"Tänk först - och tala sen!"

Tror det var Televerket som propagerade för "Slut kom" & "Klart slut" inte bara för PR-radio utan även för landmobil radio generellt.
Det var väl snarare radioamatörerna som hade brist på radiodisciplin.

Min norrländska härkomst och långvariga träning i militär signalering har inneburit att jag har mycket svårt för det lösprat om oväsentligheter som ofta förkommer på amatörradion :)
 
Nja, jo, visst kan det vara lite si och så med disciplinen hos oss radioamatörer, men i det här fallet handlar det ju mer om överdriven anropssignaldisciplin. Är således inne på samma spår som EQL och tycker att detta eviga anropssignalrabblande är ett exempel på dålig trafikteknik!
"PTT-ringar" är en annan företeelse som jag skyr... ;)

73/Lasse
 
BUX skrev; "Tror det var Televerket som propagerade för "Slut kom" & "Klart slut" inte bara för PR-radio utan även för landmobil radio generellt."

Ja det är korrekt. Däremot behövs inte någon motsvarande signaldisciplin för amatörradiotrafik i syfte att skapa enhetlighet. Det bör räcka med att vi uppfyller grundkravet på att identifiera oss i början och slutet av varje radioförbindelse samt om förbindelsen är väldigt lång, med jämna mellanrum där emellan. Gammal praxis är varje 10:e minut men i nu gällande bestämmelser specificeras ingen sådan exakt tidsgräns. Vid längre förbindelser som sträcker sig över flera timmar eller mer så bör det räcka med identifiering en eller kanske två gånger per timma. Hade PTS ansett det viktigt att definiera jämna mellanrum så hade det väl också framgått av bestämmelserna. Det gör det inte.

Den enda disciplinen som vore önskvärd är att vi lyssnar före vi börjar ropa allmänt anrop och lär oss att alltid hålla c:a 3 kHz lucka vid SSB och kanske 300 Hz vid telegrafi för att inte orsaka onödiga störningar på "grannkanalerna" och vice versa.

Det är också bra att känna till att vågutbredningsförhållandena ändrar sig hela tiden och en till synes ledig frekvens plötsligt blir upptagen. Enklast är då att byta frekvens till en bättre och inte göra som en del figurer, hävda att de använt frekvensen sedan 1983 och därefter slå på PA-steget och försöka störa ut de andra som plötsligt råkade bli hörbara. Det senare händer ofta i samband med skymningen på 80 m i SSB-ringarna och kunskapen om vågutbredning hos en del amatörer är tyvärr så låg att de inte förstår sambanden.
 
Ja, det stämmer nog på mig också. Det är lätt att dras med på något sätt eftersom uteslutandet av att rabbla signaler gör att sändningspasset gärna blir lite avhugget och slutar i ett tomrum. Kanske vi icke-signalrabblande bara vill visa respekt för de som rabblar, d v s rätta in oss i ledet? :rolleyes:

APK skrev; "Att "Slut kom" och "Klart slut" skulle ha importerats till amatörbanden från privatradion är väl knappast rätt uppfattat - du som varit uttagen till militär signalist måtte väl veta att i de sammanhangen är (eller i varje fall var) dessa uttryck föreskrivna. "

Importen till amatörbanden började i samband med T-certifikatet på 70-talet då väldigt många privatradioutövare tog steget över till amatörradio och tog med sig de begrepp och trafikmetoder som användes där. Trafiken på FM-repeatrarna var dessutom snarlik den som utövades på privatradio så det blev naturligt att fortsätta som vanligt. Slut kom och Klart slut förekom överhuvudtaget inte inom amatörradiotrafiken innan denna period även om begreppen inom militär signalering är betydligt äldre än så och att väldigt många radioamatörer har bakgrund som signalister i det militära.

Ja visst är det väl så att man anpassar sig efter motstationen "av respekt" eller jag kallar det hellre artighet, men varför anpassar sig inte "rabblarna" till dom andra i samma utsträckning?

Jag känner däremot inte igen det där med "27Mhz jargong" och "slut kom" och "klart slut" används nästan aldrig på 2m/70cm här uppe tycker jag.
Det kan nog vara mera en geografisk skillnad tror jag, lite som att folk långt söderut åker till "tappen" och tankar, medans vi här uppe åker till "macken", alldelens oavsett om det är en Statoil-station vi åker till.
"Tapp" har väl aldrig funnits i någon stor utsträckning här uppe och någon bensinstation av kedjan "Mack Petroleum AB" har jag nog aldrig sett i hela mitt liv, ändå säger jag "Macken".

På samma sätt har nog lokaljargongen på radio utvecklats olika på olika orter.

