Tänkvärt om DAB

Tyvärr har vi nog inte hört det sista om DAB. Finns det pengar så finns det lobbyister...

Angående lyssnarstatistik med PPM-PortablePeopleMeter så är det en ganska intressant historia. För att bli spårbara moduleras en dold kod in i de flesta utsändningarna i radio och tv, i vissa länder även podcasts, streamingtjänster, bioprogam och vad man nu vill spåra.

Audiokoden uppfångas av en bärbar PPM som ser ut som en personsökare, inmätta kodnummer laddas upp via inbyggd GSM.
Själva koden döljs i området 1-3kHz. Märklig nog verkar den vara ohörbar för audiofiler :D vilka annars påstår sig kunna höra dolda detaljer. Kanske används tekniken även för andra typer av larm?
image.jpg
 
Tvingas jag att välja så föredrar jag ett (1) riksprogram avlyssnat via träradio framför det närmast oändliga utbudet av mer eller mindre inlindade kommersiella budskap som modern "eterradio" har blivit. DAB skulle bara ha ytterligare accelererat utvecklingen mot att Sverige till sist blir USA:s 51-a delstat.

I USA har man ju i alla fall en del lokala stationer på mellanvåg, till skillnad mot för här. Så det är nog värre här än i USA (även om de också har problemet att en stor aktör köper upp många stationer för att likrikta alla med samma innehåll).

Visst är det en del politiskt korrekta program i SR, men att alla skulle vara det och inget skulle vara värt att lyssna på skulle jag i bästa fall kalla för en oinsatt åsikt. Särskilt om alternativet är att lyssna på sin egna spotify-spellista om och om igen (det är väl definitionen av inskränkt, bara det att all musik man någonsin skulle vilja lyssna på skulle finnas på spotify???).

Sen vad är ECH81 för moderniteter? Själv har jag bara U-rör i bakelitradion...
 
U-rör har aldrig tilltalat mig men de ger naturligtvis samma varma rörljud som E-rören. Jo, det finns säkert en del lyssningsvärda program i SR men de är svåra att finna och när de väl funnits så är de begränsade till en halvtimma eller två halvor. Spotify som jag nämnde är bara en av resurserna som jag regelbundet utnyttjar för att gräva fram material för egna spellistor. Särskilt enformigt behöver det inte alls bli om man undviker de vanliga låtarna från kända artister. Jag har hittat massor av udda musik som även om man kan se att låtarna knappt har någon publik är klart njutbara.

Jag tror inte du förstår hur Spotify och andra liknande tjänster fungerar. Alla världens låtar finns inte där men det finns tillräckligt många låtar där som knappt någon hört talas om och som knappast skulle bli några hits på SR. Möjligheten att förbli oinskränkt är ännu inte hotad. Häpp!
 
RS P2 klassiskt har en del bra program med variation, men även en gillare av sådan
musik vill då och då lyssna på något modernt. Det trista med SR's "polulärkanaler"
är att man i allmänhet håller sig till urvattnad list-musik som aldrig går över 3-minuters
gränsen.

Den som vill göra en utflykt en bit ner i Europa och bestämmer sig för Tyskland
kan exvis söka på "Schiller" (Christopher von Deylen) och där finna ett exempel
på modern elektronisk musik med en viss "touch" som aldrig spelas i SR.
Exvis från Livekonserten i Berlin "Symphonia". Elektronik och orkester
i fin förening.

En annan artist som har "upptäckts" i Sverige är Max Raabe
som med sin "Palastorkester" specialiserar sig på musik från tidsperioden
20-30 talet i Tyskland innan nazisterna ansåg den vara urartad.
MR har vid något tillfälle spelat i sverige och då var det utsålt. Attans.
(Det skall erkännas att SVT visat hans konserter vid ett flertal tillfällen)

Vidgar man sina vyer utöver den urvattnade anglosaxiska
3-minuters popmusiken finns en uppsjö av bra
musik som aldrig spelas i SR; Alan Parson, Mike Oldfield, Vangelis, Genesis
etcetera (Alla från "min samtid").
 
Kollade runt på FM-bandet för skoj skull.. jisses... vilket skräp! (iaf när jag var där igår)

Däremot såg jag nått som jag inte har sett innan, tysta bärvågstoner i bakgrunden av FM sändningarna. Vad är det? PPM som ovan?

