Solfläcksmaximum?

TOM

Well-Known Member
Satt och försökte läsa lite om när senaste solfläcksmaximum var, hittar lite olika påståenden. Antingen 2013 eller 2014.

Är det någon som har koll när det var?

OM det var 2013 så torde alltså minimum infalla i mitten av 2018, dvs försämrade konditioner i ytterligare ett år och i fallet 2014 i mitten av 2019?

SM5XGQ Tom
 
Det var lite speciellt maximum. Först så kom det ingen ökning av antalet fläckar så man började tala om ett nytt maunders minimum.

Men till sist så lossnade det men det blev inte ett maximum utan det blev två mindre toppar så det är antagligen det som spökar när du får fram två olika upgifter om när maximum inföll.

Googla på solar cycle 24 så finns det massvis att läsa om dena cykel.
 
Även om vi går mot ett minimum så har solen hyss för sig. Idag har det varit skapliga norrskensreflexer, iaf på 144 MHz.

Med vår klubbs enkla grejjor, 25 Wrf och sex element Yagi fem meter över berget, gick det bra att köra bl.a. OH, RA/UA, ES, YL, LY, SP, DL, PA0 och G4. Skoj skoj. Hörde någon sända EI6 men sen vart det inte mera där.

Någon prognos menar att det kan bli mer ikväll -natt, men då får det bli utan min medverkan. Behöver skönhetssömnen.
 
Det är för sent för skönhet Janne, kör en ny ruta eller nått gott DX istället. ;)
 
Nämen! Påhopp Guran!

Det blev en bra skvätt aurora även idag måndag. G4KUX var stark o go nån timme. Hörde GVF köra den hos mig ohörbare OK1TEH.
 
Passerade ditt QTH eller i alla fall Vingåker igår då vi var på väg hem till stugan från
ett födelsdagskalas nära Alberga.

Såg tyvärr inga antenner eller äldre män som uppenbart missat sin skönhetssömn :)
 
Back
Top