1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Synpunkter på audio, sändareffekt och bandbredd!?

Discussion in 'PTS, SSA, IARU, NRAU' started by SM0HXO - Sven, Nov 3, 2014.

 1. SA7ASX

  SA7ASX Well-Known Member

  När kompressionspunkten är i närheten av 125 watt PEP kan man inte förvänta sig något annat
  mätresultat vid 150 watt än det som presenteras. Märkligt är då att man gör sig lustig, inte bara
  över mätningen, utan också över den som opererar över drivsändaren. Mätresultatet vid 115 watt
  är fullt acceptabelt eftersom steget nu arbetar mer i sitt linjära område. Säkerligen skulle mätresultatet
  se ännu bättre ut om man ger transistorerna en högre biassröm.
   
 2. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Det jag kan uppleva som knepigt är när station som hörs med svag signal ändå är väldigt bred. Det visar att signalen behöver inte vara vrålstark för att orsaka lidande till omgivningen. Trist tycker jag iallafall, då de med goda förutsättningar vad gäller bra QTH, mast och fina antenner, ändå lyckas sabba så mycke! - Vi får hjälpas åt och bidra till ett harmoniskt liv på banden.

  / Sven.
   
 3. SM0HXO - Sven

  SM0HXO - Sven Well-Known Member

  Och föresten SA7ASX, ditt inlägg, var det som kommentar till testen av RM HLA 150?

  / Sven.
   
 4. SA7ASX

  SA7ASX Well-Known Member

  Ja. Testet finns på W8JI.com
   
 5. SM3GUJ

  SM3GUJ Well-Known Member

  Om användningen av radiosändare som kallas för radiosändare är reglerat, eller t.o.m. överreglerat, så är råder en slapp inställning till de problem som orsakas av radiosändare som inte kallas för radiosändare. Det är en brist i mentaliteten hos de som har hand om normer och lagstiftning när det gäller EMC-problematiken. Detta problem är i praktiken mycket större än signalkvaliteten på amatörradiostationer på marknaden.
   
  3 people like this.
 6. SM4UKE

  SM4UKE Well-Known Member

  Det brukar bli mer och mer att "aktörer på marknaden" ska lösa problem själva i samförstånd där ute i samhället. Kan det möjligen vara så att telemyndigheten har ansett att nyckelknäppar och splatter främst är något som främst drabbar radioamatörerna själva och det blir (eller i alla fall bör bli) självreglerande när en splattergubbe får klagomål av andra amatörer och eftersom denne är just radioamatör så har denne person så pass goda kunskaper att problemet blir löst. Läser man T/R 61-02 framgår att radioamatören ska kunna det här med nyckelknäppar och splatter (stycke 5.4).

  Eftersom radioamatören har så stora friheter att kombinera ihop sändare/slutsteg/antenner så går det aldrig att få till en apparat som ur kartongen är garanterad att inte ställa till problem. Jämför med en mobiltelefon där allt är specat ihop och det därmed inte finns några möjligheter för användaren att påverka utsändningen, mycket just för att det alltid ska funka med en totalt tekniskt okunnig som använder den.
   

Share This Page