Capture.jpg
 
19 kHz pilot-ton kanske? Och 38 kHz brum eller obalans på stereosignalen och så RDS.
Ang Portable People Meter så borde de höras, men kanske bara sänds när det finns programmaterial som maskar tonerna?
/Jan
 
Tyvärr har vi nog inte hört det sista om DAB. Finns det pengar så finns det lobbyister...

Angående lyssnarstatistik med PPM-PortablePeopleMeter så är det en ganska intressant historia. För att bli spårbara moduleras en dold kod in i de flesta utsändningarna i radio och tv, i vissa länder även podcasts, streamingtjänster, bioprogam och vad man nu vill spåra.

Audiokoden uppfångas av en bärbar PPM som ser ut som en personsökare, inmätta kodnummer laddas upp via inbyggd GSM.
Själva koden döljs i området 1-3kHz. Märklig nog verkar den vara ohörbar för audiofiler :D vilka annars påstår sig kunna höra dolda detaljer. Kanske används tekniken även för andra typer av larm?
View attachment 4230
Är inte rundradio envägskommunikation längre? Eller gäller det bara streamad rundradio? Hur når koden i området 1-3kHz från mottagaren till den s.k. PPM:en? Rent akustiskt eller? Är det meningen att det skall gå omkring folk med PPM:er på allmänna platser? Hur är hela konceptet tänkt att fungera? Kollade in på Wikipedia om detta, men blev inte mycket klokare av det.
Det är nog dags att införa begreppet signalskydd för gemene man.
 
PPM ljudkoden inserteras i själva ljudet från produktionen innan den går till slutproccessering och limitering. Sedan levereras hela MPX signalen till FM Sändaren, och ut i luften.

Det är TNS-Sifo som tillsammans med radiobranchen driver PPM och ett antal tusen personer har utav Sifo fått en liten manick som de bär med sig dygnet runt som uppfrångar PPM koden i det "ljud"/radiostation man för stunden lyssnar på. Manicken har således inget med rent radiospektrum att göra utan jobbar enbart i det "lokala" ljudspektrumet. Utav detta statistiska "urval" kan man sedan få fram data på radiolyssnadet i olika städer/regioner i landet.

73 de Teemu SMØW
 
Vilket innebär att när tonåringen kliver på bussen för att åka och hälsa på hos sina mor/far föräldrar så registreras det att han lyssnar på P4, sedan när han kliver in hos mor/far föräldrarna registreras det att han lyssnar på P1, sedan när han åker hem med bussen registreras det att han lyssnar på P3. Fast tonåringen har hela tiden haft lurarna i öronen och lyssnat på spotify... :confused:
 
Jaha, med "överallt" menas de som ingår i "panelen". De som går och bär en "PPM" på sig.
"De panelister som i buss och tunnelbana, på cykel, gym eller i joggingspåret använder hörlurar och exempelvis smartphones för att lyssna på radio (via FM, webb, app) kopplar in sin PPM mellan hörlurarna och ljudkällan." - Hur kan dom tro det? Vet de inte hur lata folk är? Jag är emot idén, det påminner om hemlig avlyssning.
 
Det står också; "Denna så kallade Portable People Meter (PPM) bärs av drygt 1 300 svenskar i en noggrant rekryterad panel."

Kanske de som noggrant rekryterats måste uppfylla vissa formkrav som gallrar ut de lata och de med fel åsaikter? Men frågan blir då hur representativ för befolkningen i stort en sådan rekryterad panel kan bli. 1300 personer är ju inte många om de rekryterats ur "fel" grupper.

Det jag tycker är anmärkningsvärt är att så många som 85% anses lyssna på riktig radio via radiovågor och bara 5% på "radio" över webbtjänster. Är det verkligen troligt i det Internetupkopplade samhälle vi lever i? Visserligen baseras de 85% på lyssnare som lyssnat på "radio" under minst 3 minuter sammanhängande tid per dygn men ändå.

