Lite utveckling av resonemanget, för den som vill
För vanlig koax är våghastigheten oftast 66% av ljushastigheten som redan sagts. Kör man med skummat dielektrum brukar man hamna på 80-85% eftersom ju mer luft-ju närmare 100% av ljushastigheten i vakuum/luft kommer man. Du måste ta reda på exakt siffra för våghastigheten för just den 75 Ohms-kabel du skall använda. Finns gott om data att hitta på nätet.
Principen är att en kvartsvågstrafo fungerar som impedansanpassare då kvartsvågskabelns impedans sättes till geometriska medelvärdet av in- och utimpedanserna. I vårt fall vill vi ha 100 Ohm mot varje gren från T-stycket eftersom 2 st 100 Ohm parallellt blir de önskade 50 Ohm mot sändaren. 2 st likadana kvartsvågstrafos mot varsin antenn erfordras.
Vi måste då se 100 Ohm in på ena sidan av kvartsvågstrafon och 50 Ohm på andra sidan som är mot antennen.
Geometriska medelvärdet mellan 50 och 100 Ohm beräknas: √(100*50) (kvadratroten ur inimp*utimp) vliket blir ca 71 Ohm och tillräckligt nära är 75 Ohm så därför kör vi med det.
Man kan också betrakta det på ett annat sätt. Försök följa vad jag menar (rita upp kanske):
Vi säger att man parallellkopplar de 2 antennerna i en punkt och där ser man då följaktligen 2 st 50 Ohm parallellt dvs 25 Ohm. Skall vi sätta en kvartsvågstrafo från 25 Ohm mot 50 ohm blir det geometriska medelvärdet √(50*25)=35,4 Ohm. Vi kan åstadkomma en transmissionsledning på 35,4 Ohm med 2 st parallella 71 Ohms-koaxar. Eller 2 st 75 Ohms blir tillräckligt bra eftersom det är det vi enklast kan komma över.
Nu kan man göra följande betraktelse: Vi matar in från sändarens 50 Ohm till ena sidan av de 2 parallellkopplade 75 Ohms-kvartsvågkoaxarna. Andra sidan är ju en kopplingspunkt med 4 st kablar: De 2 st kvarstvågskoaxarna och de 2 st kablarna från antennerna.
Om vi delar denna punkt till 2 kopplingspunkter så att ena kvartsvågstrafon går till ena antennen i ena punkten, och andra kvartsvågstrafon går till andra antennen i andra kopplingspunkten så inser man att vi har samma spänningspotential i de 2 punkterna. Därför spelar det ingen roll att vi gör denna uppdelning och då har vi samma sak som i första beräkningsexemplet. Kul va?
Om vi skulle ta och göra ett par kvartsvågstrafo med en 66% 75 Ohms-kabel:
Hel våglängd: 300/144=208cm
Kvarts våglängd: 280/4=52cm
Således är det alltså 52cm i vakuum/luft för att åstadkomma 1/4 våglängd. Längden av den långsammare kabeln blir 66% av detta: 0,66*52=34cm
Alltså gör du kabeln 34cm men tänk på att ta med kontakterna så mät från mittpunkten i T-korset fram till N-kontaktens mitt ungefär så blir det tillräckligt bra. Bandbredden blir ändå runt 50 MHz så någon cm hit eller dit spelar ingen roll. Det viktiga är att de är lika långa.
Kopplingsdosor behövs inte om N-kontakterna noggrant tejpas med vulktejp och överst ett lager vanlig eltejp (för att skydda vulken mot UV och pickande fåglar).
Kör gärna hona på ena sidan av kvartsvågstrafona och hane mot T-stycket så slipper du N-hona-hona i övergångarna mot antennerna. Fast du kan ju sätta hona från antennerna också. Smaksak kanske. Bara det hela passar ihop i alla ändar
Skall du har kortare stackningsavstånd så att 3/4 våglängders kablar räcker så kan du överväga det som FUD skrev så slipper du övergångar till 50 Ohmskabel mot antennerna. 3/4-vågs kan betraktas som 1/4-vågs plus 1/2-vågs och det är känt att om du har 1/2 våglängds koax mellan 2 punkter så kan n*1/2 vågs koaxen ha vilken impedans som helst utan att påverka. Så att man har lagt på 1/2 våglängd 75 Ohms-koax mot 50 Ohms-antennen gör alltså inget mer än att den också har sin begränsade bandbredd och man får en något smalare total bandbredd i kablaget. Kablarna i 66%-exemplet ovan blir då 3*34 cm=102 cm. Det innebär att du kan ha ca 2 meter mellan antennerna vilket räcker för mindre beamar.
Lycka till!
Per YES