Jag lyssnade lite på 27Mhz när det var en kanonöppning på 10m bara på kul, och den jargongen som används i dag känner jag inte alls igen, dom hade tydligen ett eget system dom delade upp världen i och anropssignaler verkade dom ha dragit ur någon kroppsöppning där bak.

Jag hade nog inte kunnat genomföra ett QSO ens om jag hade velat och försökt (jag varken ville eller försökte)

Däremot lämmnade dom signalrapport efter RS(T) systemet, och inte "du går in 5 bananer"...
 
Det kan nog vara lokala skillnader som du är inne på VJX. Jag refererar ju till trafiken här i sydvästra Skåne och kanske då mest under storhetstiden tidigt 70-tal när det bråkades och fyllesnacket var utbrett. Många PR-killar som då var förhållandevis unga tillhörde det bilburna släktet med långa Swing-masters (hette de så?) på bilen. Ju längre desto häftigare liksom. Många lyssnade på polisen och efterapade polisens trafikmetoder och sätt att artikulera. När de efterhand blev radioamatörer och repeatrarna byggdes upp på 70-talet och långt in på 80-talet så tog en del med sig sina uttryck dit. Mycket slut kom och klart slut. En del gjorde förbindelseprov och hade sig. Ingen förbindelse, klart slut. Uttryck som var helt främmande för de befintliga lite äldre amatörerna. Skillnaden mellan privatradiotrafik och amatörradiotrafik blev mindre i takt med att ganska många av de etablerade amatörerna lämnade 2 m eller blev inaktiva. Så efterhand blev det ungefär samma snack som tidigare men på nya frekvenser och över repeatrar med stor räckvidd.

Rent allmänt tror jag att klimatet på radio alltid har varit hårdare i storstadsregionerna eftersom fler skall samsas och det blir lättare att bli ovän. I Köpenhamn gick det ännu vildare till. Kan mycket väl tänka mig att det på mindre orter i Norrland har varit lugnt även på 70-talet och att trafiken varit minst lika seriös som den gamla amatörradiotrafiken.

När jag ibland hör någon på 27 MHz idag så kan jag konstatera att trafikdisciplinen är helt perfekt, de som jag hör där inkl några radioamatörer verkar helt normala och kan föra intelligenta samtal utan att komma i luven på varandra. På vissa 2 m repeatrar råder det omvända. Bara ett konstaterande som alla med mottagare och öron kan göra. Kanske dags att skaffa PR-radio och byta band?
 
När jag ibland hör någon på 27 MHz idag så kan jag konstatera att trafikdisciplinen är helt perfekt, de som jag hör där inkl några radioamatörer verkar helt normala och kan föra intelligenta samtal utan att komma i luven på varandra. På vissa 2 m repeatrar råder det omvända. Bara ett konstaterande som alla med mottagare och öron kan göra. Kanske dags att skaffa PR-radio och byta band?

Nja, att byta band ligger nog långt borta för mig, däremot har jag tittat på att skaffa en 27'a för att folket i den lokala jeepklubben använder sådana för lokalsamband i skogen, även om jag hade föredragit att dom gick över till PMR istället så att dom kan ha en liten handhållen med sig även när dom stiger ur och winchar.

Jag har förvisso (någonstans) kvar en gammal AM/FM burk från 80talet och en "svinpitt" (en förkortad antenn för dom som inte ville ha en "swaymaster" på taket)
 
27 MHz hägrar inte för mig heller. Bara en förflugen tanke som jag låst in i sin bur igen.
 
dom hade tydligen ett eget system dom delade upp världen i och anropssignaler verkade dom ha dragit ur någon kroppsöppning där bak.

Ursäkta bäste trådskapare, vi hamnar lite OT här...

Var och när deras indelningssystem uppstod hittar jag faktiskt ingen information om,
men jag har hittat en komplett lista som kanske kan vara av, åtminstone, akademiskt intresse
HÄR
Var anropssignalerna kommer ifrån mer exakt vill jag inte spekulera närmare i då jag
i detta fall vill tänka innan jag ogenomtänkt talar (bak-talar?) och beskriver fysionomin
närmare :)

Vi tillhör "21" här i SM.
Jag hade själv en sån hittepåsignal ev egen konstruktion under en kort tid av tillfällig sinnesförvirring i
mitten av 00-talet... men den tiden var kort, lyckades aldrig köra nån utanför kommunen.
Sedan tog jag mitt certifikat och har sedan aldrig återvänt till 27Mhz. Det fyller, för mig, ingen funktion längre.
Men jag tillhör inte de så kallade "PR-hatarna" för det. Jag har inga problem med de som använder PR-stationer
och kör lagligt på bandet. Lika lite som jag har nåt emot PMR-användare eller de som använder mobiltelefoner.
Kanske Bengt EQL inspirerar mig till att leta upp min gamla Handic 924, en Ham-ring på kanal 14 kanske, hahaha ?
Nu har jag både tänkt och talat. Hepp ! :)
 
Last edited:
En orsak att rabbla anropssignaler är vid svåra förhållanden på CW. När man själv får fylla i tecken och ord i huvudet bland QRM och QSB. Då funkar det som synktecken i förbindelsen.

