Det är riktigt Ernie, begagnad amatörradio står ofta för fantasipriser om vi jämför med annan eleketronik.
Varför? är en bra fråga.
Men kanske radioamatörer tänker sig att med sin kunskap laga upp grejerna själv.
Något som dock sällan sker.
Ett annat skäl är att det finns många äldre radioamatörer, som en gång var unga och entusiastiska, de minns tiden med sin första radio, och den var ju väldigt bra, det gick att höra Japan, Påskön kördes med five nine. Så den rekommenderar man då till nybörjare.
Det finns oxo många äldre som minns den stora uppoffring som det var när de köpte sin radiostation, och 15 eller 30 år efteråt så klart att man vill ha ut "lite" av den inveteringen vid begagnat försäljningen. Tiden går fort och att det gått 20 - 30 år finns inte i medvetandet.
Inte ens en bil, har ett begagnatvärde liknande en amatörradiostation.
Ser vi på försäkringsvärdet, så är det faktiskt så att en amatörradisotation som är tio år, eller omkring, kan ersättas med en summa över självrisken, efter att man motiverar med det höga begagnatvärdet. Något som efter tio år inte finns på andra produkter som kyl, frys, tvätt, TV, Video, Kameror, bilar.
Ser man krast på försäkringsvärdet, så brukar -10 procent per år gälla. dvs att de flesta begagnade amatörradisotatioenr borde ha noll värde.
Amatörradioprylar är en liten marknad, med 6000 aktiva radioamatörer i hela landet, är marknaden inte mycket större än ett kvarter för TV affär i en större stad.
Som radioamatör finns ett visst intresse att meka, skruva, lära sig mer, och en begagnad radio kan vara ett lämpligt läroobjekt, där nån tusenlapp är väl investerade läropengar oavsett om man får igång den eller ej. Därför kan det finns en viss marknad för äldre pryttlar.
Ett annat skäl är att det finns radioamtörer som försöker förbättra, trimma, laga, eller lagar sönder, ibland går det snett och man vill bli av med prylen, till då ett rätt högt pris och köparen blir lurad.
Nostalgi är ett annat skäl, som radioamtörer har man kanske önskat sig en viss radio i hela sitt liv, en gång i livet växer plånboken lite xtra och det kan bli dags att skaffa drömprylen, då får det kosta vad det kosta vill. Och den nostalgiske köper en 15, ja kanske 35 år gammal pryl för att uppleva hur det kunda ha varit den där gången man var nybörjare. det gör att det kan finna sefterfrågan.
För 20 till 30 år sedan var en amatörradiostation DYR. Mycket dyr och det finns kvar lite av att den då var värd att laga, och handla med som begagnad. vi talr om kanske tio ggr så dyr. Man köpte den ändå, en skillnad var att man kanske inte köpte så mycket annat, som idag, nya datorer, mobiltelefoner, telefonräkningar etc som vi idag köper.
När det gäller annan eleketronik, exvis TV, så är användarna helt ointresserade av tekniken, innehållet, och bara köper en ny och slänger den gamla för en ny i snyggare färg, eller "platt" format.
Kanske flera skäl till den kostiga begagnatmarkanden finns?
de
Roy
SM4FPD