Störningsjakt...

SM6GXV

QRV: HF, VHF, UHF
För några veckor sedan noterade jag att någonting störde på 2M. Det var på den lokala VMG-frekvensen 145.450 där det började höras en störning som repeterades med nära nog 1Hz. Den störde ut svagare signaler och visade sig finnas på hela FM-bandet. På smalbandsdelen var det tyst tills jag vred antennen åt öster. Störningen fanns bredbandigt över hela 2M-bandet. På FM-delen med en vertikalpinne var den S4-S5. En kvällspromenad gav inget uppenbart svar. I dag fick jag låna fd. arbetsgivarens "RFI-kit", bestående av en väska med handburna antenner från R&S och en liten bärbar Anritsu spektrumanalysator.

Anträdde så en promenad i området och i den riktning min 2M-yagi resulterat i högsta signalstyrkan fann jag så ett hus ca 300 meter från mitt eget där signalen var så stark att analysatorn bottnade om man slog på R&S-handtagets inbyggda förstärkare. Turligt nog var frun hemma och jag hade möjlighet att gå omkring och leta. Först trodde jag att det var en nyinstallerad laddbox för elbilar då signalerna var starka där men även efter att ha slagit av huvudbrytaren för laddboxen var signalen kvar, om än svagare.

Efter att ha cirkulerat runt huset och då antennen hela tiden indikerat max signalstyrka innifrån letade jag runt utan att hitta någonting som verkade mystiskt. Men så sa frun att "Jomenvisst - det glömde jag - Vi har en badrumsbelysning som står och blinkar. Något är fel med den och den har varit så i några veckor" Badrumsbelysningen visade sig vara två små LED-spottar i ett fönster som blinkade med en PRF strax under 1Hz och vars blink nu bottnade analysatorn även utan förförstärkaren.

Belysningen gick inte att stänga av. Hur och var man hade fått in det nätagg som måste finnas undgick mig men då det fanns en dimmer anar jag att inkopplingen var sådan att den dimmern egentligen krävde en resistiv belastning (typ gammal 60W-lampa) och nu på något sätt läckte tillräckligt med energi för att få LED-spottarna att tända till, inte orka, osv.

Anritsu.jpg
Pulsad störning. 144.200 MHz. Zero-span med tidsaxel i X-led.

BlinkandeLED.jpg

Lyckades inte fånga en "blink" men dessa två små LED-lampor i övre delen av fönsterkarmen störde på VHF flera hundra meter...
 
Vid sedan om att en del LED-produkter redan från början har bedrövliga EMC-egenskaper är det väldigt vanligt att de åldras på ett sätt som ger störningar. Dvs en "fräsch" lampa stör inte men sedan börjar de störa. Om de står och blinkar så är det ju uppenbart att något är fel, men det förekommer (säkert lika vanligt) att det inte blinkar utan lampan i fråga fortsätter att lysa som den sak och då märker säkert inte den som har lampan att något är galet. En "normal" människa har oftast inte heller några kunskaper om sådant här och även om man kanske har egna störningar där hemma så förstår man kanske inte sambandet.

Svullna elektrolyter med skyhögt ESR brukar vara orsaken, då främst den första filterlyten närmast nätlikriktaren. Drar mig till minnes en hyreskåk där man i trapphusen hade LED-armaturer som alla i varierande grad hade svullna lytar. Och det var saker som hade uppnått en respektingivande ålder av säkert flera år. :-) Elnätet utgör sedan en fin sändarantenn som effektivt sprider signalerna vidare.

I ett köpcenter här i trakten noterade jag (nörd som man är) ett helt våningsplan där var och varannan LED-armatur i taket flimrade, blinkade, lös lite halvsvagt, var stendöda, fungerade osv. Man kan ju spekulera i störnivån där.

Till LED-lamporna kan man lägga till allt annat jox som innehåller eller drivs av någon extern switchad sak, och det är ju ganska många numera. För en ordinär radioamatör har det nog blivit ett heltidsjobb att hålla rent i radiospektrum. Och när man lyckas finna och åtgärda en störkälla är det en tidsfråga till något annat dyker upp. Inget radioamatörhem är därför komplett utan en portabel antenn och spektrumanalysator (eller någon form av mottagare).
 
Lyckades inte fånga en "blink" men dessa två små LED-lampor i övre delen av fönsterkarmen störde på VHF flera hundra meter...
Jag har sett förpackningar med sådana där små LED försedda med en varning för att ledningen till LED-armaturen från drivdonet inte får förlängas (på grund av risken för störningar).
Att folk struntar i denna varning är nog ganska vanligt, just vid användning i fönstersmygar då inte drivdonet ryms i närheten.

Jag fick för en tid sedan en fråga om jag kunde förklara varför LED-belysningen i flera rum i en villa inte gick att släcka helt.
Efter en stunds diskussioner kom det fram att det hade monterats glim lampor parallellt över strömbrytaren för att man skulle kunna hitta strömbrytaren i mörker.

