiovågorna, och för att det ska flyta en ström krävs en sluten krets.
 
Top