/Roland
 
Med ledning av att Italien har nummer 1 som landsprefix så kanske det kommer därifrån. Var det inte Alfa Tango gruppen i Italien som var de som började organisera privatradiofolket redan på 70-talet och som blivit störst? http://www.alfatango.org/cms/

Det framgår av innehållet på sidan att privatradio är "exakt samma hobby" som amatörradio med den skillnaden att olika frekvensband används och att användningen av högre effekter med PA-steg inte är tillåtna på privatradio, men ändå används regelmässigt. De har precis som vi DX-cluster, kör contest, har ett IOTA-program, ger ut massor av diplom, jagar DX, hittar på en massa tillrättalagda aktiviteter, kör portabelt från bergstoppar och åker på DX-peditioner precis som radioamatörerna gör. Det finns en del privatradioutövare som kör telegrafi och de digitala moderna har ökat i populäritet. Många kör med ordinär amatörradioutrustning, ICOM och Yeasu med kW PA-steg och stora Yagi-antenner i torn och master.

Så de som har bakgrund som privatradioamatörer och avancerar(?) till radioamatörer via någon weekend kurs får på ett enkelt sätt betydligt fler band att använda och med högre laglig effekt. Rent kunskapsmässigt är det nog inte någon avgörande skillnad? En ordinär amatörradioutbildning så som den sett ut hittills tillför inte så mycket reell kunskap i sak mer än att vederbörande möjligen får en bättre grund att stå på än den som inte alls gått kursen. Man får lära sig bandgränserna och reglerna som PTS klämt ihop till en halv A4-sida plus några Q-förkortningar som man redan använder på privatradio. QSL, QTH, QRM m fl. Ohms lag och räkna ut en dipol och sådant som nog många privatradioutövare redan kan eller kan söka sig till via Google.

Snacket på privatradio och amatörradio är ungefär det samma. Jag hör ingen skillnad längre. Gör någon annan det?

Sett med privatradioutövarnas ögon så förstår jag att de flesta som kommer in i amatörradiohobbyn inte ser någon tydlig skillnad mellan privatradio och amatörradio. De flesta radioamatörer kan inte heller peka på några avgörande skillnader och klarar inte längre av att argumentera för amatörradion unika privilegier och förklara för andra vad som utgör amatörradions särställning. Kunskaperna är helt enkelt för låga för att ens delta i sådana diskussioner. Det ser vi här på HAM.SE i var och varannan tråd.
 
Jag hör ingen skillnad längre.

Men du lyssnar på trafiken på PR-radion tydligen i alla fall, jag har inte ens den referensen
och kan därför inte uttala mig om hur det låter idag. Jag vet hur det lät för 35 år sedan
och jag vet hur det lät 2005. Det var en mycket stor skillnad däremellan.

Vill nog påstå att det lät bättre på PR-radion -05 än vad det gör på 2m/70cm idag.
Mycket bättre. Åtminstone här i krokarna.

Så vad säger du Bengt, när kör vi igång ? ;)
 
Jag lyssnar regelbundet på all sorts trafik inkl att privatradiobandet kollas över från tid till annan. Inte i timtal dock. 27 MHz aktiviteten är ju en god indikator på om 12 och 10 m kan tänkas vara öppet. Den lokala trafiken inom c:a 5-7 mil är sparsam. Det finns ett antal radioamatörer både från Sverige och Köpenhamn som hörs ibland på kvällarna. Dagtid hörs en hel del utländsk trafik från långtradare som passerar Öresundsbron och vidare norrut. All denna trafik sköts exemplariskt och det är länge sedan jag hörde någon jäklas och bråka så som är vanligt på några repeatrar i samma område. Så nog har det blivit lite av ombytta roller jämfört med 70-talets härdsmälta på privatradion. Den saken är klar.

När det är öppet ner till Italien är det mer liv på kanalerna men de som avsiktligt stör och jäklas verkar ha försvunnit. Det finns en kanal där en massa italienare specialiserat sig på eko-boxar och de kan vara kul att lyssna på ibland. Den ene ekar mer än den andre och ju mer eko desto bättre.

Skulle tro att en hel del av de forna bråkstakarna flyttat över till amatörbanden och alla de vanliga icke PR-radiointresserade som har behov av billig kommunikation mellan bilen och hemmet använder så klart vanlig mobiltelefon. Sedan finns PMR, jaktradio m fl möjligheter för mer lokal trafik etc.
 
Back
Top