Jag lyssnar mest via webben av den enkla anledningen att på min fina FM-radio med ordentlig utomhusantenn finns i princip inga program som uppfyller mina minimikrav. God musik och inget skitsnack och reklam mellan låtarna. Alltså samma grundkrav som de flesta normalt funtade människor borde ha? På webben finner jag däremot massor med streamade "radiokanaler" utan skitsnack och reklam mellan låtarna och med både ny och gammal musik. Sedan finns massor av talade kanaler i alla möjliga ämnen.
 
Det som jag mest efterfrågar på SR är nyheter och samhällsprogram. Musik som spelas är ju mest "musik på burk", och det mesta har man ju hört förut. Fast jag har svårt för de allra nyaste artisterna, både att lyssna på, och komma ihåg.
 
Nyheter och samhällsprogram kan man lyssna på i efterhand på webben när man har tid och lust. Att nyheterna är några timmar gamla har liten betydelse för de flesta. Dessutom är de ganska enformiga och kopior på tidigare kopior. Senaste skandalerna i politiken och ett obligatoriskt inslag om krigen. Thats it.

Jag lyssnar en stund på BBC långvåg på morgnarna och radio Ulster på 1341 kHz brukar ha trevliga program sen kväll fram till midnatt med irländsk folkmusik. Sedan streamas det via webben och som tidigare nämnts så plockas det ihop spellistor från Spotify som distribueras via lokala FM- och mellanvågssändare här i huset. Det ger en god variation under dagen tycker jag. Ljudkvaliteten är tillräckligt god för mina öron.

På Spotify letar jag ofta och ganska planlöst genom snillrika sökbegrepp och när jag finner någon ny musikstil som känns trevlig så går det ofta att finna ett helt koppel snarlika låtar som jag aldrig hört talas om förr. Förmodligen mer eller mindre okända i radion då de inte tillhör de kommersiellt inplanterade låtarna som producerats enbart för att generera inkomster åt alla utom upphovsmännen.

Jag känner mig väldigt oinskränkt på det här viset och går inte i någons ledband. Ny musik har jag generellt svårt för även om det finns en och annan godbit i bruset av hårdkomprimerat dussinskit med pålagd distortion. Men vi formas väl alla av den musik vi växte upp med i tonåren, i mitt fall alla popgrupperna kring The Beatles från tidigt 60-tal blandat med en och annan svensktoppenlåt från Sommar Sommar programmen som avhördes i transistorradion på campingplatserna. I föräldrarhemmet och den stora radiogrammofonen av trä spelades på 50-talet hederliga stenkakor i stil med Caccas Gamle Svarten och en raspig version av Rum and Coca Cola. Arne Lamberts trumpetande var också populär kvällsunderhållning innan vi begåvades med TV 1958. Trevliga låtar att höra på någon gång vart tredje år mest för att minnas tillbaka kanske. Vet inte om de är så bra med undantag av trumpeten.

Man kanske borde skilja på distribueringsformen och själva programinnehållet i den här diskussionen. DAB är bara en metod och FM en annan. Om vi får samma enfaldigt likriktade program i DAB som vi fn har i FM-nätet kan man undra vad vitsen är. Och finns det verkligen ett uttalat önskemål från lyssnarna att det distribueras ut ännu fler enfaldigt likriktade program som den numera ålderdomliga DAB-tekniken förmodligen kan erbjuda. Det är frågan.
 
På Spotify letar jag ofta och ganska planlöst genom snillrika sökbegrepp och när jag finner någon ny musikstil som känns trevlig så går det ofta att finna ett helt koppel snarlika låtar som jag aldrig hört talas om förr.
Just den funktionen är ju internets stora fördel, att dels genom egna sökbegrepp, men också genom tjänsternas mer eller mindre fiffiga algoritmer få förslag i stil med "Eftersom du lyssnade/tittade på det här, kanske du också gillar ...".

Det leder onekligen till att man upptäcker nya saker.

Man kanske borde skilja på distribueringsformen och själva programinnehållet i den här diskussionen. DAB är bara en metod och FM en annan. Om vi får samma enfaldigt likriktade program i DAB som vi fn har i FM-nätet kan man undra vad vitsen är. Och finns det verkligen ett uttalat önskemål från lyssnarna att det distribueras ut ännu fler enfaldigt likriktade program som den numera ålderdomliga DAB-tekniken förmodligen kan erbjuda. Det är frågan.
Och svaret på den frågan är: Ingen vet! Det är just det PTS slår ner på i sitt remissvar.

