SSM fältmäter EMF

SM4UKE

Well-Known Member
I senaste numret (nr 7/8) av Elektroniktidningen finns en intressant artikel. Med tiden kommer den nog att presenteras på tidningens hemsida där äldre nummer finns att läsa.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, har tagit fram en mobil utrustning för att mäta elektromagnetisk fält. Det är i första hand fält från radiosändare som mäts upp med syfte att bedöma hur man ligger till i förhållande till hygieniska gränsvärden. Det skulle vara intressant att veta om SSM ser radioamatörers sändande som någon risk eller inte (radioamatörer nämns inte i artikeln). Nu är väl iofs sannolikheten att ens egen sändning skulle fastna i deras mätresultat minimal eftersom det ska sammanfalla med att den egna sändningen ska uppfattas när de befinner sig i närheten. Det verkar som man likt "street view" ska åka runt och skaffa sig en bild av läget. I artikeln framgår att de än så länge inte mätt upp några alarmerande nivåer.

Eventuellt kommer de att samarbeta med PTS för att se hur radiospektrum används vilket kanske resulterar i en utredning som visar hur effektivt radiospektrum används. De funderar också på att använda resultaten för att bedöma om EMC-tålighetskraven hos olika produkter är rimliga i förhållande till verkligheten "där ute".

Dyker det upp en Volvo V70 med en takbox så...
 
SSM:s material utgör en "guldgruva" för den statistiskt intresserade.

Jag har å yrkets vägnar själv studerat hur materialet kan användas för att t.ex. kunna bestämma nödvändiga
storsignalegenskaper hos olika former av radiomateriel, hur trender i signalmiljön varierar mellan "stad och land" samt hur man ska kunna relatera EMC-krav till de signalmiljöer som förekommer "i verkligheten".

Att SSM så småningom, kanske tillsammans med PTS, kommer att visa intresse för i vilken utsträckning och på vilka sätt radioamatörer exponerar sin omgivning för EMF är tämligen ställt utom tvivel.
En rimlig konsekvens är att effektgränserna i undantagsföreskriften kan ändras och kanske sättas i samband med en självdeklarations- och anmälningsplikt enligt tyskt mönster.

Skulle detta på sikt medföra att tillståndplikten återinförs så inte mig emot...

73/
Karl-Arne
SM0AOM
 
Det skall bli intressant att se vad som kommer ut av detta. SSM:s nya system erbjuder insamling av "ögonblicksbilder" från olika platser där de sändare som sänder konstant fastnar i nätet medan de som inte var aktiva just då klarade sig. Ungefär som Polisens fartkontroller. Men det kan nog ge en bra bild av hur radiomiljön kan se ut i en typisk stad och ju mer data som samlas in under allt längre tid ju fler slutsatser kan dras. Tydligen mäter man inte under 30 MHz. Tekniken att koppla GPS-positioner till mätplatserna gör mätningarna bekväma jämfört med äldre teknik.

12.jpg
Så här såg Telegrafstyrelsens och Radiobyråns mätantenn ut som användes för fältstyrkemätningar på rundradiostationer i slutet av 20-talet.

13.jpg
1928 hade man krympt ner utrustningen en aning. Ramantennen och den nya sofistikerade mätmottagaren är upphängd i gummistroppar i ett järnstativ för att klara av hålorna i dåtidens vägar. Bilen är Radiobyråns Tjänste-Citroen som används för ändamålet. Utrustningen på bilden ovan var kapabel att mäta mellan 225 - 1700 meters våglängd och registrera fältstyrka mellan 0,03 mV/m till 2V/m med en mätnoggrannhet av 5%.

Undrar vad Radiobyråns folk skulle sagt om de fått se dagens teknik med GPS och datorbearbetning av mätdata. Då på den tiden tog varje mätning c:a en halvtimma att genomföra. Mätmottagaren skulle kalibreras och få tid att stabilisera sig inför varje mätning.
 
Back
Top