Skånes radiotekniska A1-grupp inbjuder till "aktiva radiofältdagar"

SM7EQL

Kortvågs- och UKV-tekniker
Om konceptet:

Under våren-sommaren 2018 kommer ett antal s k "aktiva radiofältdagar" på i förhand rekognoserade stationsplatser längs Romeleåsen öster om Lund att genomföras.

Två stationsplatser som uppfyller grundkraven på störningsfrihet, lämpliga antennträd, fritt läge och god tillgänglighet har valts ut för pilotprojektet.

Stationsplatserna är valda så att de ligger relativt långt ifrån bebyggelse med el- och kraftledningar. Bilar kan parkeras på P-platser vid angränsande Naturskyddsområden. Det krävs därefter en kort promenad mindre än 1 km på skogsstigar för att komma fram till stationsplatserna.

Intresseanmälan kan göras för att bli uppsatt på en sändlista. Kallelse med angivande av ungefärligt område sker via e-post med några dagars varsel för att bättre kunna pricka in vädret som bör vara vindstilla, lagom varmt och helst blå himmel eller enbart lätta moln. Deltagaranmälan måste sedan göras för att få reda på den exakta stationsplatsen. Är väderprognosen stabil görs ett första utskick upp till en vecka före utsatt datum.

Villkor för att delta är:

-att en komplett lågeffekt (upp till c:a 10 W) KV-portabelstation för morsetelegrafi (A1) inklusive antennsystem, batterier och vad som behövs för att upprätta en fungerande station tas med. Det går alltså inte att delta som åskådare, utan att ha med en egen radiostation.

-att du har tid att avsätta en hel dag. Dagsprogrammet börjar med samling på angiven plats kl 09.00 med avslutning senast kl 17.00. Observera att det förväntas att du är med hela dagen. Det är därför viktigt att du i god tid inhämtar utegångstillstånd från frun eller den som bestämmer över ditt liv.

-att du inte kommer i trätofflor eller sandaler. Lämplig klädsel i skogen är kraftiga skodon och oömma kläder.

-att du tar med eget sittunderlag, filt, vind- solskydd, fältstol och ev ett mindre campingbord eller dylikt. Tänk smått men bekvämt.

-att du medbringar egen mat och dryck i den omfattning att en hel dag kan överlevas i skogen.

-att du tar med en junkbox med div tråd, verktyg och annat bra att ha om det skall experimenteras med antenner. (Antennanalysator finns på platsen.)

Huvudsyftet med projektet "aktiva radiofältdagar" är att under fria former tillsammans experimentera med antenner, räkna på antenner, mäta på antenner, köra lite radio, jämföra våra portabelstationer, diskutera förbättringar, nya projekt och klura på hur radiostationerna kan optimeras på olika sätt. Syftet är inte att sitta för sig själv långt bort från gruppen, med tätslutande hörlurar, och fylla loggen med 5NN TU-kontakter för att sedan åka hem.

Antalet deltagare är just nu begränsat till ca 6-7 personer. Dels för att radiomiljön inte skall bli allt för besvärlig och dels för att vi vill testa konceptet "aktiva radiofältdagar", inte att arrangera fler korvgrillningsträffar som redan är väl beprövade.

Som deltagare måste du alltså vara genuint intresserad av radio & antenner och gärna kunna bidra med något själv.

Du kan göra en intresseanmälan via e-post till info@sk7lt.se redan nu.

Beskriv gärna din egen portabelstation och dina huvudintressen inom radio. Vi tror att ovanstående "att-satser" räcker gott för att du själv skall kunna bedöma om detta är något för dig samt för att hålla antalet intresseanmälningar på en hanterbar nivå. Bättre några få riktigt intresserade än många ointresserade.

Väl mött i skogen hälsar Bengt EQL & Henrik ZFB
 
Mycket trevligt initiativ. Själv uppfyller jag (nu) inte alla skallkrav, men tids nog borde jag vara redo.
 
Till den som undrar...

Uppropet har tills nu gett 8 intresseanmälningar vilket faktiskt är fler än vi vågade hoppas på. En första inventering bland deltagarna har gjorts och det går bestämt att säga att gruppen tillsammans förfogar över både materiella och kunskapsmässiga resurser så att i princip alla sorters radio- och antennprojekt kan förverkligas. Samtliga arbetar inom elektronikbranchen i någon form. Några även med mekanisk konstruktion med tillgång till moderna maskiner.

Tanken med det här var som sagt inte primärt att sätta sig på en stubbe i skogen och köra radio utan snarare att tillsammans experimentera med antenner och allt vad som hör till i form av mätningar, utvärdering, jämförelser och optimering av antennsystemen och den använda radioutrustningen. Alltså den tekniska sidan av amatörradiohobbyn.

Planering pågår och när vädret blivit lite bättre drar vi i fält. Det ena får sedan ge det andra. :-)
 
Back
Top