Om man struntat i att ta reda på det, eller bara helt enkelt glömt bort det, kan man undra ...
 
Och svaret på den frågan är: Ingen vet! Det är just det PTS slår ner på i sitt remissvar.

Om man struntat i att ta reda på det, eller bara helt enkelt glömt bort det, kan man undra ...

Det är SR och de 3-4 privata oligopolradiobolagen som lobbat mest för DAB. De sistnämnda har köpt tillstånd att sända kommersiell lokalradio på auktion där de bjöd över varandra som tokar. Nu tycker de att det är för dyrt och att de rikskanaler de i realiteten byggt upp har för dålig rikstäckning och vill ha ett riksnät på DAB. För att inte förlora lyssnare är det då viktigt att släcka, stänga och låsa dörren till FM-bandet så ingen får för sig att hänga kvar där.

Lyssnarna har INTE tillfrågats. I tex storbritannien har man prövat den halvvilda idén att låta lyssnarna själva bestämma om de vill lyssna på program på DAB eller FM, eller AM för den delen. Andra länder har helt enkelt struntat i DAB. Det har gått bra det med.
 
Det skulle ändå vara intressant att höra vad lyssnarna egentligen tycker och om det finns många som lyssnar längre än tre minuter sammanhängande innan dom hoppar vidare till nästa kanal.

På den tiden vi bara hade statsradions tre program att lyssna på var alternativen få. Vi ungdomar lyssnade på våra favoritprogram som tio i Topp och Smoke Rings och mer komplicerat var det inte. Numera finns inte en ledig lucka på FM-bandet och trots denna mängd av stationer och program har jag svårt att finna något lyssningsvärt.

Framtiden måste rimligen innebära en övergång till on demand tjänster där man själv bestämmer när man vill lyssna och på vad. Det ger ju helt andra möjligheter än den nuvarande sönderhackade sändningsformen via radio där en stor del av programtiden upptas av kvalificerat dravel från programledarna. Finns det verkligen folk som uppskattar sådant struntprat och alla tjatiga jinglar och reklam som upptar nästan all tid om dom fått välja.
 
Utan alla synpunkter på politisk korrekthet etc har FM-utsändningarna i nuvarande form mycket dåliga möjligheter till god dynamik och samtidig störningsimmunitet. Den enda kanal,vad jag känner till, som försöker upprätthålla stor dynamik är P2. Där krävs det en rejäl signalstyrka utan QSB och impulsstörningar för att det ska fungera. Finns det någon digital mod som skulle klara både bra dynamik och immunitet mot QSB och andra kortvariga störningar? I så fall röstar jag på den.
Jag är innerligt less på komprimerad sörja. OT här, men TV4 står jag inte ut med att lyssna på ens mellan reklaminslagen.

/Roland
 
Det skulle ändå vara intressant att höra vad lyssnarna egentligen tycker och om det finns många som lyssnar längre än tre minuter sammanhängande innan dom hoppar vidare till nästa kanal.

På den tiden vi bara hade statsradions tre program att lyssna på var alternativen få. Vi ungdomar lyssnade på våra favoritprogram som tio i Topp och Smoke Rings och mer komplicerat var det inte. Numera finns inte en ledig lucka på FM-bandet och trots denna mängd av stationer och program har jag svårt att finna något lyssningsvärt.

Framtiden måste rimligen innebära en övergång till on demand tjänster där man själv bestämmer när man vill lyssna och på vad. Det ger ju helt andra möjligheter än den nuvarande sönderhackade sändningsformen via radio där en stor del av programtiden upptas av kvalificerat dravel från programledarna. Finns det verkligen folk som uppskattar sådant struntprat och alla tjatiga jinglar och reklam som upptar nästan all tid om dom fått välja.

Prova P1 ! Inget dravel med jinglar, minimalt komprimerat och till och med VETENSKAPSPROGRAM (!) Lyssnar oftast där vid långa bilfärder, mycket givande :)
 
Ett exempel på märkliga idéer är nyhetssändningen på P3 där bakgrundsljud stör hela tiden. :(
På samma kanal kan man även få lyssna till program där flera pratar i mun på varandra.
Lyssnar aldrig mera där.
 
Back
Top