1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Störning 2mhz bred på 80m och 40m - video

Discussion in 'Störningar' started by SA6HMA, Aug 2, 2020.

 1. SA6HMA

  SA6HMA Active Member

  Hej! Nyligen har jag fått en hemskt jobbig störning på 80m och 40m. Tidigare har 80 funkat ganska bra så blev mycket besviken över detta. Kan någon ge en kvalificerad gissning utifrån videon vad detta pulserande helvete kan vara? Ca 2mhz bredd både på 80 och 40 bandet. Övriga frekvenser är oberörda av detta.

  Edit: Fel! Dessa pulserande störningar finns hela vägen upp till 27mhz. Har tittat mer noga nu och det pulserar lite överallt. Suck

   
  Last edited: Aug 2, 2020
 2. SA6HMA

  SA6HMA Active Member

  Bör tillägga att störningen inte kommer från mitt hus då jag brutit all ström för att utesluta detta. Måste ge mig på jakt med någon form av pejl. Tips på lämplig grunka mottages tacksamt.
   
 3. SA0BUX

  SA0BUX Old Member

  Kan du få fram ett vattenfall också, kan ge lite mer än ett spektrogram.
   
 4. SM7CZR

  SM7CZR Old Member

  Inspelningen låter som statiska urladdningar. Ungefär som täta åskblixtar.
  Att du hittar ett maximum beror troligen på att du har max känslighet just på den frekvensen just då.
  Någon som vet bättre?
   
  Last edited: Aug 2, 2020
 5. SA6HMA

  SA6HMA Active Member

  Har kollat nu under dagen och det verkar hänga ihop med gatubelysningen eller något annat som körs på kvällstid. Frågan är hur man ska pejla in exakt vilken lampa/pryl som stör. Kan dessa gamla gatlampor orsaka en sådan störning eller är jag fel ute?

  Edit: När jag tänker efter så har jag hör lite lustiga ljud från kablarna till gatljuset. Bor i skogen så det är knäpptyst i övrigt men det sjunger lite om kablarna ibland. Antar att överslag kan fungera som en bredbandig gnistsändare?
   
  Last edited: Aug 2, 2020
 6. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Börja med det enklaste, ta en transistorradio sätt i batterier och kolla om störningen hörs på mellanvåg i den.
  Hörs det, ta med radion och knalla runt.
  Finns vissa möjligheter att tuan att behöva pejla, att hitta ett ställe där störningen är starkast.
  Hör du inget på mellanvåg, ta i alla fall med radion ut, så kanske det hörs om du kommer närmare störningen.

  Själv har jag en IC-R10, en mottgare som ser ut som en sandpapprat, t'äker allt från nästan noll till nära infrarött, nåja nån GHz i lla fall.
  Med bara gummipinenn och en frekvnes AM på HF kan man närma sig en störning.

  Es alla har väl en transistorradio??? Eller..

  SM4FPD
   
 7. SM4UKE

  SM4UKE Well-Known Member

  Det brukar vara bra att titta över ett lite mindre frekvensspan. Om störkällan är en typisk switchad kraftelektronik (laddare, LED-lampa, solcellsanläggning, nätaggregat...) så hittar man typiskt signaler med ett visst antal kHz mellanrum som upprepar sig (kanske 10 kHz, 47 kHz, 200 kHz...) och upprepningarna = switchfrekvensen. I en radio med AM-detektor låter det som ett rått omusikaliskt ljud. En spektrumanalysator är ett bra hjälpmedel men det går att klara sig med enkla saker också.

  Man bör också kolla i tidsplanet. Har man en spektrumanalysator ställer man den på zero span och lämplig sveptid (som beror på störningens karaktär). En annan möjlighet är att ansluta ett oscilloskop till högtalarutgången eller använda något lämpligt program som använder datorns ljudkort. Det är speciellt bra för att kolla pulserande störningar. Gör man den här kollen så märker man om man har att göra med en pulserande störning och det ger ovärderlig info för det fortsatta letandet.

  Om det låter som statiska urladdningar kan det vara glapp någonstans. Misstänks gatljuset så finns många ställen att leta på. Är det pulserande signal så har man en fördel att det blir störningar på i stort sett hela frekvensspektrumet och då kan man leta med en VHF/UHF-radio. Det funkar enormt bra för att söka DEN STOLPEN bland mängder i en störande kraftledning. Det stör kanske kopiöst på kortvåg men det är oftast hopplöst att leta med en KV-radio. Oavsett vart man är längs linjen låter det ungefär lika starkt. Tar man i stället ett VHF/UHF-radio och traskar längs ledningen så hittar man förr eller senare rätt stolpe (och kan få en hel del motion på köpet). Den taktiken kan funka fint bland en massa gatlyktor också om störningen är av impulskaraktär.

  När det gäller belysning så finns en hemsk störkälla i form av utbrända metallhalogenlampor. När de håller på att ge upp så beter de sig ungefär som ett klassiskt lysrör - står och blinkar. Men blinkandet går så snabbt att det ser ut som de lyser. Varje tändförsök ger en impulsstörnig. Har varit med om att det stört mobiltelefoni uppe på 900 MHz.
   
 8. SA6HMA

  SA6HMA Active Member

  Jag har tyvärr ingen bärbar MV radio men i princip skulle jag kunna promenera runt med en laptop och min SDRPlay RSP1A. Kommer behöva bärhjälp eller en kärra. Det hela kommer se ganska suspekt ut. Hur skulle en lämplig antenntråd se ut för att få lite riktkänslighet? Har kollat både smalt och brett och kan konstatera att ingen komponent märks under 2800khz och inget över 27Mhz. Det är som hela brusgolvet svänger stötvis uppåt som kan ses på videon. Ska passa på gatljuset nu ikväll och se om det startar i samma ögonblick. Det låter som det kan vara en av de antika lamporna som börjar ge upp. Undrar om man kan snabba på döden på något sätt eller är det hagelgeväret som gäller för att få lite frid i etern.
   
  Last edited: Aug 2, 2020
 9. SM0GLD

  SM0GLD Vänsterhänt

  Eller en RTL-sticka och lämplig "app" till telefonen.
   
 10. SM4FPD

  SM4FPD Well-Known Member

  Bilradion då, den har väl mellanvåg.
  Men du nämner att det inte finns någpn störning under 2,8 MHz, men lyssna i alla fall på bilradion 1,4 MHz exvis. Kommer du nära kan det bli ljud.
  SM4FPD
   
 11. SA4LGZ

  SA4LGZ Patrik

  Ta på dig en varselväst eller liknande så ser det ut som att du utför ett viktigt arbete som ingen ska lägga sig i :)
   
  SA6HMA, SM2OWW and SM0GLD like this.
 12. SA6HMA

  SA6HMA Active Member

  Har inte haft tid att springa runt längst slingan med gatljus men kan konstatera att brusgolvet går från -105dbm stabilt när ljuset är släckt till -100dbm med pumpande rörelser upp till -95dbm med ljuset tänt. Ibland ser man att brusgolvet gör vågen och sveper sakta uppåt. Ännu en pusselbit kanske.
   

Share This Page