Störning på 2m repeater

SM6VTT

Well-Known Member
Den 5 feburari dök det upp en störning på vår 2 meters repeater i Trollhättan. TX 145.7625 RX 145.1625. Repeatern består av två kommersiella ICOM stationer F310, Slutsteg från Radiosystem, Decibel kavitetsfilter och en 2stackad Aerial Oy.

Så här lät den från början: http://www.sk6dw.se/dokument/ljud/R6x/tutr6x.wav

Lite varierade signalstyrka, ibland svagare och ibland starkare. Tonen varierade också, ibland svagt och ibland starkt. Först började vi lyssna på infrekvensen bland annat i området runt repeatern. Repeatern sitter inne i stan med bostadshus runt om. Hittade lite signaler men inget som lät samma som störningen.

Vi åkte till repeatern och felsökte, mätte effekt och kontrollerade att allt såg okej ut. Givetvis var "störningen" svagare än tidigare så den hördes bara i bakrunden som ett pipade på svagare stationer.

Det som vi märkte var att att logiken sände ut en bärvåg på infrekvensen, någon som inte verkade så lämpligt även om den sitter i en skärmad låda med genomföringskondigar. Det var dock ingen ton med på bärvågen som kom från logiken. Vet inte om den hade funnits där från början men hur som helst, vi hade en logik till som var av en senare version som vi bytte till. (Norsk logik, Hamcontroller64)

På eftermiddagen den 14/2 försvann störningen.

Säg det som varar för evigt. Den 21/2 var den tillbaka och utan tutande. (förutsätter att det är samma "störning") Den hade varit tyst i 7 dagar. Signalstyrkan var nu lite svagare men tillräckligt stark för att öppna bruspärren. Det är en konstant bärvåg som inte är modulerad.

I logiken finns det funktion för att mäta signalstyrkan. Logiken stänger av sändaren, lyssnar efter DTMF # och sedan sänder den signalstyrkan och återutsänder dtmf tonen som den har hört. Vad jag kunde höra fanns det ingen inteferens från störningen när inte sändaren var igång. Är dock inte helt säker.

Den 25/2 var störningen helt borta igen.

Man skall kanske inte utesluta fel på repeatern men det låter ju som att det är Intermodulation mellan flera sändare, bland annat repeaterns. Hittade ett bra program på nätet där man kan räkna på intermodulation. Finns under downloads och IM. Fritz Dellsperger

Men något måste ju tillkommit för problemet har inte hörts tidigare och repeatern har varit uppe i över 1 år. Det enda som jag har hört är en digitalsignal, troligtvis personsökare Ermes på 169.650. Sitter i en annan mast i närheten. Den sänder hela tiden och är väldigt stark. Det är troligt att den är inblandad.

Frågan är vad det är för sändare som har tillkommit. Troligtvis är det 3 sändare eller fler som skapar detta, om det nu är intermodulation? En sändare som sänder konstant i 9dagar, tyst i 7, sänder i 4.. tyst i..??

Någon som har stött på nåt liknande eller har nåt tips vad man skall börja med?

Vi skall till repetern och mäta när vi har möjlighet så vi vet att det inte är nåt fel på den. Det verkar kanske inte så troligt efterssom störningen kommer och går i "långa" perioder.

Tyvärr så finns det mycket "skit" som stör i dagens läge så det är inte så lätt att hitta källan...

Så alla tips är välkommna!
 
Hej!

Om det är intermodulation (3:e ordningens eller högre) så gäller det att förhindra att de obehöriga signalerna kommer in i repeatermottagaren.

En gång i mitt tidigare arbete hade vi en störning på en kommradio (78 MHz) som skapades av 2 andra sändare som låg 2-3 MHz lägre i frekvens ( 2 x f1 - f2), ett specialdesignat kristallfilter (bandpass), som spärrade de oönskade frekvenserna löste problemet.

För att testa kan ni kanske prova med några kaviteter som bandspärr på sidorna om RX-frekvensen eller som bandpass för nyttofrekvensen. Duplexfiler har normalt en ganska flack kurva på bandpassidan, så de filtrerar oönskade signaler dåligt. Ett helixfilter från junkboxen kan kanske också funka!

Hittade en sida som beskriver de olika intermodulationsbegreppen och hur de skapas:
Procom , Intermodulation mellan tätt placerade sändare

/SM2DLA
SK2AU Repeatrar
 
Last edited:
För många år sen råkade vi ut för nåt liknande på SK4RGL i Falun. Efter ganska mycket lyssnande och funderande fick vi fram att det var närradiosändare på 88,8 MHz, P1 på 89,4 MHz och repeatersändaren på 144,625 MHz som blandades i en SRA basstation på ca 82 MHz, som strålade in i repeatermottagaren på 144,025 MHz.

Efter lite prat med basstationsägaren monterades en öppen kvartsvåg för 145 MHz med kompensationsstub för att stämma bort kvartvågsstuben på 82 MHz. Det dämpade både repeatersändaren in i stationen och intermodulationsprodukten ut ur den, och störningen försvann.

Närradiosändaren var drygt 2 km bort och P1-sändaren ca 40 km bort. Frekvensavståndet mellan dem är 600 kHz, så blandat med repeatersändaren hamnade lite signal på infrekvensen. Avståndet mellan repeaterantennen och 80-MHzantennen var inte så stort, snarare litet...

Hälsningar

/Jan
 
Det första jag skulle göra är att försöka ta reda på om repeaterns mottgare är störd även om repeaterns egen sändare stängs av.
Dvs man måste försöka höra i rep. mottagaren och slå på och stänga av sändaren.
Man kan ansluta rep sändaren till en konstantenn, och stå vid repeatern med en handapparat och starta den, om då störningen är borta är den egna sändaren del i den process som alstrar störningen.
I sådant fall är det en cirkulator som behövs på repeatersändaren.
Man kan även prova med lägre effekt, dock måste man minska effekten genom att sätta en dämpsats mellan sändare och sändarens filter, exvis 6 dB.
Att skruva ner sändarens effekt minskar inte dess eventuella skapande av Imd.
 
Nu är störningen helt bortblåst, den har var varit tyst sedan middagstid 3/2.

Det sitter 2 cirkulatorer på repeatern, före och efter slutsteget.

På den gamla repeatern hade vi sporadiska problem med störning från P2 så det sitter en stubb på den redan. Det kan ju vara samma problem som tidigare men att den uppför sig på ett annat sätt med dom nya grejorna.

Man får väl glad så länge den är borta... :)
 
Back
Top