I brist på självlysande trycken var idén ganska god och det har nog fungerat med vanliga glödlampor men med LED gick det inte så bra.

När funktionen förklarats och nackdelarna gjorts tydliga så fick jag beskedet att glim lamporna skulle tas bort.
 
Det otäcka med dagens äventyr är att när jag gick omkring och viftade med antennen i mina pejlingsförsök kunde jag se hur brusnivåer kom och gick allteftersom grannhusen passerades. Dock inte i nivå med badrumsbelysningen men ändå trist att notera.

Ett investeringsbehov som -UKE skriver har helt klart uppstått.

Det hela lär väl sluta i att man tvingas skaffa ett ekofritt skärmrum. Jag fick faktiskt ett sådant för många år sedan men hade ingen möjlighet att härbergera det så jag passade det vidare till ett EMC-labb i Göteborg.
 
Det otäcka med dagens äventyr är att när jag gick omkring och viftade med antennen i mina pejlingsförsök kunde jag se hur brusnivåer kom och gick allteftersom grannhusen passerades. Dock inte i nivå med badrumsbelysningen men ändå trist att notera.
Kanske dags att börja med stadsvandringar där man i stället för att spana efter kulturella saker ger sig ut med antenn & analysator/mottagare. Skulle vara lite intressant med en mobil utrustning som körs runt och störnivåerna loggas mot GPS-position och presenteras som en "värmebild" på en karta. Det kommer förstås att göra att huspriserna rasar i vissa utsatta områden med hög störnivå. Kanske tom blir en valfråga i höst.
 
Dessa trasiga drivdon utgör också en högst potentiell brandfara, Dessutom är de ofta inbyggda mer eller mindre olämpligt. så det kan man ju trycka lite extra på när man försöker städa bort störningar från grannar, att det tom kan bli farligt om dessa lämnas utan åtgärd.

Badrumsbelysningen här hemma är 12V och levererades med switchande drivdon, dessa kastades omgående i skrotbingen och ersattes med två små fina ringkärnor. Båda har än idag, 10 år efter monteringen full funktion! Det hela monterades på vinden i en liten låda som man lätt kommer åt för säkringsbyte eller service
 
Kanske dags att börja med stadsvandringar där man i stället för att spana efter kulturella saker ger sig ut med antenn & analysator/mottagare. Skulle vara lite intressant med en mobil utrustning som körs runt och störnivåerna loggas mot GPS-position och presenteras som en "värmebild" på en karta
SSM har en sådan anordning fabrikat Rohde&Schwarz som funnits beskriven i bl.a. Ny Teknik. Den har använts för att samla in data i frekvensområdet 30-3000 MHz för den studie om EMF-exponering som publicerades i en vetenskaplig tidskrift:

"Extensive Frequency Selective Measurements of Radio Frequency Fields in Outdoor Environments Performed with a Novel Mobile Monitoring System"

för snart 10 år sedan. Rådata finns kvar, och har senare använts för att få en statistisk uppskattning om vilka krav som det egentligen ställs på storsignalegenskaperna hos kommunikationsradioapparater.

De ungefär 80 dB dynamik som systemet medgav hade dock placerats så att det gick att registrera starkare signaler, så man kommer inte ner till brusgolvet. För att göra det behöver systemet kalibreras om så att dynamiken börjar i bruströskeln, och även använder en smalare mätbandbredd.

Nu när båda handläggarna på SSM som kunde något om radio har slutat, kanske man, om man ber snällt, kan få disponera mätsystemet för andra ändamål.

Det behövs en kalibrerad mätantenn med kända egenskaper, en kalibrerad mätmottagare med positionerings- och registreringsmöjligheter och till sist en, gärna bränslesnål, bil med försumbara egenstörningar. De sistnämnda egenskaperna kan bli ett stort problem i dag.
 
Dessa trasiga drivdon utgör också en högst potentiell brandfara,
På jobbet började det klagas över att lapptopparnas styrplattor inte längre funkade i ett visst mötesrum. Där fanns en stor bildskärm med tillhörande videokonferenssystem. Det visade sig att något hänt med nätdelen till en av enheterna. Förutom att den börjat störa något kopiöst var den så stekhet att man brände sig på den. Efter utbyte försvann alla störningar. Jag försökte förgäves få lägga rabarber på nätdelen för att dremla isär den för undersökning men då det var avtal på grejerna skulle den tillbaks till uthyraren så den försvann tyvärr spårlöst. Bildskärmen var för övrigt en sådan där äcklig plasmateve och den störde förstås också friskt, dock inte så det drabbade laptopparna.

Vid ett annat tillfälle, på samma arbetsplats, var det störningsproblem och det visade sig komma från en lysrörsarmatur i kopieringsrummet en trappa ner. Armaturen hade fyra T5-rör med HF-don. Just den armaturen flimrade en aning till skillnad från den andra. Den nyfikne och nördige slaktade den förstås, dock utan att hitta något uppenbart. Elektrolyterna verkade vara OK i den och drivdonet var av ett känt fabrikat.
 